Neden para basıp borçlarımızı ödemiyoruz?

19 Kasım 1923 Almanya'sı oluruz sonra. Hiperenflasyon olur karşılıksız bir şekilde para basarsak. Para basmak her şeyi daha kötü hale getirir.
 
Öyle devlet kafasına göre para basamaz. Mevcut altın miktarına oran ile altın basabilirsiniz. Şöyle düşünün bu sene balıkçılar bol bol balık yakaladı, balık bolluğu var ne olur fiyatlar düşer. Ertesi sene de balık kıtlığı yaşandı ne olacak fiyatlar bir anda tavan. Ne kadar çok basılmış paranız var ise nitekim bu da değer kaybına işaret.
 
Para basmak çözüm yolu değildir. Zamanında Almanya'da dediğiniz yapıldı, enflasyon o kadar yükseldi ki insanlar parayı sokaklara atmaya başladı.
Evet para basmak demek paranın değerini düşürmek demek bir şeyden çok olunca o değerli olur mu mesela özel bir kalem üretildi 1 tane var dünyada o çok değerli olur ama ondan heryerde olsa herkes alabildiği için değeri kalmak bu mantık arkadaşın dediği gibi almanyada bi ara bu olayı yaptı enflasyon okadar yükseldiki adamlar paraları taşımak için bi alete koyuyorladı paraları.
weimar-almanyasi-hiperenflasyon.png
 

Geri
Yukarı