Kendi kendinize Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) teşhisi koymanız doğru değildir. Kesin tanıyı ancak bir klinik psikiyatristle görüşüp, randevu alarak öğrenebilirsiniz. Lütfen bir uzman teşhisi olmadan "Ben OKB'yim" diyerek kendinizi etiketlemeyin. Henüz teşhis konulmadığı için OKB olmama ihtimaliniz de bulunmaktadır. Eğer gerçekten OKB teşhisi konulursa, bunun zorlayıcı bir durum olabileceğini anlıyorum, Allah yardımcınız olsun.
Ayrıca, olası bir OKB'nin hayatınızı kontrol etmesine izin vermemek sizin iradenize ve çabalarınıza bağlıdır. Gençliğini bildiğim, OKB teşhisi konmuş eski bir arkadaşım vardı ve durumu oldukça ağırdı. Örneğin: Evden çıkarken kapıyı tam 22 kez kilitleyip açar, televizyonun sesini mutlaka 22 seviyesinde tutardı. Boyu 1.83 olduğu için, son rakamı çift olsun diye ayakkabısının içine 1 Cm'lik bir yükseltici koyardı. Araba ya da motor kullanamazdı ve bu durumları, yakın arkadaşı olmasak belki de katlanamayacağımız kadar hayatımızı etkilerdi. Ancak tedaviye başladı, şu anda hukuk fakültesinde eğitim görüyor şehir değiştirdiği için eskisi kadar konuşamıyoruz ama ben onun çok başarılı bir birey olacağına inanıyorum.
Tekrar vurgulamak isterim ki, kesin bir teşhis olmadan varsayımlarla hareket edip hayatınızı olumsuz etkilemeyin. Eğer bir uzman tarafından OKB teşhisi konulursa bile endişelenmeyin. Doğru tedavi yaklaşımlarıyla bu durumun yönetilebilir olduğunu unutmayın.