Önden çekişli arabada Heel and toe yapmak

O arkadan kaymasın diye değil, vites geçişlerinde şanzıman ve motor hızını eşitlemek böylece daha senkron vites geçişi sağlamak için yapılır. Tabi bunu yapmak ufak kaymaları önleyebilir ama amaç kaymasın diye değil, güç kaçağı olmasın diye denilebilir.
Yapabilmek için sağlam şanzıman ve debriyaj sistemi gerekir. Önden çekişli araba üst düzey olmayacağı için şanzımanı patlatma olasılığınız yüksek. Denemeyin. Zaten binek arabada işe yaramaz.

Normal kullanımda buna gerek yok, piste vs. çıkarsanız yavaşlarken kullanmanız faydalı olur. Bir anda vitesi düşürüp debriyajı aniden bıraktığınızda arka itiş arabada arka lastik nasıl bir süre kitlenip kaymaya meydan verebiliyor ise, ön çekişli araçta da aynı durum kafadan kaymaya sebebiyet verebilir, özellikle virajda vites düşürürken. Ama dediğim gibi normal kullanımda buna ihtiyaç yok.

O arkadan kaymasın diye değil, vites geçişlerinde şanzıman ve motor hızını eşitlemek böylece daha senkron vites geçişi sağlamak için yapılır. Tabi bunu yapmak ufak kaymaları önleyebilir ama amaç kaymasın diye değil, güç kaçağı olmasın diye denilebilir.
Yapabilmek için sağlam şanzıman ve debriyaj sistemi gerekir. Önden çekişli araba üst düzey olmayacağı için şanzımanı patlatma olasılığınız yüksek. Denemeyin. Zaten binek arabada işe yaramaz.
Şanzıman patlatmak diye bir terimi de ilk defa duyuyorum. Birincisi yapmaya zor yoksa her araçta yapılır ki performanslı ve sürekli yavaşlayıp vites düşürülen yerlerde önerilen bir şey. İkincisi aracı yormaz tam tersine araç sıcakken aracın öne doğru yığılmasını engeller, daha dengeli yavaşlama ve geri hızlanma sağlar.

Şanzıman patlatmak diye bir terimi de ilk defa duyuyorum. Birincisi yapmaya zor yoksa her araçta yapılır ki performanslı ve sürekli yavaşlayıp vites düşürülen yerlerde önerilen bir şey. İkincisi aracı yormaz tam tersine araç sıcakken aracın öne doğru yığılmasını engeller, daha dengeli yavaşlama ve geri hızlanma sağlar.
Patlatmaktan kastımın nedemek olduğunu anlayabilecek kapasitedesin sanıyordum, şansıman bertaraf olmayacak elbette. Fakat bunu denerken tüm kavrama elemanlarına zarar verecek, ömrünü düşürecek. Belki devir yüzünden vitesi geçiremeyecek/doğru geçiremeyecek ve dişlilere zarar verecek, normal zamanda bile olan bir şey. Günlük araçlar oyuncak değil, az zorlamayla bozuluyorlar. Zaten binek günlük araçta yapması zor bir şey. Düşünsene Corolla'n var, ne işine yaracak bu? Hadi güzelce yaptın, kaç metre düşürecek fren mesafesini? Vites düşürerek frenlemeye kaç kavrama dayanacak?
Dediğin gibi performanslı araçlarda işe yarayan bir şey ve yapılabilmesi için pedallar ona göre ayarlanır fakat önden çekişli olup performanslı olan Type-R dışında bir araba bilmiyorum ben. Arkadaş zaten gerekli mi diye sormuş. Bende gereksiz olduğunu anlattım.

Patlatmaktan kastımın nedemek olduğunu anlayabilecek kapasitedesin sanıyordum, şansıman bertaraf olmayacak elbette. Fakat bunu denerken tüm kavrama elemanlarına zarar verecek, ömrünü düşürecek. Belki devir yüzünden vitesi geçiremeyecek/doğru geçiremeyecek ve dişlilere zarar verecek, normal zamanda bile olan bir şey. Günlük araçlar oyuncak değil, az zorlamayla bozuluyorlar. Zaten binek günlük araçta yapması zor bir şey. Düşünsene Corolla'n var, ne işine yaracak bu? Hadi güzelce yaptın, kaç metre düşürecek fren mesafesini? Vites düşürerek frenlemeye kaç kavrama dayanacak?
Dediğin gibi performanslı araçlarda işe yarayan bir şey ve yapılabilmesi için pedallar ona göre ayarlanır fakat önden çekişli olup performanslı olan Type-R dışında bir araba bilmiyorum ben. Arkadaş zaten gerekli mi diye sormuş. Bende gereksiz olduğunu anlattım.
Type-R dışında önden çekişli bir sürü sportif araç var. Ek olarak kavramayı erken bitirmez sadece erken çektiğin için debriyaj gergileri sıkıntı yaratabilir ki üreticiler buna göre tasarlayıp üretiyor. Araba dediğiniz şey oyuncak değil ki iki sıkıştırmaya bozulsun. Bunun farkına varmanız lazım. Doğru bir şekilde sıkıştırma arabaya sanılanın aksine büyük zararlar vermez tam tersine aracı arada bir tüm devir aralığını bitirecek şekilde kullanmak ve frenlere rodaj yapmak gerekir.

Yukarıda arkadaşlar zarar verirsin falan demiş, asıl heel and toe yapılmazsa volant ve arka plaka olarak bağlı olan baskı balataya zarar verirsiniz. Örneğin bir viraja girdiniz ve 4. vitestesiniz yavaşlamak zorundasınız. Araç 2 bin devirden düşerken 3.'e vitese sadece ayağınızı debriyaja basarak vites düşürürseniz debriyajı ve volantı çabuk kucağa alırsınız. Aynı zamandada piston kol gömlek gibi motor aksamları zarar görür. Kısacası heel and toe araba ayırmaksızın normal sürüştede kullanılmalı. 4. vitesten 3'e düşürürken hafif bir gaz verip ayağınızı öyle debriyajdan ayırıp gaz pedalına hafif basmalısınız. Baskı balata zaten kalkıştan ziyade vites düşürmelerde ömrünü bitirir yukarıdaki arkadaşlarda çalışma prensibini bilmediğinden mi artık bunu yapmanın ömrünü daha erken bitireceğini iddia etmişler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı