Önerdiğim uygulama ve tarayıcı eklentileri!

Kendi deneyim ve düşüncelerime göre önerdiğim uygulamaları ve tarayıcı eklentilerini sizinle paylaşmak istiyorum. Bağlantılarını da ekleyeceğim.

Tarayıcı​

Hem mobil tarafında hem bilgisayar tarafında tam uyumlu, senkronize bir şekilde çalıştığı için tercih ediyorum en çok Google Chrome'u. Gmail, Drive, YouTube gibi servisler kullanıyorum, benim için bayağı önem taşıyor yani. Öte yandan sade görünümü hoşuma gidiyor. Yüksek bellek kullanımı problemini görmüyorum uzun zamandır, fixlendi herhalde.


Dosya arşivleyici​

Yaklaşık 10 yıldır bilgisayar kullanıyorum ve bu süre zarfında WinRAR her zaman benimleydi. Sonradan peazip isimli bir uygulamaya denk geldim. Arayüzü güzel, tamamen ücretsiz (WinRAR gibi sürekli pop-up çıkma, kapatma derdi yok). Sıkıştırma vb. işlemler için WinRAR daha iyidir diye düşünüyorum, fakat bunun da eksik kalır yanı yok. Kaynak kullanımı konusunda üzmez. Açık kaynaklıdır.


İndirme yöneticisi​

Birkaç yıldır kullandığım Internet Download Manager ise kayıt etmem için yalvarması, sürekli pop-up çıkması, tek yöntem trial reset kullanıyordum o da hata verdirmeye başladı. Köşeye sıkışınca tabii alternatif aramaya başladım. Daha önceden Free Download Manager kullanmıştım fakat indirme yakalama, video indirme, indirme sonrası işlemler için vasat kalıyordu. Araştırırken Xtreme download Manager'a denk geldim. Arayüzü çok iyi denilemez fakat yeterli. Mesele gidiyorum YouTube'dan bir video açıyorum. Birkaç tık ile MP4 formatında indirebiliyorum. Diğer bir güzelliği, indirirken MP4 yerine MP3'e dönüştürüp indirmesini sağlayabilirsiniz. Tek eksi yanı programın bilgisayar başlarken açılması lazım yoksa program otomatik olarak açılıp indirmeleri yakalayamıyor IDM'de olduğu gibi. Açık kaynaklıdır.

Ekran alıntısı aracı​


LightShot'u falan unutun. Açık kaynaklı ve daha tatlı bir ekran görüntüsü alma uygulamasına denk geldim. Adı Flameshot. Hem Linux tarafına da desteği var. Paylaşım tarafında daha zayıf fakat arayüzü iyi, daha detaylı araçlar barındırıyor. Paylaşım ile ilgileniyorsanız ShareX sizin için daha iyi bir tercih olur.



Medya oynatıcı​

VLC Media Player. Birçoğumuzun bildiği açık kaynaklı, işlevsel, güzel bir program. Detaylı ayarlar barındırıyor ve desteklediği dosya formatları fazlasıyla yeterli.


Donanım sıcaklığı ölçme​

Yük altında MSI Afterburner & riva tuner statistics server ile kontrol edebiliriz. Bunun yanında overclock, ekran kartı fan hızı ayarlama gibi özellikler barındırıyor.


Sistem boştayken ise HWMonitor ile kontrol edebilirsiniz.


Sosyal​

Bu konuda Discord'un alternatifi yok. Görüntülü, sesli konuşmak, oyun içi arayüz vb. özellikleri var. Oyun dahil neredeyse her konuda topluluklar mevcut. Dilerseniz arkadaş bulur dilerseniz bir şeyler öğrenirsiniz dilerseniz sevdiğiniz kanalların sunucusuna girip destek olursunuz.

Discord | Your Place to Talk and Hang Out

Antivirüs​

Bu konuda ESET, BitDefender tarzı öneriler sunacak kişiler var, farkındayım. Ücretsiz olup da en iyi korumayı Kaspersky sağlıyor şüphesiz. Bunun dışında antivirüs kullanmıyorum.


Tek seferlik taramalar için Malwarebytes.


Reklam virüsü gibi ufak tefek zararlılar için AdwCleaner.


Oyun mağaza & platformları​

Ufak tefek EA App, Ubisoft Connect, Battle.net gibi istemciler yerine en geniş mağazaya sahip Steam, ardından ise ücretsiz dağıttığı oyunları, Fortnite, Rocket League ile bilinen Epic Games var. Size tek önereceğim de bunlardır. Farkı istemci gerektiren oyunları o mağazadan değil de direkt Steam'den alıp geçin, nihayetinde bir şey fark etmiyor. Her oyuncu mutlaka kullanmalı diye düşünüyorum.



Tarayıcı eklentileri​

1. İlki ve en önemlisi uBlock Origin. Reklamlardan bıktınız, usandıysanız sizi cennetteymişsiniz gibi hissettirecek.





2. YouTube için gerekli olan bir diğer eklentimiz ise sponsorblock. Videolardaki sponsorluk, gereksiz yerleri vurguluyor ve atlamanızı sağlıyor.




3. Sıra geldi gözleri korumaya. Dark Reader sayesinde her siteyi koyu mod ile açabilirsiniz.




4. Bir şeyleri hızlıca çevirmek için Google çeviri kullanıyorum.


5. YouTube videolarında daha temiz ve güzel performans için H264ify kullanıyorum. YouTube videolarını VP8/VP9 yerine H.264 ile kodlanmış halini izlememizi sağlıyor.

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Maalesef bazılarına katılmıyorum. Chrome artık gitmesi lazım zaten. Yeni güncellemesi hakkında bilgi aldıysanız muhtemelen koymazdınız. Yerine Brave tercih edilebilir gibi duruyor şu an.

Donanımlarla ilgili HWINFO bir numaradır. Antivirüse bence pek de gerek yok.
 
Hocam Google Çeviri yerine DeepL Translator öneririm. Özellikle kelimelerin bir arada oluşturduğu anlamların korunmasında Google Çeviri'den daha iyi bir iş çıkartıyor.
 
Maalesef bazılarına katılmıyorum. Chrome artık gitmesi lazım zaten. Yeni güncellemesi hakkında bilgi aldıysanız muhtemelen koymazdınız. Yerine Brave tercih edilebilir gibi duruyor şu an.

Donanımlarla ilgili HWINFO bir numaradır. Antivirüse bence pek de gerek yok.

Sözde 2023'ün başından beri reklam engelliyicileri kısıtlayacaklar veya kaldıracaklar. Hala problemsiz kullanıyorum, ne zaman olacakmış tam olarak?

Brave yerine Firefox'u tercih ederim.
 

Geri
Yukarı