Nvidia Güç Yönetimi Modu Nasıl Ayarlanmalı?

Makaleler
33
Yer
Kadıköy
Daha fazla  
Nvidai denetim masasında bulunan güç ayarını GTX 1070 Gaming X ile denedim. Daha doğrusu "bu neden optimum güçte" diyerek maksimum performansa geçtim.

Burada hazır profil olarak karşımıza 2 seçenek çıkıyor, optimum güç ve maksimum performansı tercih et.

1571716275680.png

Optimum güç: GPU yük altında 1925 Mhz- 2050 Mhz arasında çalışıyor. Yük altında stres testinde MAX 68 derece gördü ve Unigine Heaven benchmark'ta 2450 puan, ortalama 95 FPS, MİN 35 MAX 195 FPS aldı.

Boşta sıcaklıklar 26-35 derece arasında. Nette gezinme, video izleme durumlarında maximum 38-40 derece civarı, genellikle 33-36 derece arasında.

Maksimum performansı tercih et : GPU yük altında yine 1925-2050 Mhz arasında çalışıyor. Stres testinde MAX 68 derece. Unigine Heaven benchmark skoru aynı FPS'ler ama sadece 30 puan fazla aldı (çok önemsiz bence).

Gelelim sıcaklıklara. Bu beni gerçekten çok şaşırttı Boşta 50 dereceyi rahatlıkla geçiyor. Kart 62 derece fan açıyor ve video falan izlerken neredeyse fan açacak kadar ısınıyor. Güç tüketimi boşta %6 seviyesinden %18 seviyesine çıktı. Yani hiçbir şey yapmasanız bile kart boşta %18 güç tüketiyor.

Pek oyunlarda denemedim ama oynadığım süre boyunca FPS artışı hissetmedim.

Sonuç: Maksimum performansı tercih et ayarının herhangi bir performans artışı getirdiğini gözlemlemedim ama ciddi derece boşta iken ısı artışı oldu. Bu nedenle optimum güce geri döndüm.

Not: Dediğim gibi test amaçlı açmadığım için görsel paylaşamıyorum ama talep gelirse görsellerle desteklerim bu durumu. Ben sadece burada gözlemlerimi paylaştım. Eğer bu konuda bilgi ve tecrübeleriniz var ise lütfen paylaşın.

Optimum güç ayarında anlık durumu ekleyeyim.

1571716540983.png

Son düzenleme:
Nvidai denetim masasında bulunan güç ayarını GTX 1070 Gaming X ile denedim. Daha doğrusu "bu neden optimum güçte" diyerek maksimum performansa geçtim.

Burada hazır profil olarak karşımıza 2 seçenek çıkıyor, optimum güç ve maksimum performansı tercih et.

Eki Görüntüle 450742

Optimum güç: GPU yük altında 1925 Mhz- 2050 Mhz arasında çalışıyor. Yük altında stres testinde MAX 68 derece gördü ve Unigine Heaven benchmark'ta 2450 puan, ortalama 95 FPS, MİN 35 MAX 195 FPS aldı.

Boşta sıcaklıklar 28-35 derece arasında. Nette gezinme, video izleme durumlarında maximum 38-40 derece civarı, genellikle 33-36 derece arasında.

Maksimum performansı tercih et : GPU yük altında yine 1925-2050 Mhz arasında çalışıyor. Stres testinde MAX 68 derece. Unigine Heaven benchmark skoru aynı FPS'ler ama sadece 30 puan fazla aldı (çok önemsiz bence).

Gelelim sıcaklıklara. Bu beni gerçekten çok şaşırttı Boşta 50 dereceyi rahatlıkla geçiyor. Kart 62 derece fan açıyor ve video falan izlerken neredeyse fan açacak kadar ısınıyor. Güç tüketimi boşta %6 seviyesinden %18 seviyesine çıktı. Yani hiçbir şey yapmasanız bile kart boşta %18 güç tüketiyor.

Pek oyunlarda denemedim ama oynadığım süre boyunca FPS artışı hissetmedim.

Sonuç: Maksimum performansı tercih et ayarının herhangi bir performans artışı getirdiğini gözlemlemedim ama ciddi derece boşta iken ısı artışı oldu. Bu nedenle optimum güce geri döndüm.

Not: Dediğim gibi test amaçlı açmadığım için görsel paylaşamıyorum ama talep gelirse görsellerle desteklerim bu durumu. Ben sadece burada gözlemlerimi paylaştım. Eğer bu konuda bilgi ve tecrübeleriniz var ise lütfen paylaşın.

Optimum güç ayarında anlık durumu ekleyeyim.

Eki Görüntüle 450746
Bu sitede hangi ayarın hangi işe yaradığı ve en iyi performans için seçenekler nelerdir gibi sorularına cevap olabilir.

Maksimum performans seçeneği FPS drop yaşayan kullanıcılar için çözüm olabiliyor bazen. Sizin FPS drop gibi bir probleminiz yok ise işinize de yaramamış boşuna enerji tüketimi artmış sadece.
Bu durumda aynı doktorların kişiye göre diyet listesi vermesi gibi her bilgisayarın sorununun aynı şekilde çözülemeyeceği gerçeği bir kere daha yüzümüze yüzümüze acımadan vuruluyor bilgisayar dünyası tarafından.

Bu soru benim de kafamı kurcaladı. Max performansta kartım 58 dereceyi gördü boşta. Ama FPS'ye etki eder diye ben boşta fan açma yolunu tercih ettim bugün ikisi arasındaki farkı test edip ona göre yapacağım. Ama diyelim ki "optimum güç" ayarındaki FPS değerleri beni tatmin etmedi Max performansta fan açıkken kullanmalı mıyım? Yoksa kartın 60 dereceye gelmesini mi beklemeliyim. Kartım 60 derecede otomatik fan açıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben her zaman Optimum'u öneriyorum ama keyif sizin. Maximum performansın Optimum'dan uygulamadaki farkı, gerekmediği zaman da kartı yüksek performans da çalıştırıp boşuna enerji tüketmesidir. Performans olarak milisaniyelik farklar olabilir FPS geçişlerinde ama o da sürekli olmaz ve hissedeceğinizi sanmam. Ayrıca uygulama Nvidia ayarlarının kullanılmasına izin veriyorsa bu güç profilleri fark eder. Far Cry Primal gibi kendi güç profillerini kullanmak da direten uygulamalar için bir şey yapamazsınız zaten.

"fps ye etki eder"
2 profilde de aynı FPS'yi alırsın ama FPS geçişi çok olan uygulamalarda anlık farklar olabilir. Örneğin 60'dan 120 FPS'ye birisi 0.1 ms'de geçiyordur, diğeri 0.25 veya 0.3 onu da programla ölçmeden anlayamazsın.

Son düzenleme:
Bu sitede hangi ayarın hangi işe yaradığı ve en iyi performans için seçenekler nelerdir gibi sorularına cevap olabilir.
Burada da optimum güç tavsiye edilmiş. Bir iki ayarı anlamam açısından iyi oldu ama.
Daha önce DSR ayarlarını değiştirebiliyordum ama şu an kapalı. Müdahale edilemiyor. Neden acaba?

1571723551100.png

@Lejax Attığın linkteki ayarları denedim. Benchmark testinde ortalama FPS 95'ten 92'ye düştü ve netlik ciddi anlamda bozuldu.

Son düzenleme:
Burada da optimum güç tavsiye edilmiş. Bir iki ayarı anlamam açısından iyi oldu ama.
Daha önce DSR ayarlarını değiştirebiliyordum ama şu an kapalı. Müdahale edilemiyor. Neden acaba?

Eki Görüntüle 450754
@Lejax Attığın linkteki ayarları denedim. Benchmark testinde ortalama FPS 95'ten 92'ye düştü ve netlik ciddi anlamda bozuldu.
Bende işe yaratmıştı. Üzüldüm sizin adınıza:( Tek çözüm ayarları geri yüklemek.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı