OLED monitör önerisi

Renk ayarım doğaldı ve hem Windows'tan HDR açıp hem de HDR kapalı açtım bu videoyu. Bana IPS'teki renkler daha canlı geldi attığım fotoğraflarda da örneğin bal rengi OLED de sarı ama IPS de böyle tam bal rengi gibi turuncu gözüküyor. Biraz daha canlı olmalıydı sanki. Renk ayarlarını tam yapamadım biraz karşık HDR açınca sabit standart moda geçiyor falan. Nasıl ayarlamam gerekiyor araştıracağım yine. Sanırım standart kalibrasyonlu ayarlar kötü oluyor. Rtings incelemesinde de düşük puan verilmiş renk doğruluğu kısmında hem kalibrasyon öncesi hem sonrası diye. Onu da anlamadım ilginç ama bu ASUS TUF VG27AQZ modelinin renk doğruluğuna Samsung'a göre daha yüksek puan verilmiş. Bu çok şaşırttı.

Bir de giriş bağlantıları önemli mi sizce? DP mi HDMI mi bağlamalıyım?
Bir de bu DP ve HDMI'ın 1.4, 2.1 falan olup olmadığını nasıl anlayacağız?

Bir de son olarak K400 Plus kablosuz klavye+trackpad modeli var bende bunu hem PC'yi uzaktan kullanmak hem de monitörde akıllı TV kısmına geçtiğim zaman kullanmak istiyorum. USB dongleını PC'ye takınca PC, monitöre takınca da Smart TV kısmında çalışıyor. İkisinde aynı anda kullanbilme şansım var mı?

Monitoru HDMI 2.1 uzerinden bagla, bant genisligi daha yuksek. Kablosuz klavyeni ikisine ayni anda baglayamazsin.

Renk ayarım doğaldı ve hem Windows'tan HDR açıp hem de HDR kapalı açtım bu videoyu. Bana IPS'teki renkler daha canlı geldi attığım fotoğraflarda da örneğin bal rengi OLED de sarı ama IPS de böyle tam bal rengi gibi turuncu gözüküyor. Biraz daha canlı olmalıydı sanki.

Beğenmediysen OLED monitörünü 1 TL'ye satın alabilirim.

Monitoru HDMI 2.1 uzerinden bagla, bant genisligi daha yuksek. Kablosuz klavyeni ikisine ayni anda baglayamazsin.
hdmi ile bağladım ama 2.1 olup olmadığını veya dpnin 1.4 olup olmadığını nasıl anlıyoruz onu bilmiyorum.

klavyeyi ikisine aynı anda bağlama imkanı var usb b yi monitöre takıp diğer usb ucunu kasaya taktım ve klavyenin dongleı'nı monitöre taktım. 2 tarafta da çalıştı. Olabiliyor yani.
Sadece şu olmuyor ben kasayı tuşa basmadan klavyeye dokununca otomatik açılmasını istiyorum biostan ayarladım fakat bu sistemle o klavye dongle ını monitöre takınca pc açıkken kullanılıyor ama kapalıyken tuşa basıp açamıyorsun. O kötü oldu.

Pc'yi uzaktan açmak için farklı bir yöntem var mı manuel olarak kasanın düğmesine basmadan?

Hocam bir de renk ayarlarını nasıl yapacağım yani şuan ideal renk ayarlarında mı? Oyunda dizide filmde falan hangi ayarlar olmalı hiç bilmiyorum. Bir de hdr açık olmalı mı olmamalı mı o da ayrı bi konu? Monitör güzel bari tam ideal ayarları renkleriyle kullanayım istiyorum.

Beğenmediysen OLED monitörünü 1 TL'ye satın alabilirim.
Sıkışma fazla zorlama kendini 😄

HDMI ile bağladım ama 2.1 olup olmadığını veya DP'nin 1.4 olup olmadığını nasıl anlıyoruz onu bilmiyorum.

Klavyeyi ikisine aynı anda bağlama imkanı var USB b yi monitöre takıp diğer USB ucunu kasaya taktım ve klavyenin dongleı'nı monitöre taktım. 2 tarafta da çalıştı. Olabiliyor yani.
Sadece şu olmuyor ben kasayı tuşa basmadan klavyeye dokununca otomatik açılmasını istiyorum BIOS'tan ayarladım fakat bu sistemle o klavye dongleını monitöre takınca PC açıkken kullanılıyor ama kapalıyken tuşa basıp açamıyorsun. O kötü oldu.

PC'yi uzaktan açmak için farklı bir yöntem var mı manuel olarak kasanın düğmesine basmadan?

Hocam bir de renk ayarlarını nasıl yapacağım yani şu an ideal renk ayarlarında mı? Oyunda dizide filmde falan hangi ayarlar olmalı hiç bilmiyorum. Bir de HDR açık olmalı mı olmamalı mı o da ayrı bir konu? Monitör güzel bari tam ideal ayarları renkleriyle kullanayım istiyorum.

Her markanin OSD menusu, ayarlari farkli oluyor. Ben kendi yaptığım ayarlardan bahsedeyim:
Gama 2.4
Kontrast 53.
Keskinlik 10 uzerinden 6
Renk 20 uzerinden 10.
Kırmızı-96 YESIL-96 MAVI-100

Odam studyo, sınema salonu gıbı, sıfır ısık. Bundan bahsetme sebebım gama ayarı, ısık alan bır ortamda 2.4 karanlık gelebılır. Windows'ta sıyah arka plan kullanıyorum, masaustunde sımge yok. Baslat menusu otomatık gızlenme acık. Baslat menusu ıcın ayrıca acık kaynak kodlu bır program da kullanıyorum, asagıya lınkını bırakacagım. Baslat menusu gızlendıgınde bıle gorunen tum kısımları seffaf yaptıgı ıcın komple yok edıyor. Ekran koruyucu bos ve 3 dakıka ya ayarlı, ekran kapatma 10 dakıka ya ayarlı. Tarayıcı da Dark Raider kullanıyorum.

Oyunlarda dızı fılm ızlerken parlaklıgı 100'e cekıyorum, normal kullanımda 30 ve altında. Ben oyunları da natıve yanı HDR'ı acmadan oynuyorum. Alıstım doygun renklere goruntuye.

Her markanin OSD menusu, ayarlari farkli oluyor. Ben kendi yaptığım ayarlardan bahsedeyim:
Gama 2.4
Kontrast 53.
Keskinlik 10 uzerinden 6
Renk 20 uzerinden 10.

Odam studyo, sınema salonu gıbı, sıfır ısık. Bundan bahsetme sebebım gama ayarı, ısık alan bır ortamda 2.4 karanlık gelebılır. Windows'ta sıyah arka plan kullanıyorum, masaustunde sımge yok. Baslat menusu otomatık gızlenme acık. Baslat menusu ıcın ayrıca acık kaynak kodlu bır program da kullanıyorum, asagıya lınkını bırakacagım. Baslat menusu gızlendıgınde bıle gorunen tum kısımları seffaf yaptıgı ıcın komple yok edıyor. Ekran koruyucu bos ve 3 dakıka ya ayarlı, ekran kapatma 10 dakıka ya ayarlı. Tarayıcı da Dark Raider kullanıyorum.

Oyunlarda dızı fılm ızlerken parlaklıgı 100'e cekıyorum, normal kullanımda 30 ve altında. Ben oyunları da natıve yanı HDR'ı acmadan oynuyorum. Alıstım doygun renklere goruntuye.
HDR'ı denemen şart, çok fazla şey kaybediyorsun. Eğer RenoDX veya Luma modu bulunan bir oyun oynuyorsan direkt onu kurabilirsin, en iyi deneyimi bu ikisi veriyor. Detay için rehberime göz atmanızı öneririm. Windows gamayı değiştirdiği için HDR da soluk gözüküyor. Ama Windows da sorun yaşamanız oyunlarda da sorun yaşayacağınız veya çözemeyeceğiniz anlamına gelmez. Ayrıca doygunluk kaydırıcısı da bulunduruyor RenoDX. Yani isteğe bağlı doygunluğu artırabilirsiniz.
The HDR Gaming Interview - Veteran Developer Explains Its Sad State and How He's Coming to Its Rescue

hdmi ile bağladım ama 2.1 olup olmadığını veya dpnin 1.4 olup olmadığını nasıl anlıyoruz onu bilmiyorum.

klavyeyi ikisine aynı anda bağlama imkanı var usb b yi monitöre takıp diğer usb ucunu kasaya taktım ve klavyenin dongleı'nı monitöre taktım. 2 tarafta da çalıştı. Olabiliyor yani.
Sadece şu olmuyor ben kasayı tuşa basmadan klavyeye dokununca otomatik açılmasını istiyorum biostan ayarladım fakat bu sistemle o klavye dongle ını monitöre takınca pc açıkken kullanılıyor ama kapalıyken tuşa basıp açamıyorsun. O kötü oldu.

Pc'yi uzaktan açmak için farklı bir yöntem var mı manuel olarak kasanın düğmesine basmadan?

Hocam bir de renk ayarlarını nasıl yapacağım yani şuan ideal renk ayarlarında mı? Oyunda dizide filmde falan hangi ayarlar olmalı hiç bilmiyorum. Bir de hdr açık olmalı mı olmamalı mı o da ayrı bi konu? Monitör güzel bari tam ideal ayarları renkleriyle kullanayım istiyorum.

Sizin içinde geçerli bu söylediklerim.

HDR'ı denemen şart, çok fazla şey kaybediyorsun. Eğer renodx veya luma modu bulunan bir oyun oynuyorsan direkt onu kurabilirsin, en iyi deneyimi bu ikisi veriyor. Detay için rehberime göz atmanızı öneririm. Windows gamayı değiştirdiği için HDR da soluk gözüküyor. Ama Windows da sorun yaşamanız oyunlarda da sorun yaşayacağınız veya çözemeyeceğiniz anlamına gelmez. Ayrıca doygunluk kaydırıcısı da bulunduruyor renodx. Yani isteğe bağlı doygunluğu artırabilirsiniz.
The HDR Gaming Interview - Veteran Developer Explains Its Sad State and How He's Coming to Its Rescue

Sizin içinde geçerli bu söylediklerim.

Benım koca oglan 55 ınclık MiniLED varken oyunları HDR da oynuyordum. Yazılımlara ıhtıyac duymadan cıhazın kendı ayarlarından ıstedıgım goruntuyu elde edebılıyordum. OLED'e gectıkten sonra da HDR da oynamayı denedım ama ayar esneklıgı olmadıgı ıcın pes ettım. Benım monıtorde kı sdr da 1000 nıt HDR'a gırmek zorunda bırakmıyor. Oyle ayarladım kı natıve ı HDR'dan kat ve kat ıyı şu an, bunu HDR'ı da uzun sure deneyım etmıs bırı olarak soyluyorum. Zamanım olursa paylastıgın rehbere bakarım.

Benım koca oglan 55 ınclık MiniLED varken oyunları HDR da oynuyordum. Yazılımlara ıhtıyac duymadan cıhazın kendı ayarlarından ıstedıgım goruntuyu elde edebılıyordum. OLED'e gectıkten sonra da HDR da oynamayı denedım ama ayar esneklıgı olmadıgı ıcın pes ettım. Benım monıtorde kı sdr da 1000 nıt HDR'a gırmek zorunda bırakmıyor. Oyle ayarladım kı natıve ı HDR'dan kat ve kat ıyı şu an, bunu HDR'ı da uzun sure deneyım etmıs bırı olarak soyluyorum. Zamanım olursa paylastıgın rehbere bakarım.
Bende Oled kullanıyorum, SDR'ın HDR'dan kat kat daha iyi olmasının imkanı yok. Eğer HDR, SDR'dan daha kötü gözüküyorsa HDR'ı doğru ayarlayamamışsınız demektir. Yazılım derken yapay bir şey ekliyor gibi anlaşılmasın, mod ile HDR'ın sorunlarını düzeltiyor RenoDX. Yani yapay bir şey söz konusu değil. Oyunlar, uygulamalar, masaüstü vs gama 2.2 tasarlandığı için gama 2.2 yerine SRGB gama kullanmak görüntüyü soluklaştırıyor. Windows ise monitörünüzün 2.2 gamasını HDR açtığınız da SRGB gama ile değiştiriyor. Yani istediğiniz kadar ayar yapın, dediğim yöntemleri kullanmazsanız gama bozuk olacak. Bu sadece bir sorun, bir de oyunların yerel HDR desteği olmaması durumu var. Peak brightness, saturation ve contrast gibi özelliklerden yoksunlar. Bazıları HDR desteği bile sunmuyor. Ayrıca hem masaüstünden, hem OSD menüsünden, hem de oyundan HDR açılmazsa görüntü soluk gözüküyor. Demek istediğimi mod kullanıp bu sorunları çözdükten sonra anlarsınız, ondan sonra oyunları SDR değil HDR ile oynamak isteyeceksiniz her zaman.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Desktop Screenshot 2025.12.22 - 15.57.42.77.png
Desktop Screenshot 2025.12.22 - 15.57.52.87.png
Desktop Screenshot 2025.12.22 - 15.58.06.28.png

Gama 2.4
Kontrast 53.
Keskinlik 10 uzerinden 6
Renk 20 uzerinden 10.

Bu ayarlar ile HDR'dan daha iyi görüntü almak imkansız. R-G-B, gama, kontrast gibi ayarlamalar görüntüyü HDR'dan iyi yapmaz. HDR kapalı geniş gamut modunda görüntü aşırı doygun ve yanlış gözükür. İnsan teni kırmızımsı (oyunlar içinde geçerli), çimenler yapay bir şekilde yeşil, yapay mavi gökyüzü gibi çoğu şey yanlış gözükecektir. Evet, stok HDR sorunlu olduğu için bu ayarlar ile daha iyi gözükecektir, ama bu HDR'dan daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Belki sizin PC de daha iyi olabilir, çünkü ne mod ile uğraşıyorsunuz ne de başka bir şey yapıyorsunuz. Açıyorsunuz HDR, baktınız kötü gözüküyor SDR kullanıyorsunuz. Haklılık payı yüksek ama dediğim gibi ben zaten ayar yapılmadan HDR kullanılmasını önermiyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı