Neden Herkes Bilgisayar Mühendisi Olmak İstiyor?

Şu ilk 5 okul 10 okul goygoyu da ne baydı be ezbere konuşuyorsunuz birader ezbere. Geçen sene stajimı iyi bir yerde yaptım ve çalışan mühendislerin belki de maksimum 10da biri o okullardan mezundu. Siz ne sanıyorsunuz ODTÜ, İTÜ gibi okulları. Orada verilen eğitimle Anadolu'daki üniversiteler arasında dağlar mı var sanıyorsunuz boş laf hepsi. Ben 3 okul gördüm ikisi ODTÜ ve İTÜ 3. Anadolu'daki bir üniversite ve şunu çok rahat söylüyorum ki bu büyük sandığınız okulların öğrencilerinin zeki olması dışında avantajı yok denecek kadar az. Ayrıca iyi bir bilgisayar mühendisi diğer saydığın mesleklerdeki iyi çalışanlardan daha fazla kazanır. Öyle silikon vadisinde Avrupa'da falan da değil, sen sanırım Türkiye'de birçok şirketin daha giriş maaşını bilmiyorsun. Şu oyun oynuyorum bilgisayar mühendisi olacam goygoyunu ben de sevmiyorum doğru ama su bir şekilde yolunu buluyor zaten yapamayanlar bölümü bırakıp başka yerlerde şansını deniyor
Kamu kuruluşlarıyla özel şirketleri karıştırıyor musunuz? Özelde yeni mezun üniversite hayatı boyunca kendine hiçbir şey katmamışsa direk 5 bin mi teklif ediliyor sanıyorsunuz çoğuna asgari ücret teklif ediliyor.
 
kendine hiçbir şey katmayan bilkent odtü mezununa da asgari teklif ederler, ayrıca kurumsal şirketlerin bilgisayar mühendisleri için giriş maaşlarını araştırmanızı tavsiye ediyorum 5 binin bile az olduğunu göreceksiniz. Ha ideali ne derseniz bu işin bence ilk sene daha düşük bir maaşla 1, 1.5 sene kadar tecrübe edinebilecek kurumsal olmayan bir yazılım ofisinde çalışıp (tabi ihtiyaçlar doğrultusunda) daha sonra kurumsala geçmek.
 
Hangi bölümler bunlar acaba? Merak ettim.
İnşaat :)

Ülkenin zenginlerinin %80'i inşaatçı. Yada bu işten parayı bulup işi büyütenler. Türkiye inşaat ile büyüyen bir ülke. İnşaat krize girince tüm ülkede bir anda çöküşe geçti. Düşünün yani bu ülke inşaata ne kadar yatkın.
 
Top 10 universitesi demissiniz ama sanirim bunun icine gazi universitesi girmiyor.ama gazidede okuyup su an cok iyi yerlerde calisan bir cok kisi taniyorum.ayni zamanda ankara universiteside oyle.bilgisayar muhendisliginde onemli olan kendini ne kadar gelistirebildigindir.bi ara eksi sözluktede bilgisayar muhendisligi ölüyor diye bir yazi cikmisti aklima o geldi simdi.Evet cogu kisi bilg muh yazayim diyor ve bunu format atmak gibi goruyor ama zaten o kisiler okurken eleniyorlar.yada puanim tuttu mecburiyetten durumu var.cok zor yaparlar. bi programi duzgun calistirmak icin saatlerce emek veriyoruz buna katlanabilecekler mi?bence yazmadan once gidin unileri,bilg lab ortamlarini falan gorun.
Bu sıralar nerede görsem herkes bilgisayar mühendisliği konusunda yardım istiyor. Bana kalırsa makine ve elektrik-elektronikten sonra gelen bir bölüm o. Sırf sabah akşam bilgisayardasınız diye veya oyun oynuyorsunuz diye bilgisayar mühendisi olunmak istenmezki. Dediğim gibi makine, elektrik-elektronik, endüstri mühendislikleri var. Mimarlık, iç mimarlık. Ama gene sırf bilgisayar topladım bilgisayar mühendisi olayım kafasına giriyor herkes. Bu bölüm tıp gibi de değil anadoludaki üniversitelerden mezun olayım para basayım olayı maalesef yok. Ha para basan var ama ya Avrupa'da ya Silikon Vadisi'nde ya da İTÜ, ODTÜ veya Boğaziçi mezunu olarak. Herkes mühendis olmak zorunda değil arkadaşlar bunu da belirtiyim. Ortada o kadar meslek varken bazıları da sosyal meslekler ama neden gidipte 7-24 hayatınızın bütün vaktini kod yazarak geçirmek istiyorsunuz ki? Bilgisayar mühendisliği kötü bir tercih değil evet ama sırf Technopat'ın tüm videolarını izliyorum veya format atabiliyorum diye de bilgisayar mühendisi olunmaz. Ha bunu da neden belirtiyorum, diğer forumlara göre burada kimi görsem, bilgisayarla alakalı bir bölüm istiyor. Bilgisayar mühendisliği adayları neden bana illa o bölümü tercih edeceklerini anlatabilirler mi? Diğer meslekleri de göz önünde bulundurun yoksa ben bilgisayar mühendisiyim neden asgari ücrette çalışıyorum konusuna geleceksiniz. Bir şirketin mülakat sorusunda gerektiğinde çay demler misiniz vardı. Piyasa en az fiyata çalıştıracak amele arıyor. Bazı firmalarda ya önlisans kabul ediyor ya da sadece yazılımı bilen vasıfsız kişileri alıyor az maaşla. Ha ben büyük firmalarda çalışacağım derseniz onlarda tekrar tekrar söylediğimiz top 10 üniversite arasından alıyor. Ki ileri de bu kriterler daha kötüye gidebilir, çünkü işletme mezunu kadar bilgisayar mezunu olacak gibi. Makine ve elektrik-elektronikleri geçecek bilgisayar mezunları. Bu sözlerim yurt dışına kesin gideceğim diyenler için geçerli değil. Ama biliyoruz ki bir çoğunuz burada kalacak.
Top 10 unide gazide yok ankarada yoktur.ama orda okuyup her yil zorunda olmasa bile staj yapip cok iyi yerlere gelmis bircok kisi var.bence burda kisinin kendini gelistirmeside onemli .zaten o dediginiz top 10 bu veriliyor ve insanlar oraya puanim tuttu diye degil isteyerek gidiyor ama bu orta seviyeli unilerde okuyan arkadaslarimizdada var.bilgisayarla ask yasiyorlar resmen.şunu demek lazim eee onlar top 10 unide degiller ama nasil iyi yerlere giriyorlar?
 
Son düzenleme:
Bilgisayar mühendisliğinde olay kendini geliştirmekten geçer. "X okuldan mezun oldun, al sana iş" denen meslekler arasında sonlardadır. Bir şeyler biliyorsan her türlü iş yaparsın. Ben ortalama bir üniversitede bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Daha doğrusu mezun olmam için bir ders kaldı. 2 gün sonra tek ders sınavına gireceğim. İnşallah bu sefer geçeceğim ve bu çile bitecek...

Kendimden örnek vermek gerekirse biraz ilk mesajda yazıldığı gibi gençlik kafasıyla bu bölümü seçmiştim fakat bu mesleğin pek bana göre olmadığını geç anladım. Şehre ve okula adapte olmakta çok zorluk çektim, tabii bir de ailemden ilk kez ayrılıyordum dolayısıyla 1. ve 2. sınıf benim için korkunç geçti. Hayatımda kodlama / programlama görmemiştim. Mantığını oturtmam vakit aldı bu süreçte neredeyse derslerin yarısından kaldım. Üstüne bir de fiziki ve psikolojik sağlık sorunları yaşadım. Kendimi hiç veremedim, akabinde okul uzamış oldu. 3. sınıfta halen 1. ve 2. sınıf derslerini alıyordum. Bu noktadan sonra "bu mesleği yapamayacağım galiba" bilinci iyice beynime yerleşmeye başladı. Bir de ben öyle bir dönemde okudum ki bir çok akademisyen FETÖ sebebiyle ihraç edildi. 2-3 kere hoca eksikliği sebebiyle dönem içinde teorik dersi veril(e)meyen derslerin yalnızca sınavlarına girdik. Bize çalışmamız gereken alanlar doküman olarak verildi ve oralardan sınav yapıldık. TYani kendim biraz uğraşmamış olsaydım temel diye bir şey olmayacaktı, zaten pek var da diyemem.

Üniversite hayatım boyunca çok pasiftim. Hiç bir kulübe katılmadım. Bölümde kendime yer edinemedim. Pek arkadaş çevrem olmadı. Çünkü mutsuzdum. Stajlarımı da dandik yerlerde yaptım. Bir de o neşeli hocalarımız iş sınava geldiğinde çetin ceviz kişilere dönüştüklerinden bölümden iyice soğudum. -Benim bu psikoloji içinde olmamın bir sebebi de ülkenin geldiği hal ve karamsar tablodur.- Yani okudum, ama boş okudum. Dersleri geçecek kadar çalıştım hepsi bu. Hoş, "bu bölümü okumasaydım şunu okumak isterdim" diyebileceğim bir bölüm yoktu yani bir idealim de yoktu. O yüzden okulu bırakmadım ve şu an mezun olmak üzereyim.

Kendime "mühendis" demeyi yakıştıramam. Bu unvanı sadece hak edersem kullanacağım. Kendime BM mezunuyum diyeceğim. Mezun olduktan sonra ne yapacağım? Kod yazmalı bir işte çalış(a)mayacağım kesin. O kadar dersi geçip mezun oluyor olmama rağmen "iyi seviyede kod yazabiliyorum" demeye pek dilim varmıyor. Yine teknoloji alanında çalışma hevesindeyim. Ha tabii bir de askerlik mevzusu var. Bakalım hayat beni nereye sürükleyecek...

NOT: "ortalama bir Anadolu üniversitesinde tabii ki başarısız olursun" diyeceklere peşinen not; benim okulumdan ve bölümümden mezun olmuş bazı arkadaşlarım ASELSAN, Gittigidiyor gibi yerlerde çalışmaktadırlar. Başta da belirttiğim gibi iş tamamen sizin ellerinizde. Bölüme kendinizi vermez ve kendinizi geliştirmezseniz başarılı olma şansınız düşük. Sadece ders geçerek olacak bir bölüm değil. Kendinize ekstra şeyler katmanız, okuyorken başarmanız gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Ben de bu sene üniversiteye girecek biri olarak bilgisayar programcılığı bölümünü seçtim ve DGS ile yazılım mühendisliğine geçmek istiyorum. Bu tarz işlere de ilgim var. Gelecek teknolojide bu yüzden bu bölümü seçtim ve yanında da makine, elektrik bölümlerini de yazdım. Bunları seçmek günümüz Türkiyesinde normal bence çünkü şahsen hedefim yurtdışı..
 
@XanthiN sanırım kodlamaya ilginiz yok. Bilgisayar Mühendisliği bitirip kodlama üzerine gitmeyenler, sevmeyenler illa yazılımla uğraşacak diye birşey yok bence. Bölümü sevmeyerek bitirdiğinizi anladım yazınızdan. Network alanında çalışanlar da var bilginiz olsun. Belki dikkatinizi çeker bu bölüm. Bu arada yazılım sevmeden yapılacak bir iş değil bence.
 
@XanthiN sanırım kodlamaya ilginiz yok. Bilgisayar Mühendisliği bitirip kodlama üzerine gitmeyenler, sevmeyenler illa yazılımla uğraşacak diye birşey yok bence. Bölümü sevmeyerek bitirdiğinizi anladım yazınızdan. Network alanında çalışanlar da var bilginiz olsun. Belki dikkatinizi çeker bu bölüm. Bu arada yazılım sevmeden yapılacak bir iş değil bence.
Evet kodlama işini pek sevmiyorum. Belirttiğiniz gibi pek sevmeyerek okudum. Şu mezuniyet işini hallettikten sonra hangi alanda çalışmak istediğime karar verip ona yoğunlaşacağım. Önce kendi kendimi eğitmeliyim yoksa bu halimle iş bulmam imkansız.
 
Herkes oyun oynadığı için başaracağını sanıyor ama yanılıyorlar.
Aslında üniversite sayısının azaltılması (dolayısıyla kalitenin artması), meslek liselerinin düzeltilmesi ve ahlak denen şeyin bu ülkeye dönmesi lazım; kaldı ki sadece saygı bile yeter böylece bir kalkınma sağlanabilir. Sonuçta az sayıda üniversite okuyan insan ve çok sayıda zanaatkar ile kalkınabiliriz.
Ama bunun olması için önce eğitimi düzeltecek bir iktidarın gelmesi lazım.
 

Geri
Yukarı