Ölü piksel zamanla artarmış!

Yarı ölü piksel olursa düzelip kaybolabilir. Tam ve kapalı olur piksel yayilmayabilir ancak açık şekilde piksel dağılması olursa giderek yayılabilir de.
Çok fazla ihtimali olan bir şey için kesin konuşmak olmuyor. Her şey ihtimaller dahilinde.
 
Ölü pikseller genelde üretim hatası olur ama bu asla piksellerin zamanla bozulmayacağı anlamına gelmiyor.

Arabanın bir yeri çizik diye diğer yerleri çizilmez mi oluyor? Siz çizdirmediniz diye diğerlerinde de çizilmeyecek mi? Hayır. Bu da aynı durum.
 
Ölü piksel ile sıkışmış piksel aynı şeyler değil. Ben de sıkışmış pikselin yayıldığını hiç görmedim. Ama, ölü pikselin yayıldığını yaşayanlar var.
Ayrıca "yayılma" olayı, ölü pikselden yan tarafa sıçraması olarak düşünmüyorum. Ölü piksele sebebiyet veren durum, başka piksellerin de ölmesine, "çoğalmasına" neden olabilir.
 
Yüksek mühendis(!) arkadaşlar açıklasın bakalım nasıl arttığını.
Yüksek mühendis değilim, görgüsüz kimya teknisyeniyim. Hemen izah edelim.

Dükkanların kullandığı ledli tabelalar vardır. Genelde kırmızı olurlar. (Ankara spec severiz) Bunlar tek tek kablo ile devreye bağlı değillerdir. Birbirlerine bağlantılı halde oluyorlar. Önce bir tanesi yanmamaya başlıyor ama akım kesilmeden bir süre devam ediyor.

Ardından akım kesilince ona bağlı olan 3-4 led yanmamaya başlıyor. Sonra katlanarak gidiyor. Aynı durum panellerde yaşanabiliyor. Böyle olunca ölü piksel artabiliyor.

50-100 tane led içeren basit bir aydınlatma devresinde deneyerek görebilirsiniz.

Tabii çoğu led tek tek kontrol edildiğinden eskisi gibi yaşanmıyor. Çoğunlukla led yanması kaynaklı tonda farklılık yaşanıyor. Ölü pikselden daha berbattır.
 

Geri
Yukarı