OC işlemi donanımlara zarar verir mi?

Makaleler
3
O.C yapmaya çalışmak donanımlara zarar verir mi? Öyle işlemci yandı, bitti, bozuldu gibi? Mantıken zaten 2 durum var; gücün yeterli gelmemesi veya fazla gelince ısınması sorunu. Güç yeterli değilse sistem hata veriyor stres testinde. Yani o GHz'lara ulaştırmıyor. Fazla verince de ani sıcaklık artışından etkilenmemesi için kendini yeniden başlatıyor. En kötü BIOS'u sıfırlayıp default değerlerine getiririz diye düşünüyorum.

Ek: Aynı konuda çeşitli soru için her biri için farklı konu açmak ne kadar doğru sayın moderatör? Üstelik konu açmak için zaman kısıtlaması da var! Hadi destek vermiyorsunuz da verecek olanlara engel olmayın bir zahmet.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    3,2 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleme:
O.C yapmaya çalışmak donanımlara zarar verir mi? Öyle işlemci yandı, bitti, bozuldu gibi? Mantıken zaten 2 durum var; gücün yeterli gelmemesi veya fazla gelince ısınması sorunu. Güç yeterli değilse sistem hata veriyor stres testinde. Yani o GHz'lara ulaştırmıyor. Fazla verince de ani sıcaklık artışından etkilenmemesi için kendini yeniden başlatıyor. En kötü BIOS'u sıfırlayıp default değerlerine getiririz diye düşünüyorum.
Yaptığın birime göre ufak değişiklikler olabilir ama geneliyle dediğiniz gibi, büyük bir sorun olmaz. Yandı durumu olmaz kolay kolay.

Aşırı sıcaktan dolayı anakartın beslemeleri bile sıkıntı çıkarabilir veya işlemci beslemeleri artık yüke dayanamaz ve bobinler şişip patlar. RAM çipleri yanabilir gibi bir sürü sorun açabilir başınıza. Hangi sisteme OC yapmak istiyorsunuz, LGA775'ten bahsetmiyorsunuz sanırsam?

Aşırı sıcaktan dolayı anakartın beslemeleri bile sıkıntı çıkarabilir veya işlemci beslemeleri artık yüke dayanamaz ve bobinler şişip patlar. RAM çipleri yanabilir gibi bir sürü sorun açabilir başınıza. Hangi sisteme OC yapmak istiyorsunuz, LGA775'ten bahsetmiyorsunuz sanırsam?
Genel anlamda sordum, bahsettiğiniz aşırı sıcaklık olayı yine belli bir süre mağruz kalmayla yapacaktır. Lakin dediğim gibi sistem kendini korumak için tedbir alıyor zaten, reset atma veya güç yeterli olmayınca istediğiniz frekansa çıkmama gibi. Tabi eksi nesil donanımlarda durum nedir orasını bilmiyorum.

Sizin OC yapmak istediğiniz sistem nedir? LGA775'te biraz daha fazla olumsuz sonuç alabilirsiniz de yeni nesil sistemlerde daha az riskli.
5800X için Ryzen Master nasıl kullanılır?
Burada konum var hocam, aslında birden fazla aklıma takılan soruları hazırlayıp soru cevap yaptım ama moderatör hepsini için ayrı ayrı sorun diye diğer soruları silmiş. 6 soru vardı, kim uğraşacak ayrı konu açmaya. Hani farklı konular olsa neysede O.C ile alakalı sorular yani. Biri a ise diğer soru b.

Artık OC yapılan bileşenler belirli bir sıcaklığı aştığında direkt sistem restart atıyor, OC yaptıktan sonra bir şeye zarar vermen zor.

Artık OC yapılan bileşenler belirli bir sıcaklığı aştığında direkt sistem restart atıyor, OC yaptıktan sonra bir şeye zarar vermen zor.
Tjmax değeri 90 derece olan bir işlemci için kaç derecelerde uzun süre kullanım risk oluşturmaya başlar?

Kayda değer performans artışı için kaç MHZ'lik O.C gerekir?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı