OLED monitör önerisi

Bütçe
40000
HDR açtığında zaten gerçek HDR göreceksin. İlla bunun mükemmel olmasına gerek yok. Yani demek istediğim LCD monitörle HDR açınca renkler çorbaya dönüyor, siyahlar vs kötü duruyor ya hani bunda bu durum olmayacak. 100 üzerinden LCD monitör 30 puan alıyorsa bu 89 puan alacak, Dell ise 94 gibi düşün. %5-10 daha iyi HDR deneyimi veriyor. Çağ atlatmıyor yani. Ucuz olanı al geç. Kafaya takacağın kadar kötü değil. Memnun kalırsın yani.

Yana yana koyup kıyaslamadığın sürece sorun yok. HDR açınca her türlü memnun kalacaksın.

Bütçeni 5K artırmak seni zorlamıyorsa o zaman mantıklı olabilir, eğer zorlanıyorsan ASUS'u al geç.

Detaylı türkçe açıklaması da var:
Peki ne olursa olsun 2K 240 hz ile 360 hz arasında fark oluyor mu gerçekten ? Lakin ben zaten şuan 150-160'larda gezerim fakat sistemi yenileyeceğimi varsaysam da gene 240'ı geçeceğini sanmıyorum. Forumlarda ne olursa olsun 360 hz daha akıcı diyorlar o kadar FPS alındığını sanmıyor olmama rağmen. Orası tepkime süresiyle alakalı bir akıcılık mı ? Dell 0,02-3 civarlarında, Asus 0,6'larda seyrediyor sanırım, buradaki akıcılık bundan mı kaynaklanıyordur ?

Peki ne olursa olsun 2K 240 hz ile 360 hz arasında fark oluyor mu gerçekten ? Lakin ben zaten şuan 150-160'larda gezerim fakat sistemi yenileyeceğimi varsaysam da gene 240'ı geçeceğini sanmıyorum. Forumlarda ne olursa olsun 360 hz daha akıcı diyorlar o kadar FPS alındığını sanmıyor olmama rağmen. Orası tepkime süresiyle alakalı bir akıcılık mı ? Dell 0,02-3 civarlarında, Asus 0,6'larda seyrediyor sanırım, buradaki akıcılık bundan mı kaynaklanıyordur ?
Fps oyunlarında çok fazla olmasa da farkı hissedersin. Maksimum yenileme hızında tepki süresi ve giriş gecikmesinde dell biraz daha iyi, ayrıca 360hz panel.
IMG_3115.jpeg

IMG_3114.jpeg

Asustan biraz daha akıcı olduğu incelemelerde de belirtiliyor, profesyonel incelemecinin 360hz ile 500hz arasındaki farkı hissedebiliyorum dediğini biliyorum. Yani neden olmasın? Masaüstünde bile fareyi hareket ettirdiğinde hissediliyor.

Bunlar dediğim gibi ana yemeğin yanında tatlı misali gibi. Eğer 5k ekstradan para vermek seni zorluyorsa çıkmana gerek yok.

Fps oyunlarında çok fazla olmasa da farkı hissedersin. Maksimum yenileme hızında tepki süresi ve giriş gecikmesinde dell biraz daha iyi, ayrıca 360hz panel.
Eki Görüntüle 2497728
Eki Görüntüle 2497729

Asustan biraz daha akıcı olduğu incelemelerde de belirtiliyor, profesyonel incelemecinin 360hz ile 500hz arasındaki farkı hissedebiliyorum dediğini biliyorum. Yani neden olmasın? Masaüstünde bile fareyi hareket ettirdiğinde hissediliyor.
Hocam valla biraz daha bekleyip, duruma göre gerekirse Dell alacağım. Dell'i 9 taksitle alacağım içinde aradaki 5 bin'i o şekilde karşılarım artık. Sizi çok yordum kusura bakmayın gerçekten ama hem heyecanlıyım hem hata yapmak istemiyorum. Beğenmeyip iade etmekte istemiyorum.

Hocam vallahi biraz daha bekleyip, duruma göre gerekirse Dell alacağım. Dell'i 9 taksitle alacağım içinde aradaki 5 Bin'i o şekilde karşılarım artık. Sizi çok yordum kusura bakmayın gerçekten ama hem heyecanlıyım hem hata yapmak istemiyorum. Beğenmeyip iade etmekte istemiyorum.

Eğer Dell alırsanız şu videodaki sRGB profilini indirin varsayılan yapın. Monitör kutudan çıkmış halinde standart modda geliyor, standart mod sRGB emülasyonunu kullanmadığı için gereğinden fazla doygun renklere sahip. Özellikle ten renginde fark edersiniz. Standart mod DCI-P3 renk gamutunu kullanıyor. Bu yüzden fazla doygun. Monitörün ön ayar modu creator, yani en doğru renkler bu modda var. sRGB olanı seçip gamma 2.2 olarak ayarlayın. Bir de yeni bir sürüm güncellemesi geldi yakın bir zamanda, monitörün sitesinde gözükmüyor. Sadece uygulamadan gözüküyor. Son sürüme güncellemeni öneririm. Ne değişti bilmiyorum, çok detaylı bakmamıştım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

HDR modunu da kendim profil ayarlamıştım kafama göre.

IMG_3108.jpeg

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Burada gerekli tüm kaynaklar var. Güncelleme, profil ayarlama vs hepsini yapabilirsin. Göz zevkine göre ayarlayabilirsin. Renk profillerini istersen Dell'in kendi sitesinden de indirebilirsin. Hangisini daha çok beğeniyorsan.

Asusun ayarlarıyla alakalı bilgim yok. Eğer onu alırsan kullanan arkadaşa sorarsın artık. 🙂

Son düzenleme:
Hocam tekrar size sormak istediğim bir şey var, hali hazırda Asus Woled kullanıyorken. Karışık araştırmaktansa direk reddit derinliklerine indim. Şunları çok okudum, bu monitörün HDR performansı baya zayıfmış, gerçek anlamda beğenen 1 kişi yok ama konu SDR geldiğinde ise QD-Oledler'in HDR performansı gibi çok iyi görüntü veriyormuş. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, ayrıca HDR ve SDR nerede ne işime yarar bilgilendirebilir misiniz ? Dün itibari ile Dell tarafına daha yatkındım ama fiyatı biraz düşmüş düne göre o yüzden Asus'u da araştırmaya devam ediyorum.
HDR destekli oyun ve içerikte bölgesel aydınlatma ile 1 milyar renk paletli görüntü görüyorsun. BF1, BF5, BF2042 ve Division 2'de deneyimledim. HDR kapalı ve açıkta renkler biraz canlanıyor ama oyununa ve sahnesine göre bölgesel (oledlerde piksel bazında diyebiliriz) aydınlatma çok ayrı bir derinlik katıyor. Bahsedildiği gibi Asus'un bu modelinde SDR performansı da iyi olduğundan renk konusunda fark biraz iyileşiyor (oyununa ve sahneye göre değişiyor, oynadığım oyunlarda HDR kalitesini en az hissettiğim BF5 idi). Önceki Dell IPS monitörümde ( 1440P, 180 HZ, HDR600 sertifikalı, 16 bölge aydınlatmalı) SDR ve HDR açık kapalı fark daha çok dikkat çekiyordu (sanırım SDR performansı kötüydü şu ankine göre) ama onda HDR açıkken netlikte loşluk oluyordu. Oledlerde HDR açıkken böyle bir durum yok.

Eğer Dell alırsanız şu videodaki sRGB profilini indirin varsayılan yapın. Monitör kutudan çıkmış halinde standart modda geliyor, standart mod sRGB emülasyonunu kullanmadığı için gereğinden fazla doygun renklere sahip. Özellikle ten renginde fark edersiniz. Standart mod DCI-P3 renk gamutunu kullanıyor. Bu yüzden fazla doygun. Monitörün ön ayar modu creator, yani en doğru renkler bu modda var. sRGB olanı seçip gamma 2.2 olarak ayarlayın. Bir de yeni bir sürüm güncellemesi geldi yakın bir zamanda, monitörün sitesinde gözükmüyor. Sadece uygulamadan gözüküyor. Son sürüme güncellemeni öneririm. Ne değişti bilmiyorum, çok detaylı bakmamıştım.

HDR modunu da kendim profil ayarlamıştım kafama göre.

Eki Görüntüle 2497732

Burada gerekli tüm kaynaklar var. Güncelleme, profil ayarlama vs hepsini yapabilirsin. Göz zevkine göre ayarlayabilirsin. Renk profillerini istersen Dell'in kendi sitesinden de indirebilirsin. Hangisini daha çok beğeniyorsan.

Asusun ayarlarıyla alakalı bilgim yok. Eğer onu alırsan kullanan arkadaşa sorarsın artık. 🙂

Hocam valla çok bilgilendirici ve yardımcı oluyorsunuz. Şuanda iş yerinde olduğum için videoyu izleyemiyorum fakat videoda benim gibi cahilin bile anlayacağı tarzdan bir anlatım mı var :D Çünkü mesela ben monitörü ilk aldığımda Rtings'ten hazır bir config aldım kendimce yüklemeye, entegre etmeye çalıştım, edebildim mi edemedim mi onu bile bilmiyorum bu kısımlar bende hiç yok maalesef. Bilgisayar mühendisi olarak bunu üzülerek söylüyorum :D Mesela şu aklıma geldi, macbook Pro'larda da oled ekran görüyoruz, burada yazılar gayet keskin ve net, acaba ekran boyutu büyüdüğü için mi texture tarafında sorun oluyor ? Yoksa Macbook Pro'lardaki gibi mi yazı tipleri acaba fikriniz nedir.

HDR destekli oyun ve içerikte bölgesel aydınlatma ile 1 milyar renk paletli görüntü görüyorsun. BF1, BF5, BF2042 ve Division 2'de deneyimledim. HDR kapalı ve açıkta renkler biraz canlanıyor ama oyununa ve sahnesine göre bölgesel (oledlerde piksel bazında diyebiliriz) aydınlatma çok ayrı bir derinlik katıyor. Bahsedildiği gibi Asus'un bu modelinde SDR performansı da iyi olduğundan renk konusunda fark biraz iyileşiyor (oyununa ve sahneye göre değişiyor, oynadığım oyunlarda HDR kalitesini en az hissettiğim BF5 idi). Önceki Dell IPS monitörümde ( 1440P, 180 HZ, HDR600 sertifikalı, 16 bölge aydınlatmalı) SDR ve HDR açık kapalı fark daha çok dikkat çekiyordu (sanırım SDR performansı kötüydü şu ankine göre) ama onda HDR açıkken netlikte loşluk oluyordu. Oledlerde HDR açıkken böyle bir durum yok.
Yani @bluerr arkadaşımızın dediği gibi, Dell Qd-Oled ile Asus Woled arasında fark hissetmez miyim ? Valla kafam çok karışık zaten OLED başlı başına bir şaheser ama acaba aralarında farkedilir farklar olur mu aldıktan sonra. Sonuçta diğerini görmeyeceğim hangisini alırsam alayım ama hala karar veremiyorum :(

Kendim bu ürünü kullanıyorum. Şahsen memnunum. 4K kalitesini zaten yazmıyorum. İnç olarak 32 alın. Valorant gibi oyunlarda odak sorunu yaşamadım henüz. Vatan da vardı bizzat görüp aldım tavsiye ederim.
Hocam ilk hedefim buydu aslında ama ben hiçbir zaman 4K için 100 FPS'in üzerine çıkacabilecek bir sistem toplamayacağım. 4K + 32" beni çok cezbetmişti ama ben o değerleri alamadıktan sonra boşa para vermiş gibi olacağım diye hissettiğimde 27" + 2K'da kalmayı planladım.

Hocam vallahi çok bilgilendirici ve yardımcı oluyorsunuz. Şu anda iş yerinde olduğum için videoyu izleyemiyorum fakat videoda benim gibi cahilin bile anlayacağı tarzdan bir anlatım mı var :D çünkü mesela ben monitörü ilk aldığımda rtings'ten hazır bir Config aldım kendimce yüklemeye, entegre etmeye çalıştım, edebildim mi edemedim mi onu bile bilmiyorum bu kısımlar bende hiç yok maalesef. Bilgisayar mühendisi olarak bunu üzülerek söylüyorum :D mesela şu aklıma geldi, MacBook Pro'larda da OLED ekran görüyoruz, burada yazılar gayet keskin ve net, acaba ekran boyutu büyüdüğü için mi texture tarafında sorun oluyor? Yoksa MacBook Pro'lardaki gibi mi yazı tipleri acaba fikriniz nedir?

Yani @bluerr arkadaşımızın dediği gibi, Dell qd-OLED ile ASUS woled arasında fark hissetmez miyim? Vallahi kafam çok karışık zaten OLED başlı başına bir şaheser ama acaba aralarında fark edilir farklar olur mu aldıktan sonra. Sonuçta diğerini görmeyeceğim hangisini alırsam alayım ama hala karar veremiyorum :(

Videoda gösteriyor, zor bir şey değil halledersin.
Metin netliği sorununu çözmek için 4K 27inç modeller çıktı. IPS panelden farksız diyebilirim. Ekran boyutu ve çözünürlük bunu etkiliyor. Eğer LCD gibi olmasını istiyorsanız Samsung G81sf bakmanız lazım. 4K 27inç çünkü. Yine de qd OLED'lerde çok kötü olmadığını söyleyebilirim. Zamanla alışırsınız. Eğer metin netliği sizin için lazımsa, yani sürekli bir şeyler okuyorsanız vs o zaman qd OLED daha mantıklı olur.

Bir de XG27AQDMg bit derinliği (gradyan performansı) konusunda AW2725DF kadar iyi değil. İncelemelere bakarken gözüme çarptı. Belli ki bu tarz sebeplerden ötürü HDR puanı kırılmış.

Desktop Screenshot 2025.05.24 - 13.05.50.21.png

Videoda gösteriyor, zor bir şey değil halledersin.
Metin netliği sorununu çözmek için 4K 27inç modeller çıktı. IPS panelden farksız diyebilirim. Ekran boyutu ve çözünürlük bunu etkiliyor. Eğer LCD gibi olmasını istiyorsanız Samsung G81sf bakmanız lazım. 4K 27inç çünkü. Yine de qd OLED'lerde çok kötü olmadığını söyleyebilirim. Zamanla alışırsınız. Eğer metin netliği sizin için lazımsa, yani sürekli bir şeyler okuyorsanız vs o zaman qd OLED daha mantıklı olur.

Bir de XG27AQDMg bit derinliği (gradyan performansı) konusunda AW2725DF kadar iyi değil. İncelemelere bakarken gözüme çarptı. Belli ki bu tarz sebeplerden ötürü HDR puanı kırılmış.

Eki Görüntüle 2497795

Sanırım bu Asus'ta Black Crush büyük bir sorun gibi duruyor.
Paylaştığınız samsung ise stok uyarısı alın mesajı veriyor, sepete eklenemiyor yani.

Valla şimdi forumun bu konusunda baya bir şikayette bulunulmuş. Sanırım Dell tarafında karar kıldım. Onun fiyat durumunu bekleyeceğim.

Sanırım bu Asus'ta Black Crush büyük bir sorun gibi duruyor.
Paylaştığınız samsung ise stok uyarısı alın mesajı veriyor, sepete eklenemiyor yani.

Valla şimdi forumun bu konusunda baya bir şikayette bulunulmuş. Sanırım Dell tarafında karar kıldım. Onun fiyat durumunu bekleyeceğim.

Birine karar verdikten sonra şunu indirmeyi unutma:

Önceki mesajlarda paylaştığım icc profilini de indirebilirsin.
Desktop Screenshot 2025.05.24 - 13.13.12.62.png

Bu arada illa srgb modunda kullanmana gerek yok. Her zaman en iyi renk doğru renk değildir, kişiye göre değişir. Doygun renkler görmek istiyorsan standart modda da kullanabilirsin.

Şuradan kalibrasyon uygulamasını indir. Göz zevkine göre ayarla, zaten sana nasıl gözükmesi gerektiğiyle alakalı örnek resim gösteriyor. HDR için bunu kullanabilirsin.
Desktop Screenshot 2025.05.24 - 13.11.31.78.png

Eğer DELL alırsan diye yeni Bios sürümü:
https://clientperipherals.dell.com/...lienware_AW2725DF_FWUpdate_M3B104_Windows.exe

Güç planı kısmından ekran 1 dakika boyunca hareketsiz kaldığı zaman ekranı kapat ayarını aç.
Görev çubuğunu gizle.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı