Ömrü bitmiş SSD iyileşebilir mi?

İsmail Evece

Decapat
Makaleler
1
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Samsung Evo 750 sata
Anakart
B650 TOMAHAWK
Elimde çok eski yıllardan kalma çok kullanılmış EVO 750 240GB mevcut. Bugün bilgisayarıma taktım içerisine oyunlarımı aktardım aktarma sırasında SSD yazma hızı 300Mb/s-0MB/s gidip geliyor çok dengesizdi. SSD sağlığı ise %1 görünüyor bütün programlarda. En kötüsü bugün SSD üzerinden oyun oynarken HYPERVISOR_ERROR adında mavi bir ekrana sebep oldu, muhtemelen bir okuma hatası oluştu bu okuma hatası yüzünden belleğe hatalı veri yazılarak bilgisayar çöktü(çökme anında anakart bellek hatası tespit etmişti). SSD okuma hızı 500Mb/s+ gayet iyi yazma hızı da 500MB/s görmüştü CrystalDiskMark'ta. Ne yapmalıyım sizce? Çöpe atmalı mıyım? Sistemi çökertmediği kalmıştı o da oldu. SSD üzerinde 70TB+ veri yazılmış.

Elimde çok eski yıllardan kalma çok kullanılmış EVO 750 240GB mevcut. Bugün bilgisayarıma taktım içerisine oyunlarımı aktardım aktarma sırasında SSD yazma hızı 300Mb/s-0MB/s gidip geliyor çok dengesizdi. SSD sağlığı ise %1 görünüyor bütün programlarda. En kötüsü bugün SSD üzerinden oyun oynarken HYPERVISOR_ERROR adında mavi bir ekrana sebep oldu, muhtemelen bir okuma hatası oluştu bu okuma hatası yüzünden belleğe hatalı veri yazılarak bilgisayar çöktü(çökme anında anakart bellek hatası tespit etmişti). SSD okuma hızı 500Mb/s+ gayet iyi yazma hızı da 500MB/s görmüştü CrystalDiskMark'ta. Ne yapmalıyım sizce? Çöpe atmalı mıyım? Sistemi çökertmediği kalmıştı o da oldu. SSD üzerinde 70TB+ veri yazılmış.

Ölmüş artık yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor.

Low Level Format atabilirsin.

Aşağıdaki linkten Minitool indirin ve free olarak kurun.
Programı çalıştırın, diski göreceksiniz.
Sağ tıklayın ve ve wipe disk komutunu seçip işlemi tamamlayın.

Diskinizin ömrü bitmiş, emekliye ayırmadan önce şansa denebilecek son şey yukarıda yazdığım.
Wipe disk= LLF nin SSD diskler için olanı.
İşlem sonrası disk sağlığını tekrar kontrol edin.

Son düzenleme:
Yukarıdaki arkadaşların belirttiği gibi Bad Sector'leri tespit edip kapatan programlar aracılığı ile bir nebze kurtarabilirsiniz fakat bu işlemler SSD'lerde HDD'lerdeki kadar iyi sonuç vermiyor. Sistem, oyun kuramazsınız belki ama ek depolama olarak kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki linkten minitool indirin ve free olarak kurun.

Diskinizin ömrü bitmiş, emekliye ayırmadan önce şansa denebilecek son şey yukarıda yazdığım.
Wipe disk= LLF'nin SSD diskler için olanı.@ismail evece.

SSD kurtarılsa bile bir zaman sonra bir anda ölebilir ve bu da içinde önemli dosya varsa kaybolmasına sebep olabilir bence en mantıklısı yeni bir SSD alınması olacaktır.

SSD kurtarılsa bile bir zaman sonra bir anda ölebilir ve bu da içinde önemli dosya varsa kaybolmasına sebep olabilir bence en mantıklısı yeni bir SSD alınması olacaktır.
SSD içerisindeki veriler internette mevcut olan ücretsiz video oyunları ile dolu ve birde Steam kütüphanesi. Olası bir durumda SSD tümüyle giderse sıkıntı yok tekrar indirilebilecek şeyler. 1000Mbps internetim olsa hepsini toparlamak 10 dakikamı almaz. 24MBps var şu anda, açıkçası veriler giderse üzülmem ancak tekrar indirmek işkence olacak.

Aşağıdaki linkten Minitool indirin ve free olarak kurun.

Wipe disk= LLF nin SSD diskler için olanı.
Bu gerçekten iyi bir fikirdi. Zaten o program elimde yüklü keşke aklıma önceden gelseymiş bu konuda teşekkür ederim, gerekli işlemleri yaptım, HDD üzerinden yedek verileri geri aktardım test edeceğim.

Oyunlarımı önceden Su630 SSD diskimde tutuyordum bu ömrü bitmiş samsung EVO 750'ye aktardığım günden beri oyunların açılma hızları ciddi şekilde arttı. Henüz bir sorun olmadı, eski dosyaları aktarırken de sabit 120MB/s ile aktarım yaptım HDD yüzünden, ve SSD yazma hızı hiç 0MB/s düşmedi. Sağlık hala %1 olarak görünüyor.

İşe yaramadı, sistem tekrar hatalı bellek verisi ile çöktü. Önce oyun çöktü, sonra oyunu hemen açtım 2. defa çöktü, tekrar açtım 3. seferde sistem çöktü.

Tamamdır SSD üzerinden Cyberpunk açarken gerçekten çok ciddi bir bellek çökmesi yaşadım bilgisayarın kendini toparlaması 5 dakika sürdü. SSD içerisindeki verileri yakında alacağım M.2 SSD'ye aktaracağım, SSD gerçekten ölmüş. Ömrü bitmiş bir SSD'nin çıkartabileceği sorunları bu şekilde tecrübe edinmiş oldum, sürekli bellek yazma hataları ile güzelim sistemi işlevsiz hale düşürüyor. Oyunu açamadım dahi. 1 defa açtım onda da çökmüştü, 2. seferde zaten sistem mavi ekran dahi veremedi o derece hatalı veri geçmiş.

Artık uğraşmaya değmez bir şey, merakım bitti.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı