Normal şartlarda doların değeri ne kadar olmalı?

Asgari ücreti 20k yaptığınızda artan sadece işsizlik olmaz.. En çok fiyatlar genel düzeyine yansır. Ki bu durumda çözüm değil. Kısa sürede fiyatlar, ücretlere yansır ve eski reel haline döner..

1-2 yıl baskılayacak diyorsunuz. Sadece politikanın açıklandığı haftada MB den çıkan rezerv miktarı 7 milyar dolar. Ki zaten eskidendi total borç yanlış hatırlamıyorsam 65 milyar dolar oldu. Ee hazineden para çıkmıyor mu şimdi :)
Aynen öyle zaten ekstra çıkışı engellemek için baskılaması gerekiyor. Bir ara ne olursan ol yine gel modunda sorgusuz sualsiz döviz çağırılıyordu. Arka planda ne anlaşmalar yapılıyor belli değil. Yaz aylarında burada bir konu açılmıştı daha dolar fırlamamışken, Sizce Asgari ücret ne olur diye. Ben de dedim ki bu hükümetin yaptığı tek şey asgari ücreti dolara karşı güçlü tutmak. Dediğimi de yaptılar. Oy aldığı kesime oynamak zorunda olduğu için asgari ücrete %50 zam açıklandı. Ha yeterli mi? Tabii ki değil. Ama planları tutarsa ve doları buralarda tutabilirlerse mitinglerde kuracakları cümleler şimdiden çok belli. Asgari ücreti 4250 lira yaptık mı? Yaptık. Faizi düşürdük mü? Düşürdük. Doları sabitledik mi? Sabitledik. Al sana tertemiz ilüzyon. Bu arada senin yazdığın mesajı Reis2023 hesabının beğenmesi çok bomba ironi olmuş :D

Japonya örneğinin sağlıklı olmadığı söyledim şu an zaten bu halde düşmez. Diyorum ki yatırımcı düzgün hukuk düzeni sağlarsan yabancı yatırımcı gelir yatırımını yapar ülkeye. Faizi kafana göre düşürürsen kur patlar yatırımcı zaten gelmez ülkeye. Faiz şu an düşük seviyelerde verseler bile yabancı yatırımcı gelmez.

Faizi piyasalar belirler zaten. Onu geçtim Türk lirası faiz düştüğü için vatandaşın enflasyon korkusu yüzünden yükseliyor. Bu yüzden değer kaybediyor en saçma ülkelere karşı bile. Türkiye'de zamanında dolar 1 liraydı o zamanda aşırı büyüdük. Bunun düşük kur veya yüksek kur ile alakası yok büyümenin. 2000'lerde olan Türkiye'ye bakarak yine aynılarını yapsak yeterli zaten.

Senin cumhurbaşkanın o zaman bugün yapsın asgari ücreti 20k. Doları sabit tutsun 12'de ertesi gün alkışlarım :D. Şu kafaları görünce üzülüyorum ülkeye.
Japonya örneğine neden bu kadar takıldınız anlamadım, mesela şöyle anlatayım belki anlarsınız.

İki tane maymun var bu maymunlar ayrı ülkelerde yaşıyorlar ve muz olarak maaş alıyorlar, maymunlardan bir tanesinin ülkesinde 1 ABD Doları 100 muz ederken diğerinin ülkesinde 1 ABD Doları 20 muz ediyor. Birinci maymunumuzun ülkesinde asgari ücret 200 bin muz ve bu maymun asgari ücret ile çalışıyor yani aylık 2 bin ABD doları maaş alıyor, ikinci maymunuzun ülkesinde ise asgari ücret 20 bin muz ve bu maymunda asgari ücret ile çalışıyor yani aylık aldığı maaş bin ABD doları oluyor.

Benim anladığım kadarıyla bitwise size bunu anlatmak istemiş ama daha karışık anlatmış yanlışsam düzeltsin, birinci maymunun para birimi "sayı" olarak daha değersiz görünürken ikinci maymundan daha fazla maaş alıyor, doların 1.5 TL olmasının bir anlamı yok yani.

2000'lerdeki Türkiyede yaşanan büyüme gerçekten iyi iş yapıldığı için yaşanan bir büyüme değildi, AB süreci vb. süreçlerden ötürü para giriyordu + önceki hükümetin IMF ile yaptığı planı devam ettirdikleri için oluyordu ki bunu Ali Babacan'da söylemişti, ekonomi sistemi o zamanda bozuktu şimdi de bozuk.

2000'lerdeki Türkiye'de yaşanan büyüme gerçekten iyi iş yapıldığı için yaşanan bir büyüme değildi, ab süreci vb. süreçlerden ötürü para giriyordu + önceki hükümetin ımf ile yaptığı planı devam ettirdikleri için oluyordu ki bunu Ali Babacan'da söylemişti, ekonomi sistemi o zamanda bozuktu şimdi de bozuk.
Yukarıdaki yazdığın yazı görmezlikten geliyorum gereksiz bir mantık.

2000'lerde Türkiye reform yaptığı için aşırı hızlı büyüdü. IMF ile yapılan plan zaten ülkeye yatırımcı getirmek için. Yani ne anlatmaya çalışıyorsun kankam? IMF ile devletler çok sevdiklerinden mi anlaşıyorlar? IMF ülkenin garantisi oluyor yatırım konusunda. Kemal derviş reformlarını red etmedi Ali babacan uyguladı. Türkiye'ye altın günlerini yaşattı.

Dolar 1.5TL'ye ani bir düşüş yaşarsa Ekonomi'de çöker.
Ideal dolar durumu 4-6 ortası benim için.
Zaten bir anda olsun demedim. Ülke son 7-8 yıldır düzgün yönetilseydi en fazla 1.5 TL olması gerekiyor zaten. Şu an en fazla 6.50-8.50 arası seviyede olmalı ki asgari ücret dolar bazında yüksek olsun.

Zaten bir anda olsun demedim. Ülke son 7-8 yıldır düzgün yönetilseydi en fazla 1.5 TL olması gerekiyor zaten. Şu an en fazla 6.50-8.50 arası seviyede olmalı ki asgari ücret dolar bazında yüksek olsun.

Son 7-8 yıldır ülke zaten düzgün yönetiliyordu, son zamanlar da ki bakan değişikliği ve düzgün bir adam bulamamaları sayesinde böyle oluyor durum.
Asıl sorun bakan değil, ülkenin yöneticileri aslında.

Her yerde Türkiye'nin bir borcu var, sizin dediğiniz gibi benim istediğim de doların 6.50-8.50 olması Asgari ücret zaten her yükseldiğin de 150-200 dolar değer kaybediyor.

Sıradan bir insanın gelip, ekonomi bakanı olması da çok garibime gidiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı