NVIDIA ile kararlı çalışan dağıtım önerisi

926914

Picopat
Merhaba! Seçtiğim şu dağıtımlar üzerinde çok kararsız kaldım. Ve hangisini kurmam gerektiğinde biraz kararsızım, şu kriterlere göre odaklanmak istersem:
|Kriterler: Yüksek kararlılık, oyunları rahatça çalıştırabilme(yeter ki performans kaybı olmasın), NVIDIA ekran kartı ile düzgün uyumluluk, komut bilgisi fark etmeksizin(yani her türlü komutu bir şekil öğrenebilirim), Live linux ile düzeltilebilirlik.| "Not: Ayrıca, Windows'i yıllarca kullanan biriyim, ancak Windows'dan artık tamamen bıkan biriyim."

Zorin OS -> Windows’tan Linux’a geçmek isteyen kullanıcılar için tasarlanmış kullanıcı dostu bir dağıtımdır. Eski veya düşük donanımlı sistemlerde bile akıcı çalışır, farklı sürümleriyle her seviyeye hitap eder. Görsel olarak şık, kullanımı kolay ve günlük işler için hazır bir Linux deneyimi sunar.

Pop!_OS -> Özellikle yazılım geliştiriciler, mühendisler ve yaratıcı profesyoneller için optimize edilmiş güçlü bir Linux dağıtımıdır. NVIDIA sürücü desteği, otomatik donanım tanıma ve akıcı GNOME arayüzüyle yüksek performans sunar. Gelişmiş klavye kısayolları, pencere yönetimi ve güvenlik özellikleriyle üretkenliği ön planda tutar.

Ubuntu -> Modern arayüzü ve geniş yazılım desteğiyle günlük kullanıcılar ve yeni başlayanlar için idealdir. Kubuntu, görsel olarak zengin ve özelleştirilebilir KDE Plasma arayüzüyle estetik ve kontrol isteyenlere hitap eder. Xubuntu, hafif yapısıyla eski veya düşük donanımlı sistemlerde hızlı ve sade bir deneyim arayanlar için uygundur.

Vanilla OS -> Sistem kararlılığı ve güvenliği ön planda olan, deneysel yapılarla uğraşmayı seven ileri düzey kullanıcılar için idealdir. Immutable (değiştirilemez) yapısıyla sistem dosyalarını korur, apx ile izole paket yönetimi sunar. Modern arayüzü ve yenilikçi yaklaşımıyla hem geliştiricilere hem de sistem meraklılarına hitap eder.

Drauger OS -> Drauger OS, oyun performansını ön planda tutan, Linux üzerinde yüksek FPS ve düşük gecikme arayan oyuncular için tasarlanmıştır. Xanmod çekirdek, PipeWire ses sistemi ve önceden kurulu oyun araçlarıyla donatılmıştır. Ancak sistem zaman zaman bakım gerektirdiğinden, deneyimli ve müdahaleye açık kullanıcılar için daha uygundur.

Ayrıca bunların tanımını yazmamın sebebi, biraz daha detay verip hangisinin bana tam olarak uygun olduğu. Ayrıca, Minecraft Bedrock oynamak istediğimde, Linux'da bunu açabilecek miyim? Ve, bu 5'i hariç diğer belki 150-200 Linux'u eledim. Sebebi ise, bana hangisinin uygun olduğunu bulmak istememdi ve bu dediğim Linux dağıtımlarında, mono sesi açabilmekte mümkün mü?

@Bayram Tempest yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Zorin OS doldurulmuş Ubuntu, Ubuntu'nun ne kadar felaket bir işletim sistemi olduğundan bahsetmiyorum bile, Pop!_OS kurabilirsin NVIDIA özel ISO dosyası var, oyuncu dağıtımı indirmek ekstra FPS sağlamaz gerekli toolları kurup aynı deneyimi elde edebilirsin.

Ubuntu'nun neden felaket olduğunu düşünüyorsunuz? Ayrıca bir ara 2 günlük Ubuntu deneyimimde iyi bir performans almışlığım var. Ayrıca drauger OS hakkında düşünceleriniz nedir?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@Bayram Tempest Ayrıca sizinde yardımınıza ihtiyacım var. Lütfen yardımcı olur musunuz?

Son düzenleme:
Ubuntu'nun neden felaket olduğunu düşünüyorsunuz? Ayrıca bir ara 2 günlük Ubuntu deneyimimde iyi bir performans almışlığım var. Ayrıca drauger OS hakkında düşünceleriniz nedir?

Ubuntu'ya kısaca Linux dünyasının Windows'u diyebiliriz, Ubuntu tabanı güzeldir hoştur fakat çoğu Linux kullanıcısı Ubuntu'nun kendisinden hoşlanmaz bunun sebeplerini sayacak olursam; snap dayatması ve Flatpak sorunları çıkarması, güncelleme sorunları, ağırlaştırılmış GNOME, kullanıcı memnuniyetinden çok kar amacı gütmeye başlaması vs. Kötü bir dağıtım değil fakat daha iyileri varken neden tercih edelim, Ubuntu tabanlı birçok dağıtım Ubuntu'nun kendisinden daha stabil.

Anladım da, Drauger OS'un nasıl birşey olduğunu söylemediniz? Ayrıca, Pop!_OS'u kullanmayı şöyle düşünmüyorum, COSMIC ekranında WorkSpace bir sorunlu olduğu için. COSMIC tam bir oturmadığı için, geçme fikri biraz gecikcek. Ve, benim hedefim kararlılık genel olarak.

Anladımda, drauger OS'un nasıl bir şey olduğunu söylemediniz? Ayrıca, Pop!_OS'u kullanmayı şöyle düşünmüyorum, cosmıc ekranında workspace bir sorunlu olduğu için. Cosmıc tam bir oturmadığı için, geçme fikri biraz gecikcek. Ve, benim hedefim kararlılık genel olarak.

Kendim deneyimlemediğim için yanlış bilgi vermek istemiyorum. Kararlılık olarak Fedora workstation veya Linux Mint Cinnamon öneririm, Cinnamon göze hitap etmediyse GNOME masaüstü ortamını kurabilirsiniz. Ben şu an Fedora workstation kullanıyorum bir sorunla karşılaşmadım.

Fedora, en güncel paketler olduğu için ve benim deneyimli bir linux tecrübem olmadığı için biraz fazla sorun çıkarabilir. Ayrıca Ubuntu tabanlı bir Linux kullanmamda yinede bir sorun olur mu?(Bu biraz aklımda kalan bir soru.) Ayrıca dediğim 5 OS'unda, Live Linux testini yaptım. Hatta bir kaç tane daha yapmıştım:

Linux Mint -> Boot oldu ancak, birden fazla pencere açma mantığı biraz sinir bozucu.(Yani terminal bilgisi ile düzeltilmesi biraz uzun sürebileceğinden, bunu da eledim.
SteamOS -> FAT32 USB şart kılması biraz sorunlu.
Nobara -> FAT32 USB şart kılması biraz sorunlu.
Regata OS -> Yanlış bilmiyorsam, GRUB> menüsünde takılıp kalıyordu ve ilerlemiyordu.
Project BlueFin -> GRUB ekranında kalıp ilerlemiyordu.
Manjaro -> Tam hatırlamıyorum ama sanırım bu Linux'uda elemiştim.
Garuda Linux -> Bu da biraz sorunlu olduğu için eledim.
ArchBang -> Tasarımı sebebiyle eledim.

Fedora, en güncel paketler olduğu için ve benim deneyimli bir Linux tecrübem olmadığı için biraz fazla sorun çıkarabilir. Ayrıca Ubuntu tabanlı bir Linux kullanmamda yine de bir sorun olur mu?(bu biraz aklımda kalan bir soru.) Ayrıca dediğim 5 OS'unda, live Linux testini yaptım. Hatta birkaç tane daha yapmıştım:

Linux Mint -> boot oldu ancak, birden fazla pencere açma mantığı biraz sinir bozucu.(yani terminal bilgisi ile düzeltilmesi biraz uzun sürebileceğinden, bunu da eledim.
SteamOS -> FAT32 USB şart kılması biraz sorunlu.
Nobara -> FAT32 USB şart kılması biraz sorunlu.
Regata OS -> yanlış bilmiyorsam, grub> menüsünde takılıp kalıyordu ve ilerlemiyordu.
Project bluefin -> GRUB ekranında kalıp ilerlemiyordu.
Manjaro -> tam hatırlamıyorum ama sanırım bu Linux'uda elemiştim.
Garuda Linux -> Bu da biraz sorunlu olduğu için eledim.
Archbang -> tasarımı sebebiyle eledim.

Evet Fedora günceldir fakat Arch Linux aksine güncellemeleri test edip veriyorlar, muhtemelen Manjaro'yı Arch tabanlı olduğu için elemişsinizdir, Ubuntu tabanlı dağıtımlarda bir sorum olmaz dediğim gibi Ubuntu tabanı iyidir kendisini iyi değildir, dağıtımların birçoğu Ubuntu tabanlı zaten en popüler taban kendisi.

Ubuntu kullanmak istememin sebebi ise, 5 tane Linux arasında zaten kalmışım(daha da büyüyebilir) bundan dolayı biraz da aklımda olan bir şey. Yani Ubuntu snap paket yöneticisi çok sorun değilmiş ayrıca biraz baktım az önce ancak, snap dayatması benim için ondan dolayı çok sorun olmayacaktır; çünkü zaten birçok komudu çok fazla kurcalayarak ya da sitelere baka baka öğrenmeyi düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım? Ayrıca, kararlılık benim için çok önemli çünkü Windows'ta yaşadığım mantık dışı hatalar(RTC çipi sebebiyle) olsa bile, ben gerçek anlamda Windows'tan öyle bir sıkıldım ki, bu yüzden geçeceğim Linux'un ya da işletim sisteminin kararlı olması benim için aşırı iyi olacak.(ayrıca, Windows LTSC dahi denemek bile istemedim o kadar bıktım yani Windows'un şeyinden. En sürümündeyim zaten.) Yani kısaca, Ubuntu'nun LTS sürümlerini, sadace oyun+kararlılık+iyi bir komut bilgisi ile kullanılır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ubuntu out the box deneyimini ilk getiren dağıtımlardan biridir, genel kullanıcı için yeterli, Ubuntu için terminal öğrenmenize gerek yok tabii öğrenseniz daha iyi bir deneyim yaşarsınız. Bende başlarda Xubuntu kullanıyordum sorma Fedora'ya geçtim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı