Öğretmenlerin çözemediği Anlatım bozukluğu sorusu

Eksiltili cümle anlatım bozukluğu sayılmaz ve cümlede ek fiil var. Tarih sahnesinde yeniden yükselmeye başlamış bir toplumun, bu yükselişin en önemli etaplarından birine eğildiği ve bizim için önemli bir yapım. --> YAPIM -DIR.
Dediğine göre devrik cümle de anlatım bozukluğu sayılmalıydı ancak değil.
 
Doğrusu;
Bizim için; tarih sahnesinde yeniden yükselmeye başlamış bir toplumun, bu yükselişin en önemli etaplarından birine eğildiği önemli bir yapım.


Başka türlüsü olmaz. Yargı bittikten sonra yeni bir cümleye başlamış. Ancak bu cümle uyuşmuyor. Birleşik cümle de olamaz çünkü
İlk cümle ile alakası yok özne veya nesne bakımından.
 
Son düzenleme:
@Google Tracker (firebase)

Düzelttiğin hali de yanlış.

Cümle şöyle olsa, hiçbir anlama zorluğu yaşanmaz:

Bu yapım, tarih sahnesinde yeniden yükselmeye başlamış bir toplumun, bu yükselişin en önemli etaplarından birine eğildiği için, bizim için de önemli.
 
Şu an kafam darma duman söylediğiniz her fikir mantıklı ama beyin mavi ekran verdi.
 
Bence tamamlanmamış cümle olması bu kadar sıkıntıya sokuyor. Üç nokta koysaymış keşke.
 
Seni alıntıladığıma düzeltmedim ki. Sen özne koymak zorunda gibi çözüyorsun. Bence gizli özne (O diyerek anlaşılıyor) var.
Benim çözümüm:
Tarih sahnesinde yeniden yükselmeye başlamış bir toplumun, bu yükselişin en önemli etaplarından birine eğildiği için bizim için de önemli bir yapım.
 
@fgunduz090

Bir üstte yazdığım cümleyi referans almanı tavsiye ederim. Orijinal cümledeki son kelime, -dır şekliyle tamamlanmadığı için, ortada bir anlam bozukluğu oluşuyor. En başa "bu yapım" kısmını eklersen, cümle net bir şekilde anlaşılıyor.

Sonuç olarak bu cümle, öncesindeki cümleyle alakalı bir bağlantı kurduğundan dolayı, bir okunuşta anlaşılamayabilir (Muhtemelen önceki cümlede yapımdan bahsediliyordu. Devamında da yapımdan bahsedildi).

Cümleden cümle doğurma tekniği, bu gibi zayıf cümleleri güçlendirmek için birebirdir. Bu teknik, bir önceki cümlede yer alan unsuru, bir sonraki cümlede vurgulamaya dayanan bir tekniktir.

Örneğin:

"Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahların olacaktır."

Bu tekniği, Mustafa Kemal Atatürk çok başarılı kullanmıştır. Akıcı, anlaşılır ve anlatım bozukluklarından uzak bir cümle için en iyi yöntemdir.
 
Son düzenleme:
Anlatım bozukluğundan da öte; anlamsız bir cümle var son kısımda. Çok bariz bir biçimde göze çarpıyor zaten. Kafanı darma duman etmene gerek yok, son kısmı yazan kişinin tansiyonu çıkmış; yarıda bırakmış resmen metni
 
ve kelimesini kaldırıp eğildiğinden olarak yapsak mantıklı olmaz mı ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…