OKB temizlik durumu

• Konuyu başlatan Cchi
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 5
  • Görüntüleme 678

Cchi

Hectopat
Daha fazla  
Asıl bu başlığı açma amacım forumda başka bu sorunu yaşamış ve atlatmış birisi var mı öğrenmek. Şu an çok iyi hissetmiyorum kendimi o yüzden cümleler anlamsız olabilir veya cümlenin akışı alakasız olabilir, yaklaşık 2,5 yıldır bu sorun var ve son zamanlarda çok arttı, her yeri kirli olarak görüyorum, sürekli bir temizleme ihtiyacı hissediyorum kendim için de sürekli duşa giriyorum ve bunların süreleri de kısa olmuyor yaklaşık 4 saat geçiriyorum duşta. Tek sorun zamanımın gitmesi de değil hayatımın her alanı etkileniyor bundan, bu sınav haftası sırf sürekli temizlik yapmaktan hayatımda ilk defa sınavlarımda 43 46 gibi notlar gördüm mesela, sınıfa ıslak mendil ve hatta bazen kolonya veya dezenfektan götürüyorum bundan dolayı da zorbalığa uğruyorum ayrıca okul dışında da hiçbir arkadaşım yok her dışarı çıktığımda duşa giriyorum çünkü. Zaten sosyal anksiyetem de vardı bununla da birleşince iyice eve kapandım. Aileme de sürekli şuraya dokunmayın, buraya terlikle girin falan demem gerekiyor. Şu an bunu yazarken bile ellerim paramparça durumda. Bu hafta psikoloğa başlayacağım ama yine de bu başlığı açmak istedim dediğim gibi sorunu atlatmış birisi bulabilir miyim diye, ayrıca sorusu olan birisi varsa onu da cevaplayabilirim.

Başka insanların senin muazzam pislikde gördüğün şeyleri nasıl temiz gördüğünü düşün. Etrafda her zaman mikrop ve bakteriler vardır bunu kendine kabullen ve kafanda bunu normalleşdir. Bu şekilde kafaya takıp daraldığımda benim için şifa olan, çoğunlukla abdest almak oldu. Gerçekden temiz hissettiriyor. Allah şifanı versin.

Ah OKB, Dr. Eric Berg'in bu konudaki içeriklerine bir bak. OKB biraz senden bağımsız varolur. Sınırı aştığını düşündüğünde profesyonel destek almanı tavsiye ediyorum.

Zamanında yenmiş ama pandemi zamanı tekrar gün yüzüne çıkmıştı. O zamanlar aldığım her şeyi yıkardım. Ben pes ederek yendim diyebilirim. Örneğin otobüste tutunmaktan çekiniyorsun ellerin kirli veya eve geldin elbiselerin kirli olduğunu düşünürek oturmak istemiyorsun. Tam tersini yap. Güvenli alanların varsa oraların da bahsettiğim şekilde işgal edilmesine izin ver. Bu çok önemli. Mesela kıyafetlerini değiştirmeden yatağa uzan. Okula kolonya yerine sadece ıslak mendil götür. Sonra mendil de götürme, ellerin kirli olmasına rağmen devam et. Nasılsa evde duş alıyorsun. 5-4-3 kere mi şampuan kullanıyorsun. Sırayla düşür. Ellerini 3 kere yıkamak zorunda mısın, 1 defa sabunlayınca da aynı etkiyi gördüğünü kabullen ve anla. Küçük adımlarla başla, her seferinde birini eksilt. Sürekli bir farkındalık halinde olmaya çalış, kendini uyar. İlk zamanlar çok kirli hissediyorsun beynin kabullenmek istemiyor ama sence "kirli" alanlarda vakit geçirip bir şey olamadığını görünce alışıyorsun.
Bir de OKB'yi tetikleyen başka şeyler olabilir.
-Geçmişte yaşanmış bir durum.
-Çok boş vakit.
-Yapılması gereken şeyleri ertelemek vb.
artık kendine hakim olamıyorsan kesinlikle bir uzmana danış.

Zamanında yenmiş ama pandemi zamanı tekrar gün yüzüne çıkmıştı. O zamanlar aldığım her şeyi yıkardım. Ben pes ederek yendim diyebilirim. Örneğin otobüste tutunmaktan çekiniyorsun ellerin kirli veya eve geldin elbiselerin kirli olduğunu düşünürek oturmak istemiyorsun. Tam tersini yap. Güvenli alanların varsa oraların da bahsettiğim şekilde işgal edilmesine izin ver. Bu çok önemli. Mesela kıyafetlerini değiştirmeden yatağa uzan. Okula kolonya yerine sadece ıslak mendil götür. Sonra mendil de götürme, ellerin kirli olmasına rağmen devam et. Nasılsa evde duş alıyorsun. 5-4-3 kere mi şampuan kullanıyorsun. Sırayla düşür. Ellerini 3 kere yıkamak zorunda mısın, 1 defa sabunlayınca da aynı etkiyi gördüğünü kabullen ve anla. Küçük adımlarla başla, her seferinde birini eksilt. Sürekli bir farkındalık halinde olmaya çalış, kendini uyar. İlk zamanlar çok kirli hissediyorsun beynin kabullenmek istemiyor ama sence "kirli" alanlarda vakit geçirip bir şey olamadığını görünce alışıyorsun.
Bir de OKB'yi tetikleyen başka şeyler olabilir.
-Geçmişte yaşanmış bir durum.
-Çok boş vakit.
-Yapılması gereken şeyleri ertelemek vb.
artık kendine hakim olamıyorsan kesinlikle bir uzmana danış.
En büyük sorun kabullenmemek evet doğru. Ama kesinlikle uzmana danışılmasını tavsiye etmiyorum çünkü "Ben bir uzmana gelicek kadar ileri derecede hastayım" psikolojisine girmiş olursun. Eğer bu psikolojiye girersen bidaha o hastalıkdan kurtulamazsın ve üstüne bir ton para ödersin.

Hocam öncelikle selamlar aynı durumu yaşıyorum ve bu öyle hafife alınabilecek bir süreç değil ilaç tedavisini kabul etmedim çünkü bu bir psikolojik mesele. Aslında bunu kendim çözeceğim bir şekilde diyordum ama herseferinde şiddeti artış gösteriyor ve ben hiçbir şey yapamıyorum. İzzet güllü adında bir psikolog var YouTube üzerinde kendisini çok başarılı buluyorum aynı şekilde videolarınıda. Asıl sormak istediğim bir çözüm buldunuz mu çünkü gerçekten çok yoruldum. Ellerimi yıkamaktan her dışarı çıktığımda duş almaktan odam dışında bir yerde rahat bir şekilde oturamamaktan. Her şeyden çok yoruldum aslında çözümü basit hayatta değişiklik kısaca özet geçeyim bir dönem spora başladım ve bu konuda bana faydası oldu diyebilirim aynı şekilde az da olsa sosyalleşmek bu da faydalı bir yol kısacası düşünmek için zaman ayırmayın zamanınız hep dolu olsun burada benim için tek sorun masa başında sorun yaşamak işte bende bunu çözemiyorum. Sizinle daha ayrıntılı konuşmak isterim eğer sizde isterseniz kim bilir belki de bir çözüm yolu buluruz sağlıcakla kalın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı