OEM Windows 10'lu bilgisayarı satmak

Bende mail adresime kayıtlı 2 cihaz(Bilgisayar)vardı.
Windows 10 Home Ve Windows 10 Professional kutu Windows var. Vatan bilgisayardan 4 sene önce almıştım. Bir tane daha bilgisayar aldım. 3 bilgisayar oldu. En eski olan bilgisayarı bir köşeye ayırdım. Yani bir daha internet bağlı iken açmayacağım.
Çünkü SSD de etkin Windows var, ne olur ne olmaz. Format atarım bir ara. Eskiyi belki satarım.
Eski bilgisayarın en az bir gün kapalı olsun. Tam bilmiyorum ben öyle yaptım.
Mesela Windows Home ise Windows yüklerken ürün anahtarım yok deyip. Windows Home x64 seçebilirsin. Sonrasında Bilgisayar özelliklerinden ürün anahtarını değiştiriyorsun. Etkinleşiyor.
Tabi Kendine ait mail adresin ile internet varken Windows kuracaksın. Eskisi açık olmayacak.
Ben bir bilgisayarı değil iki bilgisayarı yer değiştirmiş oldum. Bu arada Windows 11 kurdum. Windows 10 ürün anahtarıyla yüklenebiliyor. Yani oluyor.

Windows 10 Home Ve Windows 10 Professional kutu Windows var.
Kutulu satılanlar retail lisans olup taşınabilmeleri mümkündür. Konuyu açan üye OEM lisansı soruyor. Bu lisans türü anakart seri numarası ile eşleştirilen tek cihazlık lisanstır. Tekrar kullanılamaz ve taşınamaz.

Peki bilgisayarımı alacak kişinin şunu mu yapması gerekiyor: kurulum kısmında kendi mailini girecek, ondan sonra sistem mailin farklı olduğunu görüp etkinleştirme kodunu isteyecek. Sonra alıcı, benden kodu isteyecek.
Evet anakart seri numarasına işlendi o kod zaten. Format atılmadığı sürece veya keyi bilinçli olarak silmediğiniz sürece hesap değiştirseniz de o kod ile lisans aktivasyonu devam edecek. Yani cihazınızı format atmadan satacaksanız, satın alacak kişi de o OEM kod üzerinden devam edecek kullanmaya. Hesap değiştirse de değişmez bu durum. Şayet satmadan önce format atacak olursanız, formatı attıktan sonra aynı key ile aktivasyon gerçekleştirebilirisiniz. Ancak altını çizerek söylüyorum, bu keyi herhangi bir farklı anakartta kullanamazsınız.

Eğer ki format attıysanız ve key tekrar çalışmıyorsa microsoftu arayıp durumu izah edebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla OEM kodların aynı anakarttaki cihazla aktivasyonlarında problem olduğunda yardımcı oluyorlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı