Neden NVIDIA?

emre121315

Picopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle bu konunun açılma nedeni oyun için NVIDIA alanlar. Biliyorsunuz NVIDIA muadili AMD kartlarından çok daha fazla satıyor. Biliyorum NVIDIA üst segmentte tekel 4080-4090) ama üst segment haricinde NVIDIA oyunucuları "aptal" yerine koyuyor ve çağ dışı VRAM'lerle kart üretiyor. Kartın gücünü VRAM ile kıyasladığımızda gerçekten VRAM yetersiz kalıyor. AMD hem daha fazla performans verip hem daha fazla VRAM koymasına rağmen AMD daha az satıyor. Mesela 4070 Ti şu anda bence alınması en mantıksız kartlardan çünkü 4070 ile aynı sürede eskiyecek. 3090 Ti ekran kartını DLSS3 ile tokatlayan kartta 12 GB VRAM var şaka gibi. Neden alıyorsunuz diye sorduğumda ışın izleme diyorlar. Sanki o VRAM ile ışın izlemeyi açabileceksin. Anca fotoğraf çekersin. Neymiş AMD kartlarında WattMan varmış. WattMan yeni seri ekran kartlarında çokça azaltıldı ki WattMan yiyince ekran kartın çöp olmuyor iki ayar yapıyorsun geri geliyor, oyununu canavarlar gibi oynuyorsun. Diyelim WattMan yüzünden NVIDIA ekran kartı aldın bu sefer de VRAM yüzünden sınıfta kalıyorsun. O kadar para verip AAA oyunları gönül rahatlığıyla oynayamamak bence WattMan yemekten daha kötü.

Windows'daki NVIDIA ekran kartları sürücü açısından hala çok iyiler. CUDA, yapay zeka hızlandırma ve gelişmiş NVENC/NVDEC sistemi önemli avantajlar sağlıyor. AMD'de karşılıkları var ama NVIDIA'daki kadar iyi değil. NVIDIA sürücüsüne özel oyun optimizasyonları konusunda da en iyi olan NVIDIA. Güncel oyunlar çıktıktan çok kısa süre optimize sürücü geliyor. 536 sürücüsündeki flickering haricinde öyle büyük çaplı bir hata hiç yaşanmadı sürücülerde. Linux kullanmayacaksanız AMD almanın bir sebebi yok.

Öncelikle şu; NVIDIA kartları oyunlarda AMD'ye göre daha düşük VRAM kullanıyor ve buna güvenerek böyle bir atılım yapıyor ancak yanlış.
2. si AMD'nin her kartında WattMan hatası yok ve 6000 serisi ve üstünde bu sorunu yaşayan kimse görmedim. Ben 2 kez NVIDIA 1 kez AMD kullandım hiç sorun yaşamadım. Şans işi.

Çok basit aslında cevap stabilite. AMD ekran kartlarına gelen güncellemeleri kullanıcılar korkarak indiriyor fakat NVIDIA ekran kartına bir güncelleme geldiğinde herkes saniyesinde indiriyor çünkü stabil ve işe yarar bir güncelleme olduğunu biliyor bu tamamen güven odaklı bir şey. Ek olarak NVIDIA eski seri ekran kartlarına bile hala güncelleme veriyor. VRAM konusuna gelecek olursak evet 8 GB VRAM yeni çıkacak oyunlarda belki Ultra ayarlar için vs. bir problem olabilir ama açık konuşmak gerekirse saçma sapan hatalar almaktansa 3-5 FPS az alıp oyun oynamayı tercih ederim. Bu arada bu yazdıklarım sadece oyun için geçerliydi. Örneğin ben Photoshop vs. kullanıyorum aynı zamanda video edit de yapıyorum bu konularda AMD ekran kartları NVIDIA'nın yanından bile geçemez teknoloji olarak çok fark var arada.

Kullanım amacınıza göre değişir,
AMD kartlar oyun dışı alanların tamamına yakınında Nvidia kartlar ile yarışacak durumda değiller.

Beklentinize göre değişir,
İhtiyacınızı karşılayacak düzeyde iseler oyun dışı işlerde de AMD kartlar tercih edilebilir. Aynı şekilde oyun tarafında ihtiyacı karşılıyor ise saf güce ve VRAM miktarına bakılmadan Nvidia kartlar tercih edilebilir.

Bütçenize göre değişir,
Nvidia kartlar haliyle AMD kartlara göre daha pahalı, AMD kartlar f/p yapısıyla Türkiye'de oyunculuk için nimet.
Rakip bile sayılamayacak kartlar aynı fiyatlara satılabiliyor.

Nvidia kartlarda 2.el faktörü,
Nvidia karta ihtiyacı olanlar/AMD istemeyenler vs. ikinci ele yönelebilir.
Bu mantıklıdır, aynı kart ikinci elde garantili şekilde yarı fiyatına satılabiliyor.
Gerekli testler, pazarlıklar ve param güvende gibi uygulamalar ile 2.el kart alınmasında hiçbir sakınca yok.

DLSS gibi ozellikler sizin icin onemliyse NVIDIA. F/P icin AMD. 6000 serisinde 3 kart degistirdim hiç driver sorunu yasamadim. WattMan hatalari da genellikle RAM MHz ile alakali oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…