Özgür irade yoktur

Sebepsiz eylem olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden sizle aynı fikirde değilim.
Benim şimdi oturduğum yerden kalkıp duvara el sallamamdaki amaç neydi o zaman? Siz de deneyebilirsiniz. Bir anda ayağa kalkıp duvara el sallayabilirsiniz. Bunda bir amaç olamaz değil mi? Öyleyse iradem vardır ve özgürdür diyemez miyim? Sonuçta bunu yapabiliyorum ve bunun ne benim geçmiş deneyimlerimle ne etraftan gördüklerimle bir bağlantısı ne de keyif verdiği var.

Sizinle aynı fikirdeyim. İşin garip tarafı şudur ki bunları kontrol edemeyeceğimizi bildiğimiz halde geçmişte veya çocukluğumuzda yaptığımız şeyler için büyük pişmanlıklar duyarız. Ben çocuklukta yaptığım şeyleri hatırladığımda hala pişmanlık duyarım 8 yaşında yaptığım şeyden bile pişmanlık duyuyorum. Özgür irade büyüdüğümüzde biraz artabilir ama çocukluğumuzda tamamen yok olduğunu düşünüyorum. Daha çoğu şeyi tecrübe etmemişizdir ve pişmanlığımızda sonradan edindiğimiz tecrübe ile aynı anıyı yargıladıktan sonra oluşan acıdır.

O hareketi yapmanız için ilgili kasların aktivite olması, birçok beyin bölgesinin ateşlenmesi gerekir. Bunlar durup dururken olabilir mi? Ayrıca "amaçsızca" olarak nitelendirdiğimiz eylemlerde aramaya başlamışsak artık özgür iradeyi, bu aciz kaldığımız anlamına gelmez mi?

Bu eylemlerin hayatımıza bir faydası var mı? Bu eylemlerimde gerçekten bir amaç olmasa bile bu tür bir özgür irade ne işimize yarar? Hayatımızın en önemli kısımlarında, belki de tamamında özgür irademiz yoksa, bu özgürce yaptığımız amaçsız eylemler bizi avutmaya yeter mi?
Şu görsele bayılırım:

Ayrıca "amaçsızca" olarak nitelendirdiğimiz eylemlerde aramaya başlamışsak artık özgür iradeyi, bu aciz kaldığımız anlamına gelmez mi?
Zaten amaçsız davranışlarımız dışında bilinç ve zeka sahibi varlıklar olmamıza rağmen temelde hayvanlardan pek bir farkımız yok. Bu yüzden ben de insanları en aciz yaratıklardan biri olarak görüyorum. Hatta o kadar kötü durumdayız ki kendimize kurallar uydurup onlara uymaya çalışıyoruz. Sonra onu bile düzgün beceremeyip her şeyi ağzımıza yüzümüze bulaştırıp tüm milletleri kutuplaştırıyoruz.
Hayatımızın en önemli kısımlarında, belki de tamamında özgür irademiz yoksa, bu özgürce yaptığımız amaçsız eylemler bizi avutmaya yeter mi?
Açıkçası bedenimin kontrolünün benim elimde olması bana yetiyor. Zaten yazdığım mesajlarda bedenimizin kontrolünün (Belli bir yere kadar) bizim elimizde olduğundan bahsettim. Özgür irade bundan ibaret bence. Kararlarımın çevremdeki olaylardan ve insanlardan topladığım verilerle şekillendiğini ben de biliyorum yoksa. Bu kararların da benim huzurlu kalmamı sağlaması dışında çok bir işlevi yok. Mesela büyük bir kararla örnek vermek gerekirse: İki büyük şirketten iş teklifi geldiğinde yaptığım seçim beni daima huzura yakınlaştıran olur.
Bu eylemlerimde gerçekten bir amaç olmasa bile bu tür bir özgür irade ne işimize yarar?
Hayata tutunmamızı sağlar bir nevi. İpler tamamiyle bizim elimizdeymiş gibi hissettirir. Bu şekildede çıldırmamızı önler.

Resim çok iyiymiş bu arada, kendimi çok rahat hissettim gördüğüm zaman.

Seçemediğimiz şeyler dışında neler kontrol edebiliriz seçimlerimizi?

Cok basit, biz.

Eylemlerimizin bir kismini biz, bir kismini bizim secmedigimiz seyler kontrol ediyor.

Insanlarin tumuyle ozgur iradeden yoksun oldugu fikrine kesinlikle katilmiyorum. Bazi seyleri bilerek ve isteyerek, gayet bilincli sekilde yapabiliriz.

Konuda haklilik payi var, bazi aksiyonlar bizim secimimizmis gibi gorunse de degil. Manipule edilebilen canlilariz. Ya da genetik miras tercihlerimizi etkiliyor. Ama bu tum hareketlerimizin bizim irademiz disinda oldugunu kesinlikle gostermiyor.

Aslinda bu ozgur irade nanesi dinci kesimin "Her seyi olmadan bilen tanri" iddiasi nedeniyle gereksiz-fazla sorgulanan bir mesele bana gore. Sebep sonuc iliskisi kurabilen, analiz yetenegi olan her zeki canli gibi biz de basi seyleri bilincli ve planli sekilde kendi irademizle yapabiliyoruz. Babunlar da bunu yapiyor.

Özgür irade dediğimiz şey seçim özgürlüğü değil midir? Saçımı ne tarafa yatıracağım, hangi diziyi izleyeceğim, hangi dine mensup olacağım, ileride hangi mesleğe sahip olacağım...
Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğinizde, sizi o aile büyüttüğü için müslüman olarak büyüyorsunuz. Fakat büyüdüğünüzde ateist olabiliyorsunuz.

Çocukluk arkadaşınız, okuduğunuz okul, ilkokul öğretmeniniz olsa olsa aileniz ve hayat şartları tarafından belirlenebilir. Bunların insanın özgür iradesini yok eden şeyler olduğuna inanmıyorum.

10 gün olmuş bu arada, fark etmedim

Hocam, çevresi tamamen müslüman olan kaç kişi ateizme yönelebilir veya ateizmi düşünebilir? Açıklayınız lütfen.

Hocam, çevresi tamamen müslüman olan kaç kişi ateizme yönelebilir veya ateizmi düşünebilir? Açıklayınız lütfen.
İçinde o inanç yoksa yapabilir. Ben istesem bile yapamıyorum çünkü inanıyorum ama başkası inanmazsa an meselesi ile geçebilir ateizm veya deizm olayına.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…