Öğrenim kredisi alınmalı mı?

Arkadaşlar öğrenim kredisi çıkmış bana. Her ay 500 TL yatıyor yanılmıyorsam. Eğer alırsam kullandığım kadar mı öderim? Diyelim ki 1500 TL kullandım 1 yılda ne kadar geri ödeme yaparım? Şimdiden teşekkür ederim dostlar. :D
Paraya ihtiyacın yoksa hiç bulaşma bence. Bir miktar fark ile ödeniyor diye biliyorum.

Gençliğinin baharında dara düşmek istemiyorsan alabilirsin. Diyorsan ki maddi durumum iyi hiç gerek yok. Hayatının en önemli 4 yılını geçireceksin nasıl olsa, eksik yaşamak istemezsin. Tabii 500TL ile ne kadar eksik yaşanmaz o da ayrı bir tartışma konusu :)

@Ali Güngör
@Recep Baltaş Üstadlar konu başlıgında noktalama işareti kullandım diye iki de bir ban yedim. Düzenleyen moderatör noktalama kullanmış bu ne iştir?
Gençliğinin baharında dara düşmek istemiyorsan alabilirsin. Diyorsan ki maddi durumum iyi hiç gerek yok. Hayatının en önemli 4 yılını geçireceksin nasıl olsa, eksik yaşamak istemezsin. Tabii 500TL ile ne kadar eksik yaşanmaz o da ayrı bir tartışma konusu :)
Öyle deme. :) 500 TL demek 1 aylık ev ihtiyacı 2 kişi için.

@Ali Güngör
@Recep Baltaş Üstadlar konu başlıgında noktalama işareti kullandım diye iki de bir ban yedim. Düzenleyen moderatör noktalama kullanmış bu ne iştir?

Öyle deme. :) 500 TL demek 1 aylık ev ihtiyacı 2 kişi için.
Orası öyle tabii, mezun olduğunda iş imkanları güçlü olan bir bölüm okuyorsan dert etmene gerek yok.

Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan çıktıysa 2 yıllık veya 4 yıllık olarak alıyorsun diye biliyorum. En azından 2007 yılında böyleydi ve almıştım. Yani 3 ay alayım, 1500 TL alayım gibi bir seçeneğin yoktu. Şuan nasıl olduğunu bilmemekle birlikte açıklamaya çalışayım.

Örnek vereyim, sen karar ver.
6800 TL gibi bir ücret için imza attım sözleşmeye ve 4 yıl öğrenim kredisi aldım. İmzaladığım sözleşme de geri ödeme tahmini tutarı 8900 TL yazıyordu. Okul bitti, 2 yıl sonra ödeme planı geldi. Ödeyeceğim tutar 13600 TL idi. :)

Eğer çok ihtiyacın yoksa alma. Okulun bittiği gün itibariyle, 2 sene sonra ödeme yapmanı istiyorlar. Taksitli olarak tabi, aylık ödemeler yoracak şekilde değil ama eğer iş bulamazsan problem.

Ek olarak da, geri ödenecek ücret yıllık enflasyona göre hesaplanıyordu, hala da öyledir sanırım. Ülkenin ekonomik durumu ortada, geri ödeyeceğin ücret de çok yüksek olabilir.

Karar senin, umarım en doğru kararı verirsin.

Kendimden örnek vereyim. 2012 Ocak-Şubat-Mart aylarında. 260(x3) TL kredi aldım. Normal zamanı geçen yıldı, 1 yıl ertelettim. Geçen ay, bu ay ve önümüzdeki ay için 331(x3) TL ödeyeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben aldım ve bin pişmanım. Başıma bela oldu, ödemesi bile başladı. Erteletip duruyorum sana tavsiyem kesinlikle bulaşma. İlk başta tatlı geliyor insana ama sonradan pişman olursun. İstediğin ay kadar alamıyorsun diye biliyorum. Okulun kaç yıllık ise o kadar yıl ödeme yaparlar. Okul bittikten 4-6 yıl sonra geri ödemesi başlar. Öyle az faiz ile de kurtulamıyorsun malesef. Baş belası bir iş.

Ben aldım ve bin pişmanım. Başıma bela oldu, ödemesi bile başladı. Erteletip duruyorum sana tavsiyem kesinlikle bulaşma. İlk başta tatlı geliyor insana ama sonradan pişman olursun. İstediğin ay kadar alamıyorsun diye biliyorum. Okulun kaç yıllık ise o kadar yıl ödeme yaparlar. Okul bittikten 4-6 yıl sonra geri ödemesi başlar. Öyle az faiz ile de kurtulamıyorsun malesef. Baş belası bir iş.
2 veya 4 yıllık arası yok. İptal ettirebilirsin. Ancak daha sonra KYK'dan burs/kredi alamıyorsun. Sadece önlisans/lisans durumunda değil lisans/yüksek lisans için de verilmiyor. Durumun çok iyi değilse 2. yıl tekrar başvur o zaman burs çıkma ihtimali var. Alıp iptal ettirme.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı