.NET dilini öğrenmek

Katılım
27 Ocak 2012
Mesajlar
14.318
Makaleler
34
Çözümler
41
Yer
İstanbul/Üsküdar
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Active Directory - Security Uzmanı
Profil Kapağı
1522600635
Arkadaşlar bu dönem

-Veritabanı
-HTML
-C#
-.NET
-PHOTOSHOP

gibi alanlarda öğrendiğimiz bilgileri birleştireceğiz. HTML sitemize .NET kullanacağız, C# programlarımızda .NET kullanacağız. Veritabanlarımızı bağdaştıracağız bu program ve siteler ile.
Anlayacağınız dananın kuyruğunun koptuğu dönemdeyiz.

Bunları adam akıllı öğrenirsem Technopat Sistem Toplama Programını da olması gerektiği gibi dinamik bir biçimde yapabilirim diye düşünüyorum.


.NET dili hakkında ne söylebilirsiniz. C# ile bayağı bir tanışıklığım var. 10. sınıftan sonra görmedik ancak ben bırakmadım peşini.
.NET ne işimize yarayacak ?
 
Sevgili kardeşim; İyi biliyorsun ki , html kullanıcı ile program arasında kullanılacak arayüzü . C# arkada kullanıcı istediğini karşılayarak , veri tabanı ile kullanıcı arasında iletişime geçecektir. Webte dinamik yapı için javanın jquery kütüphanesini bilmelisin. (.Net) çalışma prensibi java ile benzerliği söz konusu olsada .net frameworks , masaüstü uygulamasından web uygulamalarına kadar destekleyebilir. Mimarisinden bahsedecek olursak , 3 katmandan oluşur . Ortak dil kütüphanesi (CLI yada devingen kütüphaneler) , Ortak aradil (ortak degişkenler), Ortak yürütme ortamı (runtime environment) oluşmaktadır. Kodlaması visual basic API fonksiyonlarının classlanmış hali.
 
Birkaç yanlış anlaşılma var sanırım arkadaşlar.

1.si, .NET kesinlikle bir dil değildir. Pek çok yerde görebileceğiniz şekilde .NET Framework olarak geçer ve temel olarak, uygulamalarınızı üzerinde çalıştırabileceğiniz bir uygulama çatısı ve aynı zamanda içerisinde pek çok fonksiyon bulunduran bir kütüphanedir. Ayrıca .NET programlama dili omamasının yanında, programlama dilinden de bağımsızdır.

Örneğin, Visual Studio kullanarak yapılan masaüstü uygulamaları içerisindeki formlar (Windows Forms), .NET içerisindeki bir kütüphanedir.

Uygulama içerisine bir form ve içine de bir textbox eklediğimizi düşünelim. Farklı programlama dillerini kullanarak aynı form işlemini yapabiliriz.
C# : textBox1.Text = "Welcome!";
C++ :
textBox1->Text = "Welcome!";
Visual Basic : textBox1.Text = "Welcome!"

Şeklinde textbox için değişiklik yapabiliriz. Burada .NET'in görevi uygulamaya TextBox objesini sağlamaktır.

Yukarıdaki örneğin dışında da .NET'in diğer bir temel görevi de c++, C# gibi dillerde yazılmış kodları ortak bir intermediate dile çevirerek (CL: Common Language) kendi sanal makinesi üzerinde çalıştırmasıdır (CLR : Common Language Runtime)
---
@BilgisayarKurdu burada uygulama geliştiren olarak .NET hakkına bilmen gereken neredeyse tek şey, hangi .NET kütüphanesini ne için kullanman gerektiği. Bunun için de msdn güzel bir kaynak. Memik Yanık'ın kitabı (Visual C# 4.0) da Türkçe kaynak olarak kullanılabilir ancak tam bir referans sayılmaz :)

Eğer .NET altyapısını kullanarak bir web uygulaması geliştirmek istiyorsan C#'ın yanında şu iki konuya bakman yeterli :
  1. ASP.NET (Önyüz işlemleri için)
  2. ADO.NET (Database erişimi için)
Yaptığım web uygulaması daha düzenli olsun diyorsan da ASP.NET MVC'ye bakabilirsin (MVC : The Official Microsoft ASP.NET Site)
---
2.si, Önyüzü dinamik olarak kullanmak için ihtiyacın olan şey Ajax(asynchronous javascript and xml). Visual Studio ile bu kontrolleri yapmak oldukça kolay. JQuery ise bir JavaScript framework'ü. JQuery ile Ajax çağrılarını çok daha kolay yapabilirsin ancak kullanman şart değil. Not: Java kesinlikle JavaScript değildir, hatta isimlerinde geçen Java kelimesi dışında neredeyse hiç benzerlikleri yoktur!
 
Haklısın jquvery, javascriptin kütüphanesi. Java nesneye yönelik programlama iken, javasciprit ise htmlden daha üst bekletileri karşılamak için htmle gömülmüş kodlardır.
 
Bugün başladık arkadaşlar .NET diline. Anladığım kadarıyla HTML sayfasında bile C# ve benzeri birçok dili kullanabiliyoruz.
Yapabileceğimiz işler birben bire kat ve kat arttı.

Technopat Sistem Toplama programını internet sayfasına taşıyabilmem için gerekli olan şeyleri öğreniyorum yavaş yavaş, hadi hayırlısı.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı