OC donanımların ömrünü kısaltır mı?

The Conqueror

Hectopat
Arkadaslar şimdi ben mesela 3200 MHz RAM alıp 3600'e çıkartsam bu cihaz daha mı çabuk eskiyor? Ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?
Not; anakartım iyi ve kasamın hava sirkülasyonu da güzel.

Kasanın hava sirkülasyonu iyiyse soğutma konusunda sıkıntı olmaz. Hız aşırtma, donanımın sınırları aşamasını sağladığı için uzun vadede donanımın ömrünü kısaltacaktır evet.

Eğer belleklerine yaptığın hız aşırtma stabil olmazsa mavi ekran hatası alırsın. Deneme/yanılma yolu ile stabil değeri bulup kullanabilirsin.

Ek olarak yaptığın hız aşırtmanın stabilitesini test etmek için belleklerini Memtest ile teste sokabilirsin, bu videolarda nasıl teste sokabileceğinin rehberi mevcut;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Evet kısalır. Zaten günümüzdeki birçok 3200 MHz frekansa sahip bellekler fabrikadan XMP, A-XMP destekli çıkıyor. Yani stok olarak OC yapılmış şekilde geliyor. Bunun üstüne siz de OC yaparsanız ömrünü kısaltırsınız. Ancak bu kısalma 10 yıllık belleğin sadece 1 yıl kullanılabileceği gibi bir anlam oluşturmasın. Sadece voltaj dengesini düzgün ayarlamadığınızda kritik derecede hasar bırakabilirsiniz. Bunun haricinde sıcaklığı çok yüksek seviyelere çıkarmadığınız sürece ciddi bir problem oluşmaz.

Yine de her şeye rağmen ben GPU ve CPU hariç diğer bileşenlerin yüksek miktarda OC görmesini tavsiye etmiyorum.

Arkadaslar şimdi ben mesela 3200 MHz RAM alıp 3600'e çıkartsam bu cihaz daha mı çabuk eskiyor? Ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?
Not; anakartım iyi ve kasamın hava sirkülasyonu da güzel.
Düzgün OC yaparsan sorun olmaz. Gidip her şeyi otomatik ayarda bırakırsan o da sana saçma sapan ayarlar yaparsa o zaman sorun çıkarabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00