Notebook'da Şarj aleti takılıyken aniden kapanma sorunu

SorrowSong

Hectopat
Katılım
27 Eylül 2016
Mesajlar
40
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Windows 7 64 bit kurulu bilgisayarımda sarj takılı iken aniden kapanma sorunu var. Bu herhangi bir iş yaparken olabiliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Sistem özellikleri:
Intel i5 2410m 2.3 GHz işlemci
4 GB RAM
Intel HD Graphics 3000
Not: Dengeli güç ayarında kullanıyorum.

Denediğim yöntemler:
-Işlemci maksimum güç yüzdesini düşürdüm
-3-4 ay önce termal macun yeniledim ama o arada bilgisayarcıya verdim HDD felan değişti. Sizce termal macunu yeniden değiştirip denemeli miyim?
 
Buna benzer bir arızayı zamanında, emektar Toshiba bilgisayarımda da yaşamıştım. Pilde iken sorun yok ancak şarj ünitesini taktığımda, rastgele bir zaman diliminde bilgisayar kendini aniden kapatıyordu. İşlemci ile alakalı bir sorunmuş ve o zamanın parası ile 150 TL'ye tamir etmişlerdi. Geçici çözüm olarak şunu deneyebilirsin. Eğer bahsettiğim sorundan sende de varsa, işlemcin çoklu çekirdeğe sahip olduğu için, aygıt yöneticisinden işlemci çekirdeklerinden birini devre dışı bırakabilirsin. Bu hali ile performans düşüşü olacak ancak sistem reset atmadan çalışacak.
 
AIDA64 indirip oyun oynarken işlemci sıcaklığına baktım. Oyun oynamazken 30-50 derece arasında geziyor. Oyuna girdiğimde ise ( testi Skyrim oynayarak yaptım ) yavaş yavaş 100 dereceye doğru çıkıyor. Dediğinizi denedim ama nafile. Termal macun da yeniledim az önce. Test ettim yine kapanıyor. İlgilenirseniz sevinirim.
 
Anakart arızalı olabilir. Bir ustasına göstermenizde yarar var verdiğiniz bilgiler çok yetersiz. AIDA64'ün stres testi ile işlemciye ara gaz verip deneyin. Yani testi başlatıp 10 saniye sonra durdurun. 10-15 kere böyle yapın bu sırada kapanırsa sorun şarj adaptöründen ve anakarttandır. Ardından stres testini CPU ve GPU şeklinde başlatıp 15 dakika böyle bırakın. Bu sırada sıcaklıklık belli bir değeri geçince kapanıyorsa ısınmadandır ki fan arızalı olabilir. Durduk yere boştayken kapanıyorsa sorun anakarttadır.
 
Bilgisayarım ustadan yeni geldi. HDD felan değişti diye belirttim. Fan felan temiz. Yani benim parçalara müdahale ederek yapabileceğim bir şey yok diye düşünüyorum her şey tamam. Dediklerinizi ise yarın akşam yapıp buraya yazacağım. Net bir sıcaklık yok. 90-100 arasında iken kapanıyor genellikle. Şarj aletimin kablosu biraz yıpranmış. Bundan olabilir mi sizce. Şimdiden yardımlarınız için tesekkur ederim.
 
Sonuçlar bu şekilde. Maksimum 64 derece ve %100 cpu kullanımı. Bu testten önce Skyrim oynadım tekrar. Bu sefer 80 derecelerde geziyordu. Hiç üstüne görmedim. Ama bir süre sonra bilgisayarım yeniden kapandı. Test sırasında bilgisayar kapanmadı ve elimi işlemci ve fan taraflarına götürdüğümde pek bir sıcaklık hissetmedim. @Siyah Martı termal macun sürme işlemini düzgün yaptığımdan eminim. İşlemciyi açıp baktım usta zaten termal macun sürmüştü. Ben de yine de çok az bir şey daha sürdüm. Ama nafile. Sizce ne yapmalıyım?
 

Dosya Ekleri

  • Adsız.png
    Adsız.png
    176,9 KB · Görüntüleme: 158
Testi birkaç saniye çalıştırmışsın?
Hayır. Gökhan Beyin dediği gibi işlemciye 10 saniye ara gaz verip durdurdum. Sonra CPU ve GPU stres ederek 15 dakika bekledim. Sağ altta var zaten göremediniz mi? Ayrıca bu testten sonra bilgisayar bir daha kapanmadı. 2 saat felan daha oynadım Skyrim ama ne kasma ne de kapanma yok. İşlemci sıcaklığı ise 60-85 derece arasında gezdi. Bir daha kapanırsa buraya yazacağım. Kapanmazsa da konuyu kapatacağım artık.
 
Merhaba arkadaşlar. Windows 7 64 Bit kurulu bilgisayarımda sarj takılı iken aniden kapanma sorunu var. Bu herhangi bir iş yaparken olabiliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Sistem özellikleri:
Intel i5 2410M 2.3 GHz işlemci.
4 GB RAM.
Intel HD Graphics 3000.
Not: Dengeli güç ayarında kullanıyorum.

Denediğim yöntemler:
-Işlemci maksimum güç yüzdesini düşürdüm.
-3-4 ay önce termal macun yeniledim ama o arada bilgisayarcıya verdim HDD falan değişti. Sizce termal macunu yeniden değiştirip denemeli miyim?
Selamünaleyküm, ben bilgisayar teknisyeniyim. Sorununuzun sebebi anakart üzerindeki kuzey köprüsünden kaynaklıdır ve bu sorun geçici olarak tamir edilmekte. Çünkü kuzey köprüsünü besleyen diotlar şarj aleti takılıyken devreye giriyor. Ve de kuzey köprüsü amper çekmeye başladığından cihazınız haliyle kapanmaya başlıyor. Batarya ile çalışırken sorun yaşanmıyor.

Çözüm ise:
Laptop'ınızı 200 TL civarında tamir ettireceksiniz ve 3 ay sonra yeniden aynı sorun yaşanacaktır. Size tavsiyem cihazınızı yaptırıp elden çıkartmak. Kolay gelsin.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı