OC Yapmanın Zararları

BrewsteR

Hectopat
Merhabalar. Bir türlü içimde doğrulayamadığım OC (hız aşırtma) yapınca herhangi bir bir parçaya zarar verir mi veya zarar vermemesi için ne yapılmalıdır? Saygılar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar. Bir türlü içimde doğrulayamadığım OC (hız aşırtma) yapınca herhangi bir bir parçaya zarar verir mi veya zarar vermemesi için ne yapılmalıdır? Saygılar.
Eğer düzgün yaparsan sorun olmaz fakat ne yaptığını bilmeden kurcalarsan CPU ve anakartnı yakarsın. (Yakabilirsin demiyorum direk yakarsın.)

Kullandığın ekran kartının kendisine ait bir O.C yazılımı varsa onun üzerinden voltaj arttırma gibi işlemleri yapabilirsin.
Program üzerinde belirli sınırlar var yani senin parçalara zarar verecek kadar O.C yapmana yazılım izin vermiyor.
Kendi edindiğim tecrübeye göre, Asus Nvidia ekran kartı yazılımının RAM frekanslarıyla oynadığımda mavi ekran almıştım, sonrasında bilgisayar yeniden başladı ve RAM frekans değerleri eski haline döndü.

Yeni nesil işlemci ve anakartlar kolay kolay yanmazlar. Hatta nerede işlemcilerin yanması imkânsız denilebilir. Yani işlemciler öyle "şerefsiz(!)"ki, kendi canları pahasına tüm sistemi yakabilecek potansiyele sahipler. :D Siz değerleri küçük küçük arttırın, stabilite testi yapın, stabil olan en büyük değere overclock edin.

Yeni nesil işlemci ve anakartlar kolay kolay yanmazlar. Hatta nerede işlemcilerin yanması imkânsız denilebilir. Yani işlemciler öyle "şerefsiz(!)"ki, kendi canları pahasına tüm sistemi yakabilecek potansiyele sahipler. :D Siz değerleri küçük küçük arttırın, stabilite testi yapın, stabil olan en büyük değere overclock edin.
Bazı anakartlarda işlemcinin kendini otomatik kapatmasını önleyen bir seçenek var.

Faz sayısı önemli. OC yapmak için ne azından 1500 Lirayı anakarta gömmeniz gerek. Mesela elimdeki 4 fazlı MSI z170-Pro ile OC yapmam delilik olur. Ancak işlemciye 16 ayrı fazdan besleyen Godlike'la felan muhteşem olur. Ucuz anakartla OC işini unutun.

Overclock, bilinçli bir şekilde yapıldığı sürece zararlı değildir.
Eğer düzgün yaparsan sorun olmaz fakat ne yaptığını bilmeden kurcalarsan CPU ve anakartnı yakarsın. (Yakabilirsin demiyorum direk yakarsın.)
O devir kapandı.
Ucuz anakartla OC işini unutun.
MSI B350M Pro-VDH gibi 300 TL bandında bulunabilecek bir anakart ile R3 1200 işlemcimi 3.8 GHz 1.280 voltaj da kullanıyorum. Sistem oldukça stabil. Önemli olan silikon'un kalitesi, anakartın fiyatı değil.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı