Nerede o eski FPS'ciler...

Hemen hemen tüm "ünlü" fpsleri oynadıysamda, önce hayatımda yer etmiş FPSleri yazıcam;

Wolfenstein 3d ve Spear Of Destiny (güzel bir portla geçen gün yine i'm death incarnate'de bitirdim ikisinide)

Doom 2 (hala PrBoomla sürekli oynamaktayım, DooMed Speed Demos Archive sürekli takip ediyorum, yeni map indirip oynuyorum yada speedrunları izliyorum)

Redneck Rampage +Rides again, Route 666 (Duke Nukem, Blood ve Shadow Warrior birbirine çok benzeyen oyunlar, hepsi efsane ama ben en çok Redneck Rampage'i seviyordum. Hala düzgün bir port çıkmadı. Duke32 diye duke nukem'in portu var ama tam değil)

Half Life serisi (ilkide ikinciside ayrı güzeldi bee)

Stalker serisi (hala yeni modlar bulup arada oynuyorum, benim için daha iyisi yok, ayrıca eski motorunun modlarla neler yapabileceğini gördüm, gerçekten fotorealistik bir görünüm sunabiliyor ama modern motorlar kadar verimli değil tabi)

Bunlar dışında çok iyi diyebileceğim oyunlar çıkış sırasına (tam olarakta değil) göre;

Ride of the Triad (remakei var oynamadım daha)
Heretic
Hexen
Powerslave
Quake Serisi (2 ve 4 özellikle)
Outlaws (where are u marshall :) )
Blood serisi
Soldier of Fortune (ilki)
Undying
Return Castle of Wolfenstein
Call of Duty serisinin çoğu oyunu
Painkiller serisi
Doom 3
F.E.A.R serisi
Call of Juarez
Crysis Serisi
Bioshock serisi (özellikle 1)
Left For Dead serisi
Wolfenstein 2009 (oldukça underrated bir oyundur, defalarca bitirdim, überde vs.)
Borderlands serisi (pre s. oynamadım daha)
Metro 2033 ve Last Light (reduxları daha oynamadım)
Rage
Far Cry 3
Dishonored
Wolfenstein New Order
Singularity (buda underrated ve pek bilinmeyen ama güzel bir oyun)

Oyunların sadece "Single Player" modunda ve genel oynanış olarak beğendiklerimi yazdım. Oyun tarihinde yaptıkları devrime göre sıralarsak;

Wolfenstein 3d (engine kaynaklı)
Doom (engine kaynaklı)
Duke Nukem 3d (oynanış, etkileşim, atmosfer genel)
Half Life (hikaye)
Half life 2 (hikaye ve engine)
Doom 3 (engine)
Call of Duty (oynanış)
Crysisler-Metro 2033-Far Cry 3-4 için genel olarak engine ve atmosfer devrimi yapmışlar diyebilirim.

Son olarak FPSler nereye gidiyor dersek; Grafik olarak gittikçe photo-realism etkisinden artık video-realisme (böyle bişey var mı bilmiyorum uydurum şimdi) doğru gidiyor. Yani gerçek zamanlı efektler sayesinde, tam olarak HD bir video görüntüsü izliyor (hatta ötesi) durumuna geldik-geliyoruz. Bunlar dışında gerçekçilik dışında tablo gibi, resim gibi farklı oyunlarda var. (dishonored, bioshock inf. gibi). Bu tarz oyunlar daha çok olmalı artık. Yani iyi bir makinede çekilmiş manzara resmine bakmak tamam güzeldir ama, izlenimci bir ressamın (constable, monet gibi) yaptığı manzara resmine bakmak çok daha güzeldir ve estetik duyguları uyarır. Oyun yapımcıları biraz bu sanatsal yön üzerine durmalı bence. Bunlar dışında teknoloji geliştikçe, Fps (frames) arttıkça, sanal gerçeklikte yakın gibi. Çok eski bir oyunda ilginç bir teknik vardı; Oyunda girdiğiniz mekanlara göre, altta bir numara çıkıyordu, oyunun orjinal kutusundan çıkan kartlardan aynı numaraya sahip kartı kazıyıp kokladığınızda, duruma uygun bir koku alıyordunuz (tuvalet gibi mesela). Oyun 1996 çıkışlı Leisure Suit Larry 7; Love for Sail; olayın adıda CyberSniff 2000 idi :)

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı