Neden Spotify tercih ediliyor?

300319

Zettapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
63
Sürekli olarak YouTube ve Spotify'ı kıyaslama yapıyoruz.

X bir kişiye Spotify'ı neden kullanıyorsun dediğimiz zaman "alışkanlık, aylardır/yıllardır kullanıyorum" gibi cümle kurabiliyor.
Y bir kişiye YouTube'u neden kullanıyorsun dediğimiz zaman "daha geniş müzik içeriği var, aradığımı bulabiliyorum" gibi cümle kuruyor.

Burada kullanıcıların dikkat etmesi gereken ana etken alışkanlık ve ihtiyaç karşılaması.
Bir kişi YouTube veya Spotify tercih ediyorsa kendi isteklerini karşılayıp karşılamadığına bakıyor.

Peki YouTube hem video, remix müzikler vb. daha fazla içerik sağlamasına rağmen insanlar neden Spotify'ı tercih ediyor?

Bu soru aslında her ikisini kullananların iyi bildiği bir şey.

Tabii ki algoritması.
YouTube'un yıllardır adamakıllı beceremediği algoritma yapısı Spotify'da yıllardır var.

Spotify'a insanlar algoritması için ağırlıklı olarak kullanıyor diyebiliriz.
Tabii tek ana etken bu değil, arkadaş ekleme, çoklu platformlar arasında anında geçiş gibi diğer ekstra özellikleri var.

YouTube'un algortitmasına ne var gibi bir soru gelebilir.

Kendi deneyimimi anlatayım.
Dün akşam kod yazarken yabancı müzik dinlerken arabeske geçti durduk yere. O kadar alakasız bir şekilde müzik öneriyor ki anlatmanın imkanı yok.

Spotify'ın yapay zekası öyle değil ama. Spotify o anı baz alarak değil, sizin kullandığınız ilk günden beri dinleme türünüze varasıya derin öğrenme ile sizin müzik zevkinizi su gibi öğreniyor.

İnsanların Spotify'a para vermesindeki ana etkenlerden birisi dediğim gibi algoritma.

YouTube Music yıllardır olmasına rağmen hala bir arpa boyu kadar yol almış değil.
Saçma bir trend sistemi yetmezmiş gibi saçma bir öneri sistemi de var.

Uzun lafın kısası müzik konusunda Spotify çığır açmış durumda.

Son olarak fiyat açısından bakarsak YouTube Premium 116 TL, Spotify ise 60 TL.
Benim gibi her ikisini de kullanabilirsiniz.

Ben video için YouTube, müzik için Spotify tercih ediyorum.
Nays ile zaten %50 ucuza geliyor.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Alışkanlık. Zamanında millet ayağa kalktı WhatsApp bizi dinliyor diye, sonuç? Hala herkes WhatsApp kullanıyor.

İnsanlar alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemiyor. Ben şahsen Spotify'dan neredeyse yılda 100.000 dk müzik dinliyorum.

Benim için artık bir vazgeçilmez. TSM arşivi yapıyorum Spotify'da, nasıl başka bir yere geçeyim ki?

YouTube Music yerine düz YouTube'u uzun yıllar kullanmış biri olarak önerdiği şarkıların tutarlılığı harika diyebilirim. YouTube'daki hangi şarkıdan sonra hangi şarkıya (videoya) geçeceğimi bilen algoritma niyeyse aynı şeyi Music'de yapamıyor. Geçen yıla kadar YouTube kullanmış, geçen yıl YouTube Music denemiş ve sonbaharda Spotify'a geçmiş biri olarak Spotify'ı biraz verimsiz buluyorum çünkü yıllardır YouTube'da önüme çıkan sevdiğim şarkılar şu an önüme çıkmıyor. O yüzden YouTube'a dönme düşüncem var. Göreceğiz.

Sıralamam:
YouTube > Spotify > YouTube Music.

Çünkü bir müzik kütüphanesi hissiyatı uyandırıyor. İsminde YouTube olan bir Music uygulamasına girince psikolojik olarak rahat hissetmiyorum. Videolarımı YouTube üzerinden, müziklerimi ise Spotify üzerinden dinliyorum. En az 3 senedir kendi listelerimi ve içindeki parçalarımı nakış işler gibi özenle seçtiğim için de başka bir müzik uygulamasına geçiş yapamıyorum. Arayüzü de çok güzel burası ayrı konu. Eskiden flac kalitesinde parçaları indirip öyle dinlerdim ama sonra her sevdiğim parçayı indiremeyeceğimi anladım çünkü yaş aldıkça zamanımı daha önemli şeylere ayırmam gerekti. Ek olarak gerçekten flac kalitesi hissetmek için de kullandığım kulaklıktan sesi kulaklığa ileten cihazın kalitesine kadar birkaç şeyin kaliteli olması gerekiyor ve olağanüstü bir kulaklık kullanmadığım gibi müziği de bilgisayar ve telefon üzerinden dinliyorum. Bunlarla da ''kayıpsız'' müzik keyfi olmuyor. Kısmen oluyordur da kulağım onu anlayacak şekilde değil. Spotify da 320kbps veriyor zaten. Kulaklarım şenleniyor..

Son düzenleme:
Ben Türkiye den çekilmeden önce Tidal kullanmaktaydım. Tidal, ses kalitesini bir kenara bırakalım; şöyle bir detay vardı ve bu başka hiç bir streaming servisinde mevcut değil. Bir şarkınin Prodüktöründen, ses mühendisinden, aranjöründen tutun da, şarkıda çalan gitariste kadar tüm stüdyo müzisyenlerinin kim olduğunu görebiliyordunuz. Bir albümün / şarkının prodüktörlüğünü kim yaptıysa ona tıklayıp çalıştığı diğer işleri görebilmem ve anında ulaşabilme imkanım vardı. Aynı şekilde diğer müzisyenler ve katkıda bulununanlar için de geçerli.

Kişilerin tercih ve beklentileri elbette önemli bir etken. Ancak ülkemizdeki müzik kültürü ve müzik tercihlerine baktığımızda çok küçük bir azınlık dışında kimse için bunların bir önemi olmadığını düşünüyorum. En kolay ulaşılabilir ve herkesin kullandığı ne ise onu kullanıyorlar. An fazla Uzi'nin dinlendiği bir ülkede neyin kalitesinden bahsediyoruz ki, Ulu Manitu aşkına!?

"-Streaming servisleri şöyle kötü - böyle kötü", "-"ses kalitesi, amaaan!" diye yardıran adamların kullandığı ekipmana bakıyoruz; bluetooth kulaklık ya da hiç alakasız stüdyo kulaklığı almış. O tip kulaklıklar ile kaliteli bir Dijital / Analog çözümlemesi mümkün değildir. Stüdyo kulaklığında ise staging ve frekans sönümlemesi mevcuttur, hissiyatsız, cansız çalarlar.
Kullandığı cihaz, 48.000kHz üstünü vermediği halde, 192.000 kHz beklentisi içinde.

Vesaire, vesaire...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı