Nintendo Switch OLED vs. Steam Deck

Ardabey4634

Decapat
Öncellikle sistem özelliklerinden başlayalım:
Nintendo Switch OLED: 64 GB hafıza(2'ye kadar çıkartılabiliyor.).
NVIDIA tegra X1 4X Cortex-A57 @1.9 GHz + 4X Cortex-A53@1.3 GHz CPU.
NVIDIA Maxwell mimarili GM20b 1,267 MHz GPU.
4 GB RAM.
Lityum iyon 16wh pil (tahmini 4.5 – 9 saat arası kullanım)

Steam Deck: 64 GB-256 GB-512 GB SSD.
AMD zen 2 mimarili APU (4 çekirdek, 8 izlek) @ 2.4-3.5 GHz.
AMD RDNA 2 mimarili GPU @ 1.0-1.6 GHz.
16 GB RAM.
Lityum iyon 40wh pil (tahmini 2-8 saat arası kullanım)
Evet, sistem özelliklerinde Steam işlemci ve RAM sayesinde üstünlük kuruyor, geçelim diğerlerine.

Oyun desteği-exclusive oyunlar:
Steam Deck: Neredeyse tüm Steam oyunlarına erişim mevcut, ve Nintendo'ya göre daha ucuz fiyatlar var.
Nintendo Switch OLED: Mario harici bilinen exclusive oyunu neredeyse yok denecek kadar az. Diğer oyunları da çoğunlukla anime temalı ve fiyatları çok daha uçuk.
Tahmin edilebileceği gibi oyun desteği kısmında Steam Deck yine galip geliyor. Sıra fiyat konusunda!

Fiyat:
Steam Deck: Türkiye'de satılmasada YouTube'dan gördüğümüz üzere 21 bin TL'ye alanlar var. Ama satılsaydı muhtemelen Nintendo Switch OLED ile eşit olurdu.
Nintendo Switch OLED: 7-10 bin TL arasında.
Fiyatta malum durumlar sebebiyle galip Nintendo Switch OLED oluyor.

Nihai sonuç:
Nihai sonuçta galibimiz tabii ki Steam Deck oluyor, gerek sistem özellikleri, gerek oyun desteği sayesinde, oyun önemseme durumu var ama çok düşük bir ihtimal olduğundan onu saymayacağız sonuçta sürekli mario oynayacak haliniz yoktur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Steam Deck'in tüm oyunlara erişimi mevcut olsa da şu an için çok az sayıda oyunu %100 verimle çalıştırıyor. Çoğu oyunda cihazdan kaynaklı sorun mevcut. Steam Deck bilgisayar oyunlarını oynatabilen ilk ciddi konsol. ilk olduğu için birçok eksiği mevcut ileriki zamanda model satarsa yeni çıkan her modelde bu hatalar giderilerek iyi bir optimize cihaz olabilir. Suanlik ağır, çoğu oyunu açmayıp hata barındıran stabil bir oyun zevki sunmayan bir cihaz. İsterse 32 GB RAM RTX3070 olsun o ağırlıkta ısınan ve 2-3 saat Max oyun oynatabilen cihaz alınmaz. İlerideki modelleri umut vaat ediyor.
Nintendo içinse evet oyunları çok pahalı evet size hitap eden fazla oyun olmayabilir ancak God of War nasıl konsol aldırıyorsa Legend of Zelda da basli basina Switch almaya yeter gibi duruyor.
Nihai sonuçta galip mantıklı baktığımızda Nintendo Switch oluyor.

@İronfist walla Nintendo Switch Steam Deck yanında çöp Duruyor. Steam Deck harika bir oyun konsolu benim de Nintendo Switch vardı ama bek sevk vermiyordu oyunlarda. Steam Deck kullanalı Oyun Laptopumu daha çalıştırmadım 😂
464A6BC3-FCD4-4FAC-96FC-FD7F92AD7E9E.jpeg
A91CE475-3BB2-41DC-BBD8-2C95142BF3A1.jpeg

Son düzenleme:
Switch'im var hem ev hem oyun konsolu olarak çok hoşuma gidiyor ama bir Steam Deck etmez üstelik Switch oyunları pahalı neyse ki yurt dışında aldırabiliyorum.

Nintendo Switch Oled aldım 14. gün iade edip SteamDeck satın aldım. Uzatmadan iki cihazın artı ve eksilerini yazıyorum;

Switch

+Oled ekran çok iyi
+Şarjı uzun gidiyor
+Daha hafif
+Dock sistemi kendinden geliyor
+Ses kalitesi iyi
-Çok güçsüz kendi özel oyunları dışında ki oyunlarda çamur gibi bir görüntü mevcut
-Hiç ergonomik değil oyun oynarken eliniz çok ağrıyor ne rahat tutuluyor ne rahat basılıyor
-Malzeme kalitesi çok kötü gacır gucur ediyor sürekli
-Oyunları inanılmaz pahalı, Türkiye'ye özel market mevcut değil.

SteamDeck

+Steam kütüphanesine erişim çok daha uygun fiyata binlerce oyuna erişim
+Windows kurulumu veya emulator kurulumu gibi imkanların olması
+Ekran daha büyük
+Ses kalitesi ilginç derecede iyi
+800P olduğu için gücü de fena değil AC:Valhalla orta ayarlarda 45-60FPS arası veriyor mesela.
+Touchpad güzel çalışıyor
+Çok ağır değil ideal.
-Bataryası hızlı bitiyor
-Windows gerektiren durumlarda baya zorluyor hatta bazı durumlarda windows şart oluyor
-analog kalitesi çok kötü
-Ekran siyah görüntülerde batırıyor direk keşke oled olsaydı

Genel özetlemede switch kesinlikle alınacak bir ürün değil zaten insanlar genelde zelda oynamak için alıyor onuda yükledim emulatöre ortalama 45-50 FPS de Türkçe olarak çatır çatır oynuyorum :) Tabi arada ki fiyat farkını düşünmek lazım nerdeyse 3 katı fiyata alınıyor kıyaslamak pek de doğru değil ama merak edenler için yazdım. Parası olan 2 sinide alsın. :D

Steam Deck'in tüm oyunlara erişimi mevcut olsa da şu an için çok az sayıda oyunu %100 verimle çalıştırıyor. Çoğu oyunda cihazdan kaynaklı sorun mevcut. Steam Deck bilgisayar oyunlarını oynatabilen ilk ciddi konsol. İlk olduğu için birçok eksiği mevcut ileriki zamanda model satarsa yeni çıkan her modelde bu hatalar giderilerek iyi bir optimize cihaz olabilir. Suanlik ağır, çoğu oyunu açmayıp hata barındıran stabil bir oyun zevki sunmayan bir cihaz. İsterse 32 GB RAM RTX3070 olsun o ağırlıkta ısınan ve 2-3 saat Max oyun oynatabilen cihaz alınmaz. İlerideki modelleri umut vadediyor.
Nintendo içinse evet oyunları çok pahalı evet size hitap eden fazla oyun olmayabilir ancak God of War nasıl konsol aldırıyorsa Legend of Zelda da basli basina Switch almaya yeter gibi duruyor.
Nihai sonuçta galip mantıklı baktığımızda Nintendo Switch oluyor.

Hem Switch OLED hemde deck kullanıyorum. Emudeck uygulaması ile Zelda botw yi orijinal ayarlarda 45FPS sabit 3 saat boyunca oynayabiliyorum rahat bir şekilde. Neredeyse tüm Switch oyunlarını oynatıyor. Bir tek luigis mansionda sıkıntı çektim. Pil olayımı karşılaştırmışsın? Ama şöule bir şey var switchdede çamur grafiklerde Witcher 3 oynarken şarjım yaklaşık 2 saat gidiyordu. Steam deckde 2.5 civarı gidiyor. Anlatmak istediğim şey şu. İndie oyunda Switch 6 saat veriyorsa. Steam Deck de aynı indie bir oyunda 6 7 saat civarı veriyor. Tek tek testini yaptım hepsini. Tüm oyunlarda %100 performans vermiyor demişsiniz. Windows 11 kurup deck driverini indirim SteamOS protondan hem daha yüksek performans, daha yüksek pil hacmi süresi yakaladım üstelik açamadığı 1 oyun dahi olmadı. Cyberpunk'u bile normal ayarlarda 45FPS oynayabiliyorum. Üstelik Switch ile arasında sadece 50 dolar fark var. Aynı zamanda 3 tane dijital oyunu 1850TL'ye satın almıştım geçen sene Switch de. Aldığım oyunlarda pek lüx vs değildi ona rağmen oyun başı dijitalde 600 civarı bir para bayılmanız gerekiyor. Aynı ürünü Steam'de indirim zamanları belki 1-2TL'ye bile alabiliyorsunuz. Her şeye tek bir yönden bakmamak gerek.

Öncellikle sistem özelliklerinden başlayalım:
Nintendo Switch OLED: 64 GB hafıza(2'ye kadar çıkartılabiliyor.).
NVIDIA tegra X1 4X Cortex-A57 @1.9 GHz + 4X Cortex-A53@1.3 GHz CPU.
NVIDIA Maxwell mimarili GM20b 1,267 MHz GPU.
4 GB RAM.
Lityum iyon 16wh pil (tahmini 4.5 – 9 saat arası kullanım)

Steam Deck: 64 GB-256 GB-512 GB SSD.
AMD zen 2 mimarili APU (4 çekirdek, 8 izlek) @ 2.4-3.5 GHz.
AMD RDNA 2 mimarili GPU @ 1.0-1.6 GHz.
16 GB RAM.
Lityum iyon 40wh pil (tahmini 2-8 saat arası kullanım)
Evet, sistem özelliklerinde Steam işlemci ve RAM sayesinde üstünlük kuruyor, geçelim diğerlerine.

Oyun desteği-exclusive oyunlar:
Steam Deck: Neredeyse tüm Steam oyunlarına erişim mevcut, ve Nintendo'ya göre daha ucuz fiyatlar var.
Nintendo Switch OLED: Mario harici bilinen exclusive oyunu neredeyse yok denecek kadar az. Diğer oyunları da çoğunlukla anime temalı ve fiyatları çok daha uçuk.
Tahmin edilebileceği gibi oyun desteği kısmında Steam Deck yine galip geliyor. Sıra fiyat konusunda!

Fiyat:
Steam Deck: Türkiye'de satılmasada YouTube'dan gördüğümüz üzere 21 bin TL'ye alanlar var. Ama satılsaydı muhtemelen Nintendo Switch OLED ile eşit olurdu.
Nintendo Switch OLED: 7-10 bin TL arasında.
Fiyatta malum durumlar sebebiyle galip Nintendo Switch OLED oluyor.

Nihai sonuç:
Nihai sonuçta galibimiz tabii ki Steam Deck oluyor, gerek sistem özellikleri, gerek oyun desteği sayesinde, oyun önemseme durumu var ama çok düşük bir ihtimal olduğundan onu saymayacağız sonuçta sürekli mario oynayacak haliniz yoktur.

Bence saçma bir karşılaştırma arada azımsanmayacak bir fiyat farkı var.

Oyunları takas ile de alabiliyorsun.
Haklısın. O zahmetli işe katlanmanın bedeli bence daha fazla. Güvenecek birini bul, istediğin ürünü bul, kargosunu bekle, vs vs vs. Switch çok güzel bir aletti ben aldım 14 gün sonra iade ettim. Steamdeck de güzel bir alet aldım 1 hafta bile kullanamadım iş yoğunluğundan oyun oynayacak zamanları geçmişim onu anladım steamdeck i de satacağım boşa aldık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı