Neden SystemD istemiyorsunuz?

Nixist

Hectopat
Daha fazla  
Uzun süredir aklımda olan bir şeydi. Biraz bakındım ama bir de kullananlardan duymak istedim. Yanlış anlaşılmasın ben SystemD'yi savunmuyorum. Sadece neden SystemD'den kaçınıldığını merak ettim. Artix'e geçebilirim belki duruma göre. Sormak istediğim bir şey de var. SystemD olmadan Optimus Manager nasıl çalıştırılıyor veya bir alternatifi var mı? Bununla ilgili bir makale veya video vs. varsa atarsanız sevinirim.

Uzun süredir aklımda olan bir şeydi. Biraz bakındım ama bir de kullananlardan duymak istedim. Yanlış anlaşılmasın ben SystemD'yi savunmuyorum. Sadece neden SystemD'den kaçınıldığını merak ettim. Artix'e geçebilirim belki duruma göre. Sormak istediğim bir şey de var. SystemD olmadan Optimus Manager nasıl çalıştırılıyor veya bir alternatifi var mı? Bununla ilgili bir makale veya video vs. varsa atarsanız sevinirim.
OpenRC-Optimus Manager AUR deposunda var ama eski veya bozuk mudur, sorunlu mudur işte onu bilmiyorum.

SystemD çok fazla sisteme indiği için sevilmiyor. Biraz haddinden fazla elleşiyor diye biliyorum. Ama doğrusu ben pek önemsemiyorum çünkü çoğu paket de SystemD entegrasyonlu oluyor. Daha diğer İnit sistemleri hakkında bilgi edinip kullanma fırsatım olmadığı için kullanım kolaylığı ve alışkanlık sebebiyle SystemD Arch Linux kullanıyorum.

Systemd her şeye uzanıyor. Kendi başına kullanıcı yönetimi, daemon yönetimi, işlem yönetimi, ağ yönetimi, bootloader ve birçok sayılamayacak şey.

SystemD'nin isviçre çakısı gibi olmasi hem kullanıcıların hem de dağıtım geliştiricilerinin işine geliyor. Ortak bir paydada ortak bir standartta gelişim ve uyumluluk daha iyi. Bu yanıyla ana dağıtımların hepsinde SystemD standart.

Isviçre çakısı olmasının en büyük dezavantajı ise kod bolluğu olması, fiili tekel yaratması gibi şeyler sayılabilir. Kod bolluğu fiilen güvenliği azaltır, debugging ve bugfix'leri zorlaştırır. Sırf bu sebepten Xorg, PulseAudio gibi sistem modülleri terk edilerek sıfırdan yazılmıştır. Fiili tekel yaratması birçok projenin doğrudan SystemD'ye veya SystemD'nin bir modülüne muhtaç kalıyor. Unix felsefesine göre bir uygulama tek bir işi en iyi şekilde yapmalıdır. Systemd açık kaynaklı ancak Unix felsefesine uygun değil.

Systemd’yi terk etmenizi gerektirebilecek bi durum yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı