Normal şartlarda doların değeri ne kadar olmalı?

Ülkede zaten düzgün üretim olursa dolar kendiliğinden yavaş yavaş 1 lira olur. Bu ülkede bir aralar dolar 50-60 kuruştu. Sonra 2001 krizinden sonra 1.20 TL oldu. Ali babacan bakan olduğu zamanlarda dolar 1.02 TL'ye kadar düştü. O zaman Türkiye aşırı büyümüş liberal bir Avrupa ülkesiydi . Şu an liberallik var yok kadar bir şey varsa serbest piyasa var. Orta doğu zihniyetli Avrupa ülkesine döndü.

Bugunku ederi normal sartlar zaten.

Paranin birim degeri tek basina hicbir seyi gostermez, hayvan gibi uretim yaparsin ama hayvan gibi de para basarsin, 1 dolar 155 TL olur ama gayet refah icerisinde yasayabilirsin. ( bkz Japonya )

Soru ve konuya bakis acisi yanlis.

Japonya örneği veriyorsun. Japonya yıllardır düzenli olarak 110-120 yen arası dolaşıyor dolar. Türkiye'de ise 3 ay önce kur 8.30 civarındaydı. Kurun bir anda yükselmesi fakirliği çıkarır refah seviyesini Türkiye gibi ülkelerde düşürür. Orada asgari ücret 190 bin yen yani 1600 dolar tabii orada asgari ücret alan oranı düşük. Türkiye'de ise asgari ücret 340 dolar kur ise 12.40. bizde şu an asgari ücret 20 bin TL olmalı ki Japonya gibi asgari ücret alalım. Ama ülkede asgari ücret 4250 TL. Bir anda 20 bin TL olursa işsizlik artar.

Kısaca bu mantık hiç sağlıklı bir fikir değil. Onun yerine adamakıllı üretim hukuk olursa dolar zaten 1 liraya kalıcı olarak düşmeye başlar.

Doların kurunun düşmesi için; yerli paranın değer kazanması gerekir bunun için talep edilmesi ve cazip olması gerekir. Bunu çeşitli enstrümanlar ve politikalarla bir yere kadar yapabilirsiniz. Ancak esas olan çıktı düzeyinizi artırmak ve üretimde dışa bağımlılığı azaltmak. Ancak bu sayede devirdaimde pozitif sonuca varabilirsiniz.

En son 9-9,5 bandına oturması gerekiyor deniyordu fakat bu hızla ve yapılan hamlelerle iyimser bir tahmin gibi kalıyor. Hem altın hem döviz korumalı hesapları piyasaya sürdüler. Hazineden ekstra para çıkmaması için seçime kadar 1-2 yıl baskılayarak 12-14 arasında tutmaya çalışacaklardır diye düşünüyorum. Zaten halk güvenmez tekrar döviz ve altına saldırırsa ve arka kapıdan döviz girişi sağlanamazsa hem bu korumalı hesaplara döviz farkı ödenecek hazineden, hem yap-işlet-devretteki borçlu olduğu şirketlere tl borcu katlanarak büyüyecek. Bunları karşılamak için karşılıksız tl basılırsa dolar karşısında çok daha hızlı değer kaybedecek , yani hiper-enflasyon. YTD

Doların ne kadar olduğunun önemi yok. Önemli olan alım gücünü yüksek tutmak, dolar karşılığı kadar olan miktarı vatandaşlara sağlayabilecek bir sistem kurmak. Bunu yapmak için illa kur seviyesini düşürmek gerekmiyor.

Bunu yapamazsan, dış pazara muhtaç kalırsan, yüksek teknoloji üretim için endüstrini hazırlamazsan durum kötü oluyor.

Bizim ülkemizde var olan fakat gelişmiş ülkelerde olmayan bir şey var oda ucuz işçilik ülkemizde 300-400 dolara çalışıyor insanlar yanlış hatırlamıyorsam 2005 yılındaki asgari ücret 560 dolar civarındaydı kur 1,6 - 1,8 arasındaydı şu anda da kurun 4250 TL'nin karşılığı olarak 4-5 TL falan olması lazım 2005 yılında değiliz artık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…