Neden varız?

Mükemmel bir yaratıcıya insan gözüyle bakıyorsun. Durduk yere bizi yaratmak istemez. Hiçbir neden yokken insanın özelliklerini şansa bağlı olarak belirleyip sonsuza dek cehennem ya da cennete göndermez. Bir hadisi şerifte de "Ben gizli bir hazineydim. Bilinmek istedim, mahlukatı yarattım." cümlesi geçiyor. Allah, mükemmel bir yaratıcı olduğu için bilinmeyi istemez.

Üzülerek belirtmeliyim ki "Canlılığı devam ettirmek için" görüşüne katılmamaktayım. Çünkü bu teoriye göre vazektomi olan, kısır olan veya hadım olan birisinin yaşama amacının kalmaması lazım. Günümüzde çocuk sahibi olma amacı ile yaşayanlara bakılırsa genelde alt kesim insanlar olduğu görülür(elbette bu bir genelleme yanlış anlaşılmasın). Örn. suriyelilerde hintlilerde afrikalılarda vs. çocuk sayısı fazla, doğurganlık yüksektir. Gelişmiş ülkelere geçince doğurganlık hızı şiddetli bir biçimde düşer(ki düşmeye de devam ediyor). Çünkü insanlar burda artık içgüdüsel olarak hareket etmiyor. Çocuk sahibi olmak ve bunun getireceği zorluklar yerine kendi hayatlarını güzel yaşamaya bakıyorlar. 2 yıldır Almanya'da yaşayan biri olarak bunu çok iyi gözlemliyorum. Burada evli olmadan yaşayan çiftlerin sayısı evli çiftlerin bir hayli üzerinde. Ve çocuk sahibi olmayan 40-50 yaşında çiftlerin sayısı da bir hayli fazla (3. Dünya ülkeleri ile kıyaslanmayacak derecede). Temel ihtiyaçlar: yani üremek, beslenmek, barınmak gibi ihtiyaçlar maslow'un ihtiyaçlar piramidinde en altta yer alır. En ilkel olanlardır bunlar. Ardından sevilme ihtiyacı gelir. Ardından saygınlık kazanma. Ve en son amaç ise "kendini gerçekleştirmek"tir. Evet neden yaşıyoruzun cevabı budur. Bu son amaç yani nihai amaç daha derin bir mesele. İşin içerisine ezoterizm de giriyor çünkü. Ama burda olmamızın amacının basit bir şekilde üremek olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Son düzenleme:
İfadeler: acv
Ben daha çok Big Bang'de patlayan şeyin nasıl ortaya çıktığını merak ediyorum. Neden varız sorusunun cevabı ise basit geliyor bana. Sıradan canlılarız ve düşünebildiğimiz için sorguluyoruz. Yani bir ayı neyse, bizde onun gibiyiz. Benim düşünebildiğim.

Kanka neden bilinmek istemessin kim bir kralken kendine saygı gösteren bir halk istemezki. Sonsuz gücünü kendi yarattığı kullara gösterip kendine kulluk etmesini isteyebilir tüm güç onda istediğini yapabilir. Tüm evren Allah'ın.

Felsefik olarak bakarsan konu çok farklı yerlere gider. Şu anda üremenin azalmasının sebebi modern ülkelerdeki bilinçlenme sayesindedir ve bu da insanların diğer canlılara göre daha zeki olmasından gerçekleşir. Sadece bilimsel olarak bakarsan, tek amaç üremek ve ölmemek, neslini devam ettirmektir. Ama felsefeyi sokarsan, evet burada bize 1000'den fazla sebep verebilirsin, ona diyecek bir şeyim yok.Ayrıca zeki insanların daha az ürediği de bir gerçek.(Tıpkı bulunduğun Almanya gibi) Sebebi ise çok basit, sırf nesli devam etsin diye bu kötülüklerle dolu olan dünyaya bir çocuk getirmek istemiyorlar. Bu sayede ise zekaları ile birlikte içgüdülerini baskılamış oluyorlar. Haliyle de, zeka bakımından daha düşük olan nesillerin de çoğalma ihtimalleri artıyor. Sadece bir düşünce tabi, hiçbir gerçeklik payı yok. Bu durumda, yaşam amacımız üremekten ve neslini ileri götürmekten başka bir şeye evrildi diyebilir miyiz ? Hayır. Zekan ile içgüdülerini yenebilirsin ancak bu neden burada olduğunun amacını *bilimsel olarak* değiştirmez, sadece sen kendine zekan ile yeni bir amaç yaratırsın, yaratmaya çalışırsın, yarattığını zannedersin. Ölümlü olan,üreyebilen her canlının en önemli amacı budur, nesil devamlılığı sağlamak. Bir gün değişir mi ? Ölümsüz olursak neden olmasın. Bu arada, kısır olma olayından bahsettiğinizi yeni gördüm. Kısır olan insanların doğası kısır değildir. Sadece bir hastalık veya yanlış işleyen bir şey yüzünden doğuştan kısır olurlar. İstisnadır ve çok ünlü bir şarkıdan bildiğimiz gibi de, İstisnalar kaideyi bozmaz.

Son düzenleme:
Eğer bundan 200.000 yıl önce olsaydık "dna'nın ölümsüz olması için kendini kopyalamak istemesi" derdim ancak günümüzde hayatmızın anlamı bundan çok daha fazla eğer dünyada 8 milyar insan varsa 8 milyar hayatın anlamı vardır kimisi kendini ibadete adar, kimisi kendini paraya adar; kimisi kendini ailesine adar, her birey kendini o amaca adar ve ölüp gider. Shakespeare'in dediği gibi
"Dünya bir sahnedir herkes rolünü oynar ve sahneden çekilir?". Kısacası hayatın anlamı tamamen sana bağlı.

Ilk once 'Nasil var olduk?' sorusunu sormamiz gerekir.

Bunun da hickimse cevabini veremez, insanligin icgudusu bir seylere inanmaya itmistir, yok olmaktan korkanlar da dinlere inanmislar/maktadirlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…