Neden kimse low level programlamaya yönelmiyor?

Kimse 'Benim bu bolume girerken hayal ettigim bu degildi' demiyor mu? Ben sektorun Turkiye de neredeyse hic olmamasindan korkuyorum. Gorduklerim genellikle savunma sanayisinde olan EEciler oluyor. Baska bir forumda 'yalnizca hobi olarak yapilir' diye yorum aldim.
Ben de Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim. Bizim hem C ile alakalı kolama dersimiz var hem de kullandığımız MATLAB programı C tabanlı bir program. Aşırı keyifli fakat zor bir dil bence. HTML, CSS, JS bilip proje yapıyorum ama bana çok sıradan ve basit geliyor mesela. Biraz zevk biraz da iş bulabilme kaygısı olmaması lazım ki C/C++ yaygınlaşsın.

Low-Level programlama dilleri ile uğraşmak öğrenmesi zor bir alan.

Python ve JS ile devam ediyorlar hem uygulama yapması kolay hemde internet ile entegre.

C/++ savunma sanayinde kullanılan teknolojiler.

Low level dilleri öğrenecek ve bunları profesyonel olarak kullanacak insan zor çıkar.

Dili kullanmak yüksek seviye dillere göre tabii ki daha zor.

Zor olan ile uğraşmak yerine hangisi işimize daha çok yarar, hangisini daha az para ile yaparız diye uğraşıyorlar.

Cross-platform destekli yazılımları bu yüzden tercih ediyorlar. Hem maaliyet düşük, hem daha az zaman alıyor.

Nedeni, daha az ihtiyacımız olmasıdır. Dilin zorluğundan veya kolaylığından değil.
Bu alanda kafası basan biri ihtiyacına yönelir, ne kullandığının önemi yoktur. Öğrenir ve yapar.
Ayrıca C ve C++ dillerinin hakim olduğu bazı alanlar kendisini başka dillere bırakıyor. Yapay zeka, makine öğrenmesi için artık Python daha ağır basıyor. Sunucu, cloud gibi işlemler için Go ve Rust var. Dev Tool mu geliştiriceksin, Rust.

C++ dilinin kullandığı alanlar çok daha derin alanlar ve büyük performanslı projeler ve maalesef Türkiyede böyle bir alana yönelik açık kaynak geliştirme yok. Github da incelersen çoğu proje, büyük şirketler tarafından desteklenen veya bizzat kendisi geliştirmiş olan projelerdir.

Nedeni, daha az ihtiyacımız olmasıdır. Dilin zorluğundan veya kolaylığından değil.
Bu alanda kafası basan biri ihtiyacına yönelir, ne kullandığının önemi yoktur. Öğrenir ve yapar.
Ayrıca C ve C++ dillerinin hakim olduğu bazı alanlar kendisini başka dillere bırakıyor. Yapay zeka, makine öğrenmesi için artık Python daha ağır basıyor. Sunucu, cloud gibi işlemler için Go ve Rust var. Dev Tool mu geliştiriceksin, Rust.

C++ dilinin kullandığı alanlar çok daha derin alanlar ve büyük performanslı projeler ve maalesef Türkiyede böyle bir alana yönelik açık kaynak geliştirme yok. Github da incelersen çoğu proje, büyük şirketler tarafından desteklenen veya bizzat kendisi geliştirmiş olan projelerdir.
Yapay zeka da C++ ile Python'in kullanildigi alanlar farkli degil miydi? Python nasil C++ in yerini aliyor ki? Frameworklerle mi?

Yapay zeka da C++ ile Python'in kullanildigi alanlar farkli degil miydi? Python nasil C++ in yerini aliyor ki? Frameworklerle mi?
İşin en temeline yani tekerlek üretimine gelirsen burada C++ kullanılıyor. Fakat son kullanıcı olarak biz developer, hali hazırda geliştirlen kütüphane ve frameworkleri kullanmayı tercih ediyoruz. Bunun birçok sebebi olabilir, daha az maliyet, tekerleği yeniden icat etmemek, kolay kullanım vs. Bu sebeple Python da yapay zeka uygulamaları geliştiriliyor. Ama işin özü C++ da.
Bizde şirkette mobil de kullanılan görüntü işleme için C++ kullanıyoruz. Cross platform ve performans odaklı olması amaçlandığı için.

Türkiye piyasasında C, C++ ile geliştirme yapan firmalar oldukça az. Olanlar da zaten alaylı diye tabir edilen arkadaşları tercih etmiyorlar, bu dillerle kodlanan şeyler (ör: savunma sanayi) kesinlikle mühendislik disiplini gerektiren şeyler, kişinin kendi kendine kodlayabileceği bir alışveriş sitesine benzemiyor . Bu sebeple "kendi kendime öğrendim, bakın bunlar da yaptığım projeler" diye sunum yapmanız o firmalar için pek bir şey ifade etmiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı