Notebook için hangi monitör alınmalı?

Zeorkas

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar selam.
Kullanmakta olduğum notebookun ekran özelliklerinin görselini yükledim.
Notebooku monitöre bağlayarak kullanacağım, fakat alacağım monitörle ilgili biraz kafam karıştı ve net bir bilgiye direkt ulaşamadım.
Bu notebooku 4K bir monitöre bağlarsam alacağım görüntü 4K mı olur yoksa yine 1920x1200 mü olur?
Kafam şuradan karıştı üzerindeki panel mi önemli olan yoksa çıkış aldığımda sistemin müsaade ettiği çözünürlük bağlandığım monitöre göre artacak mı?
Araştırdığım kadarıyla ekran yenileme oranında herhangi bir değişiklik olmuyor, daha yüksek ekran yenileme oranı olan bir monitör de bağlasam 165 Hz yenileme alacağım, bu durum çözünürlükte de aynı mıdır?

Not: 3050 Ti ekran kartı var.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2023-08-24-01-01-27-876-edit_com.pozitron.hepsiburada.jpg
    Screenshot_2023-08-24-01-01-27-876-edit_com.pozitron.hepsiburada.jpg
    106,2 KB · Görüntüleme: 36
3050Ti ekran kartı için, eğer oyun amacı ile düşünüyorsan 1080P çözünürlüğün çok üzeri bir monitör kullanman pek mantıklı değil. O kart 4K için hiç yeterli değil. 4K monitör alırsan 4K kullanırsın ama oyunda performans alamazsın. Kaç Hz alacağın dizüstü ve monitördeki portun desteği ile alakalı. 60 Hz de mümkün daha yüksek Hz değerleri de. 4K 165 Hz verecek bir bağlantıyı dizüstününün destekleyeceğini hiç sanmıyorum. Ayrıca 3050Ti ile 4K çözünürlükte herhangi bir oyunda 165 FPS de mümkün olmaz.

Son düzenleme:
Yanıt için teşekkür ederim. Oyundan yana çok beklentim yok. Kız arkadaşımın kullandığı bazı mesleki programlar var mimarlıkla alakalı. Görselleştirme yaparken çözünürlük bazen işine yarıyor. O yüzden almışken yüksek çözünürlüklü bir monitör geçiyor gönlümden. Sizce oyun haricinde genel kullanımda bir performans kaybı yaşar mıyım? Notebook üzerinde type C displayport ve tunderbolt displayport yer alıyor.

Bu arada yanlış ifade etmişim. Notebook 165 Hz yenileme halihazırda sağlıyor.

Oyun harici kullanımlarda 4K pek sorun oluşturmaz. Mimari uygulamalar tarafında özellikle. Video render gibi işler olacak olsa proxy ile işlemeye kalkınca yüksek çözünürlüklü ekranda düşük çözünürlüklü görüntü ile uğraşmak pek hoş olmazdı belki. Mesele oyun değilse Hz değerinin de çok önemi yok. Tunderbold üzerinden bağlantı varsa, ona uygun bir monitör ile 4K'da 120 Hz alınır diye düşünüyorum. O monitörlerin fiyatı epey pahalı olacaktır tabii. 4K 60 Hz bir monitör satın alırsan, alacağın Hz değeri de 60 olur en fazla.

O Hz dizüstü ekranı için geçerli, harici monitörde aynı değerin olacağı anlamına gelmiyor.

Son düzenleme:
Ekran çözünürlüğü ile sistemin render başarısı arasında bir bağ yok. Yalnızca 4K ekranda düşük çözünülükteki görseller kötü gözükür. YouTube üzerinden 1080P video izlemek ile 360P video izlemek arasındaki fark gibi yani. 4K'da 1080P ve altı çözünürlükler göze kötü gelmeye başlar. Uğraşacağı görseller yüksek çözünürlüklü olursa hiçbir sorun olmaz.

Sadece iş için düşünüldüğünden sanırım Hz durumuna çok takılmayacağız. Belki oyun da oynayabilmek için 2k alternatifleri de değerlendirip bir karar vereceğiz umarım. Çözünürlük olarak notebook'un kapasitesini aşan bir cihaz alıp elimde patlamasından korkuyordum, onun cevabını da fazlasıyla verdiniz. Teşekkürler tekrar.

Oyun oynarken cihazın kendi ekranını da kullanabilirsin. İş için 4K önemliyse daha altına düşme bence. Ayıca biraz ne oynadığın ile de ilgili. Strateji oyunları oynayan biri için yüksek Hz pek önemli değil. FPS oyunları, yarış oyunları gibi şeylerde önemi artıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı