Netspeed kurulum işlemi ne kadar sürer?

Aziz G

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar hepinize merhaba tekrardan. Geçen ISS'ler ike ilgili konu açmıştım ve gelen tavsiyeler üzerine Netspeed başvuru sürecini başlattım.
Bugün ikinci gün (aradığım günü de sayarsak 3) hala arayıp randevu ya da ne bileyim geliyoruz kurmaya vs demediler. Altyapım fiber ve aşağıdaki ankastre kutudaki bütün kablolar vs bağlı zaten... Sadece modem getirip takacaklar ama hala gelmediler.

GPON bile duruyor kablonun ucunda gelip bir ucunu modeme takıp. Modemide fişe takıp bitirecekler. 3 defa müşteri temsilcisi ile görüştüm daha öncesinde de vaktimin olmadığını söyledim. Aciliyet bildirdim 2 defa ama yok yani. Çektiğim fotoğrafları ekliyorum. Tam olarak süreç nasıl işliyor? Bilen anlatabilir.

20240731_101756.jpg

20240731_102807.jpg

Bölgedeki saha ekiplerinin durumuna göre değişir. Genelde 4 gün içinde geliyorlar, bir kaç gün daha bekleyin.

Obk ve ONT bırakılmış. O bırakılan ONT ise Nokia marka, Nokia OLT'ye bağlısın.

Normalde ONT'yi öyle bırakmazlar, ilginç..

Üsteki kutu anksatre değil, OFDK. Yani Dağıtım kutusu. Bu OFDK üzerinde 1:16 PLC bölücü ile dairelere çoklanmış. Yani ana omurgadan gelen 1 kıl, 16 daireyi besleyeceğini gösteriyor.

Bölgedeki saha ekiplerinin durumuna göre değişir. Genelde 4 gün içinde geliyorlar, bir kaç gün daha bekleyin.

Obk ve ONT bırakılmış. O bırakılan ONT ise Nokia marka, Nokia OLT'ye bağlısın.

Normalde ONT'yi öyle bırakmazlar, ilginç..

Üsteki kutu anksatre değil, OFDK. Yani Dağıtım kutusu. Bu OFDK üzerinde 1:16 PLC bölücü ile dairelere çoklanmış. Yani ana omurgadan gelen 1 kıl, 16 daireyi besleyeceğini gösteriyor.
Hocam 1:16 bölümde sinyal durumu ne oluyor? Ayrıca OLT çıkışı kaç dBm?

Hocam 1:16 bölümde sinyal durumu ne oluyor? Ayrıca OLT çıkışı kaç dBm?
Bölünme öncesi -11'lere gelir, 1:8 , 1:16 , 1:32 PLC sonrası genel -15'lere gelir. (Genel)

OLT çıkışı Combo kartlarda 3-5 GPON kartlarda genel 4 idi.

PLC çoklama sonrası -20'lere geliyormuş sordum sahadaki arkadaşa :D 15 diye hatırlıyordum.

Bölünme öncesi -11'lere gelir, 1:8 , 1:16 , 1:32 PLC sonrası genel -15'lere gelir. (Genel)

OLT çıkışı Combo kartlarda 3-5 GPON kartlarda genel 4 idi.

PLC çoklama sonrası -20'lere geliyormuş sordum sahadaki arkadaşa :D 15 diye hatırlıyordum.
Bizde genel hatta -9 girip 1:8 bölünüp -19 ulaşıyorda. Acaba 1:16 olsa iki katına mı çıkar 🧐

Bizde genel hatta -9 girip 1:8 bölünüp -19 ulaşıyorda. Acaba 1:16 olsa iki katına mı çıkar 🧐
Hayır, öyle ciddi farklar olmaz.

Yalnız, -9 geliyor, PLC bölücü'den sonra-19'a geliyorsa şöyle bir durum var, Ya T.T bölgede az çoklama yaptı, ya da santralda Kullanılan kartlar Combo ya da santral dibindesin :D

OLT'ler XGS/GPON kart ile besleniyor olma ihtimali yüksek.

Olay şöyledir; OLT kartlarda port başına, 1:128 Çoklama yapılır. OLT'lerde bulunan port sayısı 16-20 arasında (t.t 20 kullanıyor) 128 çoklama yapıldı, OLT'den (combo kart ise) 3-5dBm arasında çıkışı yapar, OFSD veya yeraltı kasetlere gelince kayıp yükselir, Burda OLT'de kullanılan çoklamaya göre 128,144 arasında çoklama yapılır genel olarak, OFSD'de O/b (optik bölücüler) OLT'ye göre tamamen.

OFDK'ya gelince ortalama -11 gelir, PLC ile çoklama olunca -20'lere geliyor ortalama, daha doğrusu 17-24 arası fakat ortalamaya vurunca -20.

Sende -9 geliyor daha sonrasında PLC sonrası -19 1:8 S/B ile geliyor ise, müthiş aslında. Acaba sana OFSD üzerinden mi geliyor, Yeraltı kasetlerden mi büyük ihtimal yeraltı kasetlerden. Çünkü PLC öncesi bina pv'sinde genelde -11-13 arası görülüyordu. Bunu net olarak hatırlıyorum :D Çünkü ben küçükçemecede çalışırken hep OFSD üzerinden verdik, yeraltı kasetlerinden değil ve en düşük gördüğüm -10 idi.

Diğer durum, 1:8 PLC ile, 1:32 PLC arasında fark 3-5db maximum da 6-7db civarında aşağı yukarı. Farkı anlaman mümkün değil teknik olarak.

Bu arada, sen hiç genel olarak hız düşüşü yaşıyor musun, Yoksa hep sabit 900+ mü?

Son düzenleme:
Hayır, öyle ciddi farklar olmaz.

Yalnız, -9 geliyor, plc bölücü'den sonra-19'a geliyorsa şöyle bir durum var, ya TT bölgede az çoklama yaptı, ya da santralda kullanılan kartlar combo ya da santral dibindesin :D

Olt'ler XGS/GPON kart ile besleniyor olma ihtimali yüksek.

Olay şöyledir; olt kartlarda port başına, 1:128 çoklama yapılır. Olt'lerde bulunan port sayısı 16-20 arasında ( TT 20 kullanıyor) 128 çoklama yapıldı, Olt'den (combo kart ise) 3-5dbm arasında çıkışı yapar, ofsd veya yeraltı kasetlere gelince kayıp yükselir, burada Olt'de kullanılan çoklamaya göre 128,144 arasında çoklama yapılır genel olarak, Ofsd'de o/b (optik bölücüler) Olt'ye göre tamamen.

Ofdk'ya gelince ortalama -11 gelir, plc ile çoklama olunca -20'lere geliyor ortalama, daha doğrusu 17-24 arası fakat ortalamaya vurunca -20.

Sende -9 geliyor daha sonrasında plc sonrası -19 1:8 s/b ile geliyor ise, müthiş aslında. Acaba sana ofsd üzerinden mi geliyor, yeraltı kasetlerden mi büyük ihtimal yeraltı kasetlerden. Çünkü plc öncesi bina Pv'sinde genelde -11-13 arası görülüyordu. Bunu net olarak hatırlıyorum :D çünkü ben küçükçemecede çalışırken hep ofsd üzerinden verdik, yeraltı kasetlerinden değil ve en düşük gördüğüm -10 idi.

Diğer durum, 1:8 plc ile, 1:32 plc arasında fark 3-5dB maximum da 6-7dB civarında aşağı yukarı. Farkı anlaman mümkün değil teknik olarak.

Bu arada, sen hiç genel olarak hız düşüşü yaşıyor musun, yoksa hep sabit 900+ mü?

Hız düşüşü yaşamıyorum sabit. Ayrıca sadece bana değil 3 blok var toplamda 4 Core aktif. Hepside -8, -9 civarı hatta göstermiştim benim blokta 2 Core var birisi bölünüyor birisi bölünmeden doğrudan bana geliyor.

IMG_0545.jpeg

Bu daireye ulaşan hali. 2-3 yerde ek alıyor daire içinde bayağı geziyor masama kadar geliyor ona rağmen ki değer -9.70 civarı. Büyük ihtimalle kasetten ölçsem -8 diyecekti.

Bu arada santral ile mesafem yol bazında 3 km.

Birde dönüşüm yapılırken ek core 2 yerden verildi. Birincisi sitenin önünden yeraltı kasetlerinden ikincisi ise orta bloktaki kasetlerden. Ana fiber orta bloğa geliyor ordan diğer iki bloğa ayrılıyor.

Orta bloktada şu yeraltı kasetlerinden var:
IMG_0546.jpeg

Son düzenleme:
Hız düşüşü yaşamıyorum sabit. Ayrıca sadece bana değil 3 blok var toplamda 4 Core aktif. Hepside -8, -9 civarı hatta göstermiştim benim blokta 2 Core var birisi bölünüyor birisi bölünmeden doğrudan bana geliyor.

Eki Görüntüle 2270151

Bu daireye ulaşan hali. 2-3 yerde ek alıyor daire içinde bayağı geziyor masama kadar geliyor ona rağmen ki değer -9.70 civarı. Büyük ihtimalle kasetten ölçsem -8 diyecekti.

Bu arada santral ile mesafem yol bazında 3 km.

Birde dönüşüm yapılırken ek core 2 yerden verildi. Birincisi sitenin önünden yeraltı kasetlerinden ikincisi ise orta bloktaki kasetlerden. Ana fiber orta bloğa geliyor ordan diğer iki bloğa ayrılıyor.

Orta bloktada şu yeraltı kasetlerinden var:
Eki Görüntüle 2270152
Evet, mufa kaset üzerinden dağıtılıyor, sana bölünmeden gelmesi (teknik olarak bölünüyor aslında çünkü binaya gelmeden 2 önce OLT'lerde çoklamalar yapılır, daha sonrasında mufa üzerindeki kasetler pv rite'ye göre dağıtılır Sadece mufadaki çoklamalar farklı OFSD'ye göre) birde fazla bina yok ise bölme sayısı çok daha fazla düşüyor, senin olduğun bölgede çok az mı binalar var?

Muhtemelen; OLT/MUFA (yeraltı kaset)/OFDK şeklinde geliyor. OFSD yerine direkt Mufa kasetlerden alıyorsun FTTH'yi, Yani bazı durumlarda OFSD de olmadan da ODF kabinler'den bölünerekte verdikleri oluyor, bazen direkt Mufa üzerinden.

Mufa kasetlerin OFSD'den daha iyi olduğu aslında şuanda daha iyi anlaşılıyor. Mufa'lardan gelen hat durumunda hız kaybı yaşanmıyor gibi duruyor. Birde sinyal pv'si binalara gelince kaybı daha da az yaşanıyor.

Santral üzerinden çıkan 128,144 kıl, (OLT kart çoklamasına göre) OFSD üzerinde her bir pl'ye bağlanır.

Mufalarda, OFSD olduğu gibi bölünmeler daha farklı, Aynı mahalle üzerinde 2 OFSD olabilir, Fakat aynı mahallede OFSD koyulmayıp, Mufa koyulmuş, f/o rotası buna göre olursa birden fazla mufa (mufalar) koyuluyor, çoklamalar OFSD'ye göre daha da azalıyor. (Tek kabin'e göre)

OFSD'nin tek artısı, daha düzenli olması.

Evet, mufa kaset üzerinden dağıtılıyor, sana bölünmeden gelmesi (teknik olarak bölünüyor aslında çünkü binaya gelmeden 2 önce OLT'lerde çoklamalar yapılır, daha sonrasında mufa üzerindeki kasetler pv rite'ye göre dağıtılır Sadece mufadaki çoklamalar farklı OFSD'ye göre) birde fazla bina yok ise bölme sayısı çok daha fazla düşüyor, senin olduğun bölgede çok az mı binalar var?

Muhtemelen; OLT/MUFA (yeraltı kaset)/OFDK şeklinde geliyor. OFSD yerine direkt Mufa kasetlerden alıyorsun FTTH'yi, Yani bazı durumlarda OFSD de olmadan da ODF kabinler'den bölünerekte verdikleri oluyor, bazen direkt Mufa üzerinden.

Mufa kasetlerin OFSD'den daha iyi olduğu aslında şuanda daha iyi anlaşılıyor. Mufa'lardan gelen hat durumunda hız kaybı yaşanmıyor gibi duruyor. Birde sinyal pv'si binalara gelince kaybı daha da az yaşanıyor.

Santral üzerinden çıkan 128,144 kıl, (OLT kart çoklamasına göre) OFSD üzerinde her bir pl'ye bağlanır.

Mufalarda, OFSD olduğu gibi bölünmeler daha farklı, Aynı mahalle üzerinde 2 OFSD olabilir, Fakat aynı mahallede OFSD koyulmayıp, Mufa koyulmuş, f/o rotası buna göre olursa birden fazla mufa (mufalar) koyuluyor, çoklamalar OFSD'ye göre daha da azalıyor. (Tek kabin'e göre)

OFSD'nin tek artısı, daha düzenli olması.
Doğrudur, bölgede bina sayısı fazla fakat OFSD kutusuna hiç rastlamadım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı