Öğrencisinden YBS bölüm deneyimi

254182

Hectopat
Katılım
24 Mart 2019
Mesajlar
1.341
Çözümler
5
Merhaba. İsmini vermek istemediğim bir üniversitede yönetim bilişim sistemleri öğrencisiyim. Ve tercihler bitmeden bu analizi buraya yapmak istedim çünkü bir konu göremedim bu konu hakkında.

1 - giriş: öncelikle bu bölümün sizi bir yazılımcı ve aynı zamanda bir bilişim uzmanı yapacağını söylemek isterim tabii kendinizi geliştirirseniz. Bu işin sonunda bir yazılımcı olacağınız için yazılımcı olduğumuzun bir önemi yok yazılım mühendisliği okumanızın bir önemi yok yönetim bilişim sistemleri okumanızı da bir önemi yok önemli olan sertifikalarınız kendilerinize kattığınız şeyler. Ben bir vakıf üniversitesinde okuyorum. Ve okuduğum üniversite dünyaca ünlü bir şirket ile anlaşmalı hatta söyleyeyim Cisco network ile. Hem ilk yıldan aldığımız sertifika iki tane bilgisayar ağları ve güvenlik aynı zamanda bilişim uzmanlığı sertifikası normalde bunlar ücretli fakat bizim üniversitemiz anlaşmalı olduğu için ücretsiz.

2 - müfredat ve avantajlar: ikinci yılımızda ise Python + C++ + C Basic gibi diller görüyoruz ve ikinci yılımızda tamamen yazılım alanında sertifikalar alıyoruz yani yazın dillerinde. Bir de bilgisayar donanımında. Normalde bu sertifikaların fiyatları 260 $. Fakat dediğim gibi bizim üniversitemiz anlaşmalı olduğu için biz ücretsiz alabiliyoruz hasta bizim gibi bazı üniversiteler var Microsoft ile anlaşmalı olan. Mesela ben tüm Office ve 365 programlarını öğrenci "edu" hesabım ile giriş yaparak ömür boyu ücretsiz kullanabiliyorum. LinkedIn hesabımızı da doğruluyorlar bu da üniversitenin anlaşmalı olduğu bir konu.

Benim eniştem yönetim bilişim sistemleri mezunu ve İstanbul'da çok çok değerli bir şirkette senior seviyesinde bir yazılımcı ve aynı zamanda yönetici yani yönetim bilişim sistemleri bitirdiğiniz zaman bir yazılımcı oluyorsunuz aynı zamanda bulunduğunuz departmanında yönetici olabilirsiniz. Tabii ki işe başlar başlamaz değil dediğim gibi kendinize kattığınız ve kendinize geliştirdiğiniz şekilde bunlar meydana gelecektir. Senior demiştim senior ise yazılım alanında tüm dilleri hakim olan ve bir yazılımcının ulaşabileceği en yüksek mertebedır yani bir rütbe gibi düşünelim uzman çavuş ve mareşal gibi düşünebiliriz.

3 - ileriye dönük planlamalar. önemli olan dediğim gibi kendinizi geliştirmeniz bölümü okurken aynı zamanda finansal eğitimlerde alacaksınız. Ve bu finansal eğitimler.
Gerçekten öğrendiğiniz zaman ileride üniversiteden sonra ne yapacağınızı belirlemek için gereken her şeyi zaten size sunmuş olacak fakat ben bunu düşünmüyorum belki torpili diyebilirsiniz bilmiyorum fakat sadece elimdeki fırsatı değerlendiriyorum eniştem beni şu an şirketin genel müdürü olduğu için aynı zamanda teyzem de yönetim bilişim sistemleri mezunu kendisi şirketin kurucu üyelerinden birisi olduğu için beni şirket alacaklarına söyledikleri için sadece kendimi geliştirmeme ve bu yolda kendime bir şeyler katmam gerektiğini söylediler ve bu yüzden mevzun olmayı bekliyorum.

Şu an ikinci sınıf olmama rağmen bu kadar çok kilo vermemin belki saçma olduğunu düşünebilirsiniz fakat ben üniversiteye geldiğim zaman benim üniversitenin kendi paralı özel yurdu vardı ben de bu yurda yazıldım zaman oda arkadaşlarından birisi yönetim bilişim sistemleri son sınıf öğrencisiydi ve bu son sınıftaki öğrenci olmasına rağmen üniversitemizin topluluk üyelerinde yöneticisiydi koskoca 150 kişilik bir yazılımcı grubunun kurucusu bir yöneticisiydi kendisi daha doğrusu bu yıl.

Son senesine geçti kendisi benim şu an oradaki en yakın arkadaşım onun da aynı şekilde ben en yakın arkadaşıyım çünkü kafamız kültürümüz mizahınız çok iyi uyuştu için on yıllık arkadaş gibiyiz ikimiz ve bana bildiğim her şey mesela o katta çünkü ondan iyi katabilecek kimse yoksa o yüzden ben o konuda çok şanslıyım şükürler olsun ki bu bölüm hakkında gerçekten yanlış bilgiler dolaşıyordu ben de okuyan bir öğrenci olarak hatta sertifikalı bir öğrencisi olarak size bunları aktarmak istedim şu an tercihleri bitmesine.

son: 24 saat 1 zaman kaldığını farz edersek bu konunun altın değerinde olduğunu düşünüyorum ve yazacak ve yazmayacak olan arkadaşlara kafalarında ufuklarını açmak için elimden gelen her şeyi anlatmaya çalıştım. Evet yazılımcılar çok para kazanıyor evet havalı bir meslek eyvallah bunlar doğru fakat gerçekten herkes yapamıyor çok başarılı olmasına rağmen iki satır kodu eleştirmekte daha doğrusu can sıkıntısı çekmekten yapamayan ve başı arayan arkadaşlarım var o yüzden sırf havalı diye veya bilgisayardan iyi anlıyorsunuz diye veya hayatınızın çoğunluk bir kısmını benim gibi bilgisayarda geçirdiğiniz diye iyi bir yazılımcı olacağınızı rica ediyorum düşünmeyin.

Ve vakıf üniversitesine öneririm kesinlikle öneririm hocalara aşırı derecede ilgili kimsenin bir ön yargısı yok kimsenin bir egosu yok ve gerçekten hani bunu para için yaptıklarını düşünmüyorum gerçekten samimi insanlar paranın tabii ki bir etkisi var fakat özlerinde gerçekten dediğim gibi insanlar. Ve açık konuşalım orası aslında bir vakıf üniversitesi olmasına rağmen orası aynı zamanda bir ticarethane ve üniversite her zaman öğrencilerin daha doğrusu vakıf üniversitelerinde öğrencilerin her zaman isteklerine önem verilir bir kişi veya iki kişi deyip geçilmez gerçekten önem verilir çünkü öğrenci demek para demek para demek eğitim demek eğitim demek.

dipnot: Bu bilgiler üniversiteden üniversiteye ve çeşitli üniversitelerdeki misyon anlayışına göre değişebilir. Kimisi yazılımcı yetiştirip yazılımcı sertifikası verip ve yazılımcı olarak mezun olmasını sağlamakla beraber kimisi insan kaynakları gibi, BT departmanı gibi ve finansal sektörde yönetici gibi misyon anlayaşına sahip olabiliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı