Obsesif kompülsif bozukluk nasıl anlaşılır?

BaranHbb

Decapat
Daha fazla  
Kendi kendime teşhis koymak istemiyorum ama sanırım OKB mağduruyum.
Üstün körü araştırmıştım ve OKB olan insanların aşırı titiz ve düzenli oldukları bunu takıntı yaptıklarını okumuştum.
Bu konuda birçok takıntım var örneğin;
  • Sadece açık ve tek renkli, desensiz çarşaf kullanıyorum. Saç kıl tüy olduğu zaman görebilmek için.
  • Evimin parkeside aynı şekilde açık krem renginde ve odama halı koymadım, yerde bir şey olursa göreyim diye. Halı kullanırsam göremem veya yapışır diye takıntı yapıyorum.
  • Eşyalarım makineden çıkınca kontrol ederim saç yapışmış mı, leke veya sökülen IP var mı diye.
  • Bot veya spor her ayakkabıya beyaz renkli tabanlık alıyorum, aynı şekilde beyaz harici çorap giyemiyorum.
  • Odamda hiç kullanmadığım veya az kullandığım herhangi bir şey varsa eğer çöpe atıyorum. Fazla dolu olması düzensizmiş gibi geliyor ve rahatsız ediyor.
  • Pamuklu eşyalar tüylendiği zaman sinir oluyorum toplamaya çalışıyorum.

Bunlar gibi onlarca madde sayabilirim.
Sürekli temizlik yapma isteğim var çünkü temizlik yapınca rahatlamış hissediyorum. Günlük hayatımda önceliğim temiz olmak, iş güç-gezme tozma falan sonra geliyor. Mesela odamın temizliğe ihtiyacı varsa eğer, bu şekilde ne işime kafamı verebiliyorum ne de diğer aktivitelerime.
Çünkü sürekli bana dert oluyor bu ihtiyaç.

Bazı istisnai durumlarda ise bu temizlik takıntısını aşabiliyorum. Sanırım başka çarem kalmadığı için oluyor bu.
Mesela eve misafir geldiğinde haliyle ev dağılıyor ama bu beni rahatsız etse bile takıntı olmuyor.
Nasıl olsa dağılacak gittiklerinde temizlerim diyorum ve takıntı yapmıyorum.

OKB takıntım sadece temizlik konusunda değil başka konularda da var sanırım.
Mesela kendi kafamda kurduğum yapılacaklar listem var. Araba almak, iş yerinde terfi almak, yakın zaman da taşınacağımız yeni evimize bir an önce geçip sıfırdan düzen kurmak, odamdaki mobilyaları yenilemek, bütçem dahilinde bilgisayar sistemi kurmak vs...
Bunlar gayet sıradan şeyler ama öyle bir takıntı yapıyorum ki, hepsi bir an önce olsun da kurtulayım diye düşünüyorum. Bunları yapmayı erteledikçe sürekli bir eksiklik hissediyorum.

Genel olarak bendeki OKB bu şekilde 😁
Var mı böyle olan başka birileri, bunlara çözüm üretebilen birileri?

OKB tamamen geçmeyen bir şeydir maalasef ki ancak azaltılabilir

Ben aynı anda panik atak + anksiyete ve OKB yaşadım
benim ki daha çok sağlıksaldı temizlik değildide mesela googleda hastalık araştırma daha sonra bunların bende olduğunu kanaat getirme falan falandı

mesela kalp hızımı sabit tutmak gibi saçma eylemlerim vardı yani kalp hızım 90 üzeri olunca panik atak geçiriyor ve dahada hızlanıyordu 120-130'lara çıkıyordu
60'ın altına düşünce acaba kansızlık mı var kalbim neden atmıyor ölecekmiyim duygusu geliyordu
günde kim bilir kaç kez nabzımı ölçüyordum 50 mi? 100 mü? kimse bilemez bi ben bilirim bi Allah

ha şu an bu durumu yaşıyormuyum?

Hayır yaşamıyorum arada ataklar geliyor ama bununla yaşamayı ve savaşmayı öğrendim nasıl öğrendim zaten yaşadıkça öğreniyorsun kendine iyi gelen şeyleri yaptıkça daha az yaşamaya başlıyorsun bu durumları mesela sorsan en son ne zaman yaşadın bu duyguları bi 7-8 ay olmuştur eskiden her gün yaşıyordum :D

yani demem o ki hayatı yaşa anı yaşa sevdiğin şeyler yap evet zor bir süreç ama pes etmemekte zorundasın aç sevdiğin müzikleri dinle eğlen düşünceler kur geleceği düşün geçmişi düşünme basit gibi görünen şeyler ama işe yarıyor

Technopat Haberler

Geri
Yukarı