Neden Ses Kartı Almalıyım?

RAP işini bırak, halk müziğine geç, sana sonuna kadar destek vereyim :)

Asıl amacım şu : Oyunlar ve filmlerde ses kalitesi çok artsın ve beat üzerine sesli kayıtı en iyi biçimde yapabilmek.
Şuan ki kayıtlarda bir şeyi eksik hissediyorum.

Benim mixer mi almam gerek ses kartı mı ? Ve nedenleri çok önemli.



Yamyam abi bu arada Halk Müsikisine dönmeyeceğim .d Benim yaşım , yaşamım bu tarz müziklere hitap ediyor zamanı gelince onları da dinleriz.
Önceki konulardaki yardımın için sağol. Artık başkalarıyla halletcez bu işi mecburen.

Ben sadece donanım ile ilgileniyorum kuzenim şarkıyı söylüyor ben kırmızı başlıklı kıza devam :DD
Tekrar teşekkür ediyorum yamyam abi yardımların için. İnşallah bu konuda bilgili başkaları da vardır.

Ses kartının en büyük etkisi sesleri artırıp kalitesli bir şekilde vermek. Ses kartı olmadan sesi artırdın diyelim fakat cızırtılı çıkar sesler... Fakat ses kartı sesi artırır üstelik cızırtıyı engeller. Ses kartının bir diğer önemi örneğin bir oyun oynuyorsun ve aynı zamanda mikrofondan oyunun incelemesini yapıyorsun sesin çok iyi bir şekilde kayıt edilir. Ben sistem alayım, daha sonra en az 200'TL ses kartına, 100 TL'de kulaklığa yatırım yapacağım.

Yamyam abi senin için Halk Müsikisine de bir ele atacağım. :D

Hala anlatabilmiş değilim:mad: İyi bir ses kartı ile kötü bir ses kartı arasında anlayabileceğin bir fark yoktur. Ancak pahalı ölçüm aletleri tarafından ölçülerek ya da çok kaliteli monitörler ile (hoparlör) anlaşılmaktadır.
Beat ile en iyi kaydı mikrofonla yapamazsın. Formatı farklı olacaktır. Bunun için MIDI kullanmalısın. Zaten beat seçeneği genellikle MIDI bağlantılarında (saf örneklenmiş ses) kullanılmak içindir. Format uzantısı ise MID'tir.
Ayrıca, ister RAP tarzında söyle, istersen Neşet ERTAŞ tarzında bağır çağır, sonuç değişmeyecektir. Çünki öncelikle bilmen gereken SES KAYIT TEKNİĞİ'dir. Ses kayıt tekniğinde bir numaralı kural şudur. HER ZAMAN GİRİŞ VE ÇIKIŞ SEVİYELERİ EŞİT OLMALIDIR. Bu kuralı açıklayayım.
1) Seviye eşitliliği. Bilgisayar tabanlı tüm ses kartlarında (profesyoneller hariç) giriş seviye faktörü 0dbm dir. Bu değer aynı zamanda ses kartının dinamik üst alan göstergesidir. Yani Asus marka da olsa onboard'da olsa giriş seviyesi 0 dbm girilmeli, 0 dbm çıkılmalıdır. Daha alt seviye de girilen bir sinyalin de çıkış seviyesinde eşitliliği zorunludur. Yani -20 dbm girilen bir sinyal yine -20 dbm çıkma zorunluluğu vardır. Eğer girişimiz -20 dbm çıkışımız 0dbm ise bu durumda 20 dbm'lik kazanç faktörü olmuş demektir ki bu durum istenmeyen osilasyon anlamına gelmektedir. Aynı şekilde giriş seviyesi 0 dbm, çıkış seviyesi de -20 dbm ise bu durumda attennation (zayıflatma) anlamına gelir ki bu durum da istenmeyen bir durumdur. Seviye eşitliliği kuralı, ses tekniğinde, ilk girişten hoparlörlere kadar belli kurallar içerisindedir ve mutlaka geçerlidir.
2) Frekans seviyeleri eşitliliği. Bu kural, herhangi bir frekans bölgesindeki seviye kuralını belirtir. Belli frekans bölgelerindeki ses, giriş seviyesi ne ise çıkışta ta aynı olmalıdır. Örneğin 60 Hz lik bass bir ses ses sistemine -10 dbm seviyesinde giriliyorsa çıkıştan da -10 dbm lik bir seviyede alınmalıdır. Eğer daha zayıf alınıyorsa kullanıcılar şu tabiri kullanırlar. ''Ses teneke gibi yahu'' Eğer daha yüksek alınıyorsa bu sefer, ''uğultu yapıyor yahu'' nidaları yükselecektir. Keza yüksek frekans bölgelerinde de aynı eşitlilik kuralı muteberdir. 15KHz lik bir ses sinyali -10 dbm seviyesinde sisteme giriyor çıkışta 0 dbm alınıyorsa aşırı kazançtan dolayı, ''kulak tırmalıyor'' gibi bir şikayet duymak olası olduğu gibi, 0dbm lik bir ses sinyali -15 dbm lik bir seviyede çıkışa veriliyorsa ''ses boğuluyor bee'' tepkilerini görmek mümkündür.
Elbette ki bu kurallar bazı uygulamalarla, belli ölçülerde değiştirilebilmektedir. Ses sistemlerinde kullanılan EQUALIZER adı verilen sistemler belli frekans bölgelerini isteğe bağlı olarak, belli bir oranda artırıp azaltabilmektedir. Bunun amacı sesin iyileştirilmesi değildir. Equalizer adında anlaşılacağı gibi eşitleme, yani zayıf ya da kuvvetli bölgelerin belli oranda eşitlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Equalizer uygulamaları, hoparlör çıkışı dahil olmak üzere, tüm sistemi kapsayacak şekilde ölçümlenerek ayarlanmalıdır.
3) Gürültü faktörü eşitliliği. Bu kural, genel eşitlik kuralına bağlı olmakla birlikte, sistem kazancı gözönünde bulundurularak yapılan ölçümdür. Giriş ve çıkış seviyelerinin 0 dbm ve eşit olduğu bir sistemde girişteki aygıtın gürültü faktörünün ne kadar yükseldiğinin ölçümlenmesidir. Gürültü faktörü -120 dbm olarak ölçülmüş bir kablonun ses sisteminin girişine bağlanmasından sonra, çıkışta bu değer yine -120 dbm olarak ölçülüyorsa sonuç mükemmel demektir. Eğer çıkış seviyesindeki gürültü -100 dbm seviyesine geliyorsa bu durumda sinyal gürültü oranı +20 dbm yükselmiş, ses sistemi 20 dbm lik bir gürültü üretiyor demektir. Elbette böyle bir durum ses tekniğinde hiç istenmeyen bir şey dir.
Gelelim ses kartı meselesine.
Yukarda anlatmış olduğum kurallar ses kayıt tekniğinde sadece küçük bir olguyu anlatmaktadır. Ses kayıt tekniğini tam olarak anlamak için, ciddi bir üniversite tahsili ve bir o kadar da tecrübe gerektirmektedir. İşte bu yüzden ve kendi ölçümlerim ve deneyimlerim doğrultusunda bahsetmiş olduğum, daha iyi ses kartı ile onboard ses kartı farklılık olayının temeli bunlardır. Günümüzdeki en basit bir ses kartı bile bu kurallara belli ölçüde bağlıdır. Bu yüzden ses kaydını eğer doğru yapabiliyorsan dinlemiş olduğun herhangi bir müzikte olduğu gibi belli bir kaliteyi almalısın. Eğer belli bir kalitede ses alamıyorsan, daha iyi bir ses kartı ile de alamayacaksın.
 
Bilgisayarkurdu.
Gerçekten iyi kayıt yapmak istiyorsan sana şöyle bir ses kartı önereyim.

layla3gbothbig.jpg

By mr_yamyam at 2012-03-07

Bu ses kartını alabilirsen, emin ol ki, tüm olaylar peşpeşe gelecek ve iyi bir ses kaydı stüdyosu kuracaksın.
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı