Öğretmen okul dışı olaylara müdahale edebilir mi?

Yek233

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Benim birkaç tane yakın arkadaşım ve içerisinde bulunduğum bir arkadaş grubu vardı. Bir tane arkadaşım garip davranıyordu, ona a diyorum. A garip davrandığı için herkes ona garip davranıyordu. Sonra X ile y arkadaşım A'ya daha çok karışmaya başlamışlar. Sonra A'ya karıştıkları için X ve Y'ye disiplin cezası vermişler. Disiplinin sebebi de birinin gruba garip fotoğraflar atmasıymış, birinin de şakasına ettiği (kendisi şakasına ettiğini söylüyor) ağır laftan dolayıymış. Sonra bu garip davranan çocuğun, A'nın, ailesi bu mesajları görüp okula şikayet etmişler. Yapılan davranışı doğru bulmuyorum, ama sonuçta karşılıklı olduğu için aralarında özel olduğunu ve özel hayata öğretmenlerin ve disiplin kurulunun karışmaması gerektiğini düşünüyorum. Öğretmen gerçekten bu şekilde okul dışı olaylara müdahale edebilir mi?

Üstelik a bu olayları hem başlatıp hem de karşılık veren birisi. Fakat a ceza almadı. Taraf tuttuklarını düşünüyorum bir nebze. Bir yerde bir adaletsizlik var gibi.

Okul dışında, WhatsApp grubunda gerçekleşiyor.

Grupta gerçekleştiği için şikayet edilebilir. Haberleşmenin gizliği esası geçerli değil.

Karışabilir neye dayanarak karışamaz dediniz? Yönetmeliği okumadan lütfen cevap yazmayın.

Var tabii ki yönetmelikte. Okulun öğrencisi olduğu sürece karışabilir.
(2) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Okuldan 1-5 gün arasında kısa süreli uzaklaştırma cezasını gerektiren fiil ve davranışlar; a) (Değ: 28/10/2016-29871 RG) Kişilere, arkadaşlarına, okul yöneticilerine, öğretmenlerine ve diğer çalışanlarına karşı okul içinde ve dışında sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret etmek, hakareti paylaşmak, yaymak veya başkalarını bu davranışa kışkırtmak,
Hocam X hakaret etmemiş ama. A ile arası kötüymüş fakat sadece saçma fotoğraflar atıyormuş. O neden ceza almış olabilir?

Karışabilir neye dayanarak karışamaz dediniz?

Var tabii ki yönetmelikte. Okulun öğrencisi olduğu sürece karışabilir.
Size şöyle anlatayim:

Siz yaptiginiz garip davranislar nedeniyle okuldan tanistiginiz iki kisiden okul zamanları ve okul ortamı dışarısında zorbalik goruyorsunuz. Okul eviniz degil, ogretmenler veya mudurler ebeveyniniz degil.

Ve mudur denen kisi bu olayi müdürlük yaptigi okulla alakasi olmayan bir zaman ve mekanda olan olayi sanki okul ile cok alakasi varmis gibi yargiliyor.

Cocuklarin garip davranan kisiye zorbalik yapmasinda okulun hiçbir etkisi veya alakasi yoktur. Yönetmelikte ve/veya anayasada bahsettigi gibi bir kanun, madde varsa dogru birsey olduğunu sanmiyorum. Hele boyle bir ulkede?

Öğretmen olarak söylüyorum karışamaz. Öğretmenlerin özel hayata karışacağı durumlar sonucunda ciddi şeyler olacak durumlardır. İntihar, uyuşturucu kullanımı gibi. Böyle zorbalık durumunda ise öğrencileri rehberlik servisine yönlendirir.
Akran zorbalığı olarak geçer bu. Öğrenci isterse savcılığa suç duyurusunda da bulunabilir.

Merhaba arkadaşlar. Benim birkaç tane yakın arkadaşım ve içerisinde bulunduğum bir arkadaş grubu vardı. Bir tane arkadaşım garip davranıyordu, ona a diyorum. A garip davrandığı için herkes ona garip davranıyordu. Sonra X ile y arkadaşım A'ya daha çok karışmaya başlamışlar. Sonra A'ya karıştıkları için X ve Y'ye disiplin cezası vermişler. Disiplinin sebebi de birinin gruba garip fotoğraflar atmasıymış, birinin de şakasına ettiği (kendisi şakasına ettiğini söylüyor) ağır laftan dolayıymış. Sonra bu garip davranan çocuğun, A'nın, ailesi bu mesajları görüp okula şikayet etmişler. Yapılan davranışı doğru bulmuyorum, ama sonuçta karşılıklı olduğu için aralarında özel olduğunu ve özel hayata öğretmenlerin ve disiplin kurulunun karışmaması gerektiğini düşünüyorum. Öğretmen gerçekten bu şekilde okul dışı olaylara müdahale edebilir mi?
Hocam keşke a x y demeden anlatsaydınız

Size şöyle anlatayim:

Siz yaptiginiz garip davranislar nedeniyle okuldan tanistiginiz iki kisiden okul zamanları ve okul ortamı dışarısında zorbalik goruyorsunuz. Okul eviniz degil, ogretmenler veya mudurler ebeveyniniz degil.

Ve mudur denen kisi bu olayi müdürlük yaptigi okulla alakasi olmayan bir zaman ve mekanda olan olayi sanki okul ile cok alakasi varmis gibi yargiliyor.

Çocuklarin garip davranan kisiye zorbalik yapmasinda okulun hiçbir etkisi veya alakasi yoktur. Yönetmelikte ve/veya anayasada bahsettigi gibi bir kanun, madde varsa dogru bir şey olduğunu sanmiyorum. Hele boyle bir ulkede?

Yönetmeliği ben yazmadım sadece hakkı olduğunu söylüyorum.

Fotoğraflar hakaret içermiyormuş, uygunsuzluk içeriyormuş. Yine de disiplin cezası veriyorlar mı?

Verilir tabii ki. Yönetmelikte onun için bir madde olması gerekli.

Okulda bile takmıyorlar bunları, dışarıda yaşandıysa umurlarında olmaz.

Öğretmen olarak söylüyorum karışamaz. Öğretmenlerin özel hayata karışacağı durumlar sonucunda ciddi şeyler olacak durumlardır. İntihar, uyuşturucu kullanımı gibi. Böyle zorbalık durumunda ise öğrencileri rehberlik servisine yönlendirir.
Rehberlik servisi de gidip disiplin kuruluna yönlendirmiş. O kadar ciddi bir durumda yoktu aslında, çünkü tekrarlayan bir davranış değilmiş -en azından kullandıkları argolar o şekilde.-

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı