OLED monitör önerisi

Narvto

Centipat
Daha fazla  
İnternette dolaşırken OLED ekranların normal monitörlere göre renk farkının daha iyi olduğunu gördüm.
Öncelikle bunu görerek OLED ekran iyi midir?
Artıları ve eksikleri nelerdir?
Varsa OLED ekran öneriniz, maksimum 6 bin olursa sevinirim.
OLED ekran ile normal ekranı ayıran şey nedir?

Oynadığım oyunlar FPS tarzı ve hikayeli oyunlar oluyor.

Şu anki monitörüm 144 Hz 1ms 24.5 inç.

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuyla pek alakali olmayabilir ama bir laptopta OLED özelliği yoksa ama OLED monitöre e bağlasam sorun olur mu?
OLED özelliği dediğiniz şey görüntüleme aygıtına mahsustur (aslında bir piksel çeşididir). Yani neyi bağlarsanız bağlayın OLED'in avantajlarından faydalanırsınız.

Öncelikle bunu görerek OLED ekran iyi midir?
Görüntü kalitesi açısından diğer panellerle karşılaştırılamayacak kadar iyidir, özellikle hikayeli; görsellik konusunda öne çıkan oyunlarda oyun zevkini arşa çıkarır. OLED bir monitör kullandıktan sonra diğer TN, VA, IPS vb. panelli monitörlere ekmek su veresiniz gelmez.
Artıları ve eksikleri nelerdir?
Artıları:
-Mükemmel üstü kontrast.
-Gerçek siyahlar (pikseller kendini tam olarak kapatabildiği için gerçek siyah renk elde edilebiliyor.).
-Ghosting yok denilebilir, ışık sızması mümkün değil.
-Açılı bakmada renk farkı neredeyse yok.

Eksileri:
-Aşırı derecede pahalı.
-OLED burn-in sorunları, ekrandaki statik şeyler (görev çubuğu, TV kanalı logoları gibi değişmeyen; hep aynı kalan şeyler) çok fazla ekranda kalırsa o piksellerde yanma oluşabiliyor. Yanma oluşunca da ekranda duran o statik şeyin soluk bir gölgesi orada gözüküyor. Firmalar bu konuda Pixel Shifting (piksel kaydırma), Automatic Brightness Limiter (otomatik parlaklık limitleme), belli aralıklarla ekranı otomatik kapatıp piksel tazeleme gibi tonla önlem alsa da risk hala var. ASUS'un ve diğer bazı markaları OLED monitöründe 3 yıl burn-in garantisi var. Burn-in oluşursa direkt garantiye verip yenisini isteyebiliyorsunuz. Tabii bunlar insanı uğraştıran şeyler.
-Düşük tam ekran parlaklığı, OLED'ler ekranın tamamının parlak olduğu sahnelerde diğer panellere göre çok fazla parlaklık veremiyor/vermiyor; aksi takdirde panel çok fazla ısınabiliyor. Tabii parlaklığın bölgesel olduğu yerlerde (mesela güneşin gözüktüğü bir sahnede) OLED diğer panellerden daha iyi bile olabiliyor.
-Subpixel Layout (alt piksel düzeni), özellikle Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda ve düşük çözünürlüklü (1080p gibi) monitörlerde yazılar bulanık ve kenarları parlak, pütürlü görülebiliyor. Çok küçük yazılarda sıkıntı yaratabilen fakat monitörün ağırlıklı olarak oyun için kullanılması zarfında kolayca göz ardı edilebilecek bir şey.
OLED ekran ile normal ekranı ayıran şey nedir?
Normal ekran dediğimiz ekranlarda; yani TN, VA ve IPS panellerde arkada bir aydınlatma vardır. Monitörün arkasında her daim beyaz bir ışık yanar çünkü pikseller kendi ışıklarını üretemez, renkleri bu beyaz ışığa göre modüle eder. Dolayısıyla pikseller hep birlikte çalışırlar ve görüntüyü hep birlikte verirler.
OLED ekranda ise arkada bir aydınlatma yoktur, arkada bir beyaz ışık yanmaz çünkü her piksel kendi kendine çalışır. Her piksel kendi ışığını üretir. Bu da mükemmel üstü kontrastlara ve gerçek siyaha zemin hazırlar, tabii ısınmaya da.

Kısacası şöyle söyleyeyim, OLED gerçekten mükemmel bir teknoloji fakat çok pahalı bir teknoloji; günümüzde bir OLED monitör parasına şu anda sıfırdan bir sistem çok rahat dizilebiliyor. Eğer bu konuda maddi açıdan bir sorununuz yoksa düşünmeden OLED monitör alabilir, oyun zevkinizi zirveye taşıyabilirsiniz ancak maddi açıdan karşılayacak durumda değilseniz -ki karşılaması epey güç, şu anda adamakıllı OLED monitörlerin fiyatı 35 bin TL'lerden başlıyor- hiç bulaşmayın derim.

Son düzenleme:
Çok güzel özetlemişsiniz. Benim imkanım olmasına rağmen, takıntılı biri olduğum için eksi kısımları çok canımı sıkar diye yanaşmıyorum, bu kadar para vereceksem özellikle.

4.nesil panellerle birlikte artık risk oranı baya düştü artık abartmayın şu yanma mevzusunu, gidipte sürekli full parlaklık kullanıp ekranda uzunca süre sabit kalan nesnelerin olduğu yerde uzunca süre kalıp bide pixel yenilenmesi gibi olayları yapmazsanız tabii ki yanmaya göz kırparsınız. Risk yok demiyorum ama ilk nesil panellere göre gelişme ve önlemler söz konusu.

Onun dışında Oled care dedikleri önlemleri aksatmadığınız sürece sıkıntı olacağını düşünmüyorum olursa da 3 yıllık yanma garantisi var zaten asus gibi firmaların. Paranız çok sıkışıksa korkuyorsanız almayın ama fikrimce görüntü kalitesi çağ atlatıyor düzgünce kullanıldığı ve dikkat edildiği sürece keyfinize bakın.

Çok güzel özetlemişsiniz. Benim imkanım olmasına rağmen, takıntılı biri olduğum için eksi kısımları çok canımı sıkar diye yanaşmıyorum, bu kadar para vereceksem özellikle.
Bu konulara takıntılı biriyseniz hak veriyorum. Bir monitöre astronomik paralar verip sonra sürekli korkuyla kullanmak insanın gerçekten canını sıkabilir.
Ancak şunu söylemekte de fayda var, 4. nesil OLED monitörler ve yeni teknolojiler ile burn-in riskleri epey azaldı. Eğer bilinçli de bir kullanıcıysanız pek risk grubunda olmuyorsunuz. Olsanız bile belirli markalarda ilk 3 yıl için burn-in garantisi var.
OLED her ne kadar sorunlu bir teknoloji olsa da -kısmen- benim için imkan varsa tek seçenektir. Birkaç ay içinde paraya kıyıp ben de OLED bir monitör alacağım, bence buna değer; değiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…