Eger her sey olmadan bilinebiliyorsa, ozgur olarak aldigimiz kararlar aslinda ozgur degildirler.
Ozgur iradenin olmadiginin dayandirildigi arguman bu.
Ben buna katilmiyorum, cunku her seyi algilayabilen sey; biz degiliz. Dolayisiyla kendi yasantimizda verdigimiz kararlar, bir baska ustun guc tarafindan tahmin edilebilir olsa dahi bizim perspektifimizden coktan secmeli olabilirler ve bizim iluzyon dahi olsa boyle bir ozgurlugumuz var.
Bir seylerin olmadan bilinebilmesi icin, evrendeki her parametrenin ve bunlarin birbirleriyle ilintilerinin bilinmesi gerekiyor. ( Determinizm ) Bunu bilecek bir varlik icin, ask , sevgi, intikam, hayal, ruya gibi oznel duygularin hic bir anlami olmayacak, cunku hepsinin aslinda kimyasal ya da bize-gore-rastlantisal karsiliklari olacak. Su halde her seyi bilen bir varlik varsa, ozgur irade disinda sevginin, askin, nefretin, sucun , suclunun olmadigi da gayet iddia edilebilir.
Ben pratik yasantimizda, boylesi bir varliginin varliginin ya da yoklugunun bizim ozgur oldugunu dusundugumuz secimlerimiz uzerinde hic bir etkisi oldugunu dusunmuyorum. Ulan normalde meyveli gazoz alirdim ama, sen bunu tahmin etmissindir dur sade gazoz alayim diyerek secimlerini buna gore ayarlayan birileri yok. Zaten bunu yapamaz da. O sebeple, diger her tanim gibi; "ozgurluk" de bizim kisitli zihnimizle yaptigimiz bir tanim oldugundan; ustun bir aklin varligi durumunda anlamsiz olmasi problemini yine kisitli zihnimizle cozmeye calismanin zaman kaybindan baska bir sey olmadigini dusunuyorum.
-----------
Her seyi olmadan bilen bir varligin, sinav yapmasinin mantiksizligini hic kimse aciklayamaz. O argumanlarin hic birinin benim gozumde bir degeri yok.
Yillarini bu mistik meselelere veren, bu isin egitimini alan adamlarin bile yapabildigi en iyi aciklama "Sinav yapmasa sonuca inanmazdin" seklinde. Yahu her seyi olmadan bilen bir "sey" olacak ve sana "Sinav yapardim ama gerek gormedim; malum sonucu biliyordum zaten" diyecek ve sen de "hadi oradan!" diyeceksin : )