Rehber One UI 7'de neden Samsung başarısız oldu?

Samsung o kadar çok model çıkardı ki, kendi cihaz envanteri çöplüğe döndü. Şimdi neredeyse her modeline uyum sağlayabilecek yazılım geliştirmeye çalışıyor. Apple bu yüzden Apple.

Yazı yabancı kaynaktan alıntı çünkü. Yapay zekaya falan çevirtseydiniz bari
Bu eleman Twitter'dan almış. Keşke direkt kopyalayıp kendi yazmış gibi göstermek yerine kaynak belirtse.
Orijinal gönderi:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Optimizasyonda, sorunsuzlukta iPhone ile yarışma iddiası olan bir yazılımı birçok yeni özellikle, üstelik 7 yıl güncelleme sözü sebebiyle hem yeni hem eski cihazlara ulaştırmak kolay değil.

Arkadaşlar öncelikle uzun bir yazı olacak ancak her şeyi detaylarla net bir şekilde anlatacağım.
Not: Bazı haber ve sızıntı bilgilerden yola çıkarak kendi oluşturduğum yorumdur.
Planlamasından, Beta'dan, gecikmelerden, iletişimden, hatalardan, kararsızlıktan ve hatta Galaxy S25 serisi yapısından. Her şey "kaldırabileceğinden fazlasını işe yarar" cümlesine dayanıyor. Aralık ayından beri her şeyi açıklıyor.
🧵Gelen

Eki Görüntüle 2472660

Eki Görüntüle 2472662

Galaxy S25'in One UI 7 yapısı, vaat ettiklerini yerine getirmeleri için yeterliydi. Animasyonlar bunun kanıtıdır, Galaxy S24 serisi güncellenmiş UI/UX'i alırken, Galaxy S25 Beta'da eski stilini korudu. Galaxy S22 - S25 serisinin ne kadar benzer olduğunu düşünürsek. En temel yönlerin uygulanması neden bu kadar uzun sürüyor?
Mantıksal olarak, Galaxy S25 One UI 7 yapısının hedefinin yeni özellikler + yapay zeka özelliklerinin sağlanmasını sağlamak olduğunu varsaymak zorundayım.
Hepsi bu.
Bu beni bir sonraki noktama getiriyor... Samsung, çiğneyebileceğinden çok daha fazlasını ısırıyor.
One UI 7, Samsung'un üstesinden gelmesi için çok büyük bir görevdi.
Daha önce de tartıştığım gibi, One UI 7'nin vizyonunu tamamlamak 3 yıllık planlama gerektirdi.
Yapmaya gelindiğinde, çok sayıda eski kod (touchwiz) kaldırıldı.
Bu ne kadar sürdü?
Sadece bu değil, Android'in kendisinin yetişmediği özellikler eklediler. Android 16 ile resmi olarak gelen canlı bildirim. Yapay zeka özellikleri, yeni kamera algoritması, kamera özellikleri ve now bar ve canlı bildirim gibi yeni özellikler. One UI 7, eski modellere + cihaz miktarına yeni özellikler benimsemekle birlikte işletim sistemi seviyesinde değişikliklere sahiptir.
Bu basit bir görev değil, işletim sisteminin çoğunlukla özelleştirme ve IOS'tan ilham alan özellikler olduğu OnePlus değiller.
Bu tipik güncelleme değil, geleceğin vakfı. Bu çok büyük.
Şimdi zaman çizelgesine geçelim…

Eki Görüntüle 2472664

Eki Görüntüle 2472665

Samsung'un 1 numaralı hatası, her şeyi aynı anda göndermeye çalışması.
Bunun tekrar olmamasını sağlamak için Google'ın özellik bırakma programını uyarlamaları gerekiyor.
Bir zaman Çizelgesi/Açıklama ve X cihazlarına hangi özelliklerin geldiğini sağlayın.
One UI 7 Ocak sonunda kararlı (önceki modeller);
Şimdi çubuk, canlı bildirim, UI/UX değişiklikleri, Android 15 değişiklikleri.
One UI 7 şubat güncellemesi;
Hata düzeltmeleri, günlük videosu, UI/UX optimizasyonu.
One UI 7 Nisan güncellemesi;
Hata düzeltmeleri, AI özellikleri, UI/UX optimizasyonu.
Bunun ne kadar büyük bir fark olacağını anlıyor musunuz?
One UI 7 "kararlı" hiçbir şey ifade etmiyor...

Eki Görüntüle 2472666

Eki Görüntüle 2472667

Eki Görüntüle 2472668

Eki Görüntüle 2472669

One UI 7 henüz bitmedi. One UI 8 ise son dokunuş gibi hissettirecek.
"Güçlü SoC gerekli" AI özellikleri, now brief, bunu kanıtlıyor.
Galaxy Z Flip 6'daki sızdırılan One UI 8 derlemesi, log video ve now Brief'e erişim sağlıyor. Galaxy Z 6 serisi now Brief'e erişebiliyorsa, Galaxy S23/S24 serisinin de erişebileceğini varsaymak güvenlidir.
Parçalanma hala Samsung'un temel sorunu.
Şimdi Samsung'un büyük hatasına geçelim...
Samsung'un iletişim eksikliği, One UI 7'nin uzun sürecinden çok daha fazla soruna yol açtı.
Hepimiz gördük. Bir sunucuda gördükleri her güncelleme hakkında gönderi yapan ve ardından Samsung'un temelsiz bir iddiada geç kalması hakkında ağlayan hesaplar...
Biri hariç.
Bu hesaplar 6 beta ve Nisan/Mayıs zaman çizelgesi hakkında nasıl bilgi sahibi oldular? Sunucu güncellemelerine dayanarak tahmin etmek için çok doğru.
İçeriden bilgiye sahiplerdi, bu da şu soruyu akla getiriyor. Samsung neden hala sessiz?
Eğer bu her zaman plan olsaydı, neden tüketicilerinizi, hayranlarınızı ve topluluğunuzu karanlıkta tutuyorsunuz?
"Sunucuda yeni güncelleme" ve "yayın"ın ne anlama geldiğini anlamayan cahiller dışında.
Bu çöp iletişimin nesi var?
One UI 7 güncelleme süreci hakkında herhangi bir bilgi edinmek bir angarya. Gerçekten. Zamanın %95'inde hangi bölgelerin ne aldığını bilmiyoruz. Bilgi edinmek için en belirsiz yönteme güvenmek zorundayız. Haber odası gönderileri kopyala yapıştır gibi hissettiriyor.
Samsung. Ateşe yakıt katanlara yakıt sağladınız. İletişim sağlamayı reddettiniz ve sağladığınızda da. Gerçek olduğu ortaya çıkan bir söylenti veya sızıntıyı itibarsızlaştırmak içindi.
Gerçek bir yazılım vitrini sağlayın, zaman çizelgesini tahmin edin ve tüketicilerinize karşı dürüst olun.
Başka bir şey.
Çalışanlarınızla işinizi halledin. Hindistan moderatörleri çok fazla yanlış bilgi yaydılar.
Bu güncellemeler beta 3 zaman aralığından.
Ayrıca bana Exynos ayrıntılarını veren bir sızdırıcıdan da onay aldım, ana sızdırıcılar Çin ve Hindistan kökenli.
Son zamanlarda, doğru kamera ayrıntıları, SoC maliyeti ve her şeyi aldım. Yani kim olduklarını biliyorum.

Eki Görüntüle 2472670

Eki Görüntüle 2472671

Ve eklemeyi unuttuğum küçük bir ayrıntı.

Samsung, her Google hizmetine bir alternatif yaratmakta ısrar ediyor.

Galaxy Store.
Samsung Cüzdan/Geçiş.
Samsung find.
Samsung Auto.

Google ile ortak olacaksanız ve onlarla derin bir iş birliği yapacaksanız.

Bir anlaşma yapın, böylece birine veya diğerine sahip olmak daha kolay olur.
Tek geç kalan Samsung değil, birçok marka geç kaldı android 15'de. Google kaynaklı mı hala anlayamadım ama tek geç kalan Samsung değil. Oppo mesela 1-2 ay önce başladı, Xiaomi Aralık'a kadar almayan cihaz kalmayacak dedi Nisan oldu hala almayan serileri var, çoğuna geldi ama Tayvan, Türkiye gibi ülke sürümlerine verilmedi bazı cihazlarına gibi gibi.

Arkadaşlar yazıyı aceleyle çevirip yazdığım için anlaşılabilirliği düşük olmuş düzenleyebilmem için yöneticiler tarafından onay verilmesi gerek. Cevap bekliyorum cevap geldiği takdire daha akıcı bir şekilde düzenleyeceğim

Arkadaşlar yazıyı aceleyle çevirip yazdığım için anlaşılabilirliği düşük olmuş düzenleyebilmem için yöneticiler tarafından onay verilmesi gerek. Cevap bekliyorum cevap geldiği takdire daha akıcı bir şekilde düzenleyeceğim
Türkçe halini şu linkten daha anlaşılır bir şekilde okuyabilirsiniz.

One ui 7 balondan başka bişey değil. S24 den aşağısına bir çok özellik gelmeyecek bile. Tasarımda estetiksel olarak bütünlük süreklilik yok. Bazı kısımlar blur efektli bazıları şeffaflık azaltılmış. Hızlı paneli aşağı çekiyorsun saçma sapan sabit seçenekler var kaldıramıyorsun. Milyon tane tasarım da ölçü hatası sayabilirim. Böyle olunca ve senin update vermen gereken zibilyon tane cihazın olunca bunda sorunsuz olan diğerinde cortladı. S25 satış taktiği de cabası. 3 seri yapıp diğer tüm cihazları kaldırması lazım. S A ve Fold serileri yeterli.

Tek albenisi yeni cihaz almış hissi yaratacak olması ve animasyon tepkisi. Animasyon tepkisi de zaten Samsung un başarısı değil android 15 in nimeti. Xiaomi One Plus hatta Honor da aynı tepkiselliğe sahip.

Ben çıktıktan 3 ay içinde güncelleme yapmayacağım çünkü ciddi anlamda işe yarayan küçük yararlı şeyleri kaldırdıklarını okudum. Pil performansı benim için en önemlisi. Bu kötü ise zaten hiç yapmam 8i beklerim.

One ui 7 balondan başka bişey değil. S24 den aşağısına bir çok özellik gelmeyecek bile. Tasarımda estetiksel olarak bütünlük süreklilik yok. Bazı kısımlar blur efektli bazıları şeffaflık azaltılmış. Hızlı paneli aşağı çekiyorsun saçma sapan sabit seçenekler var kaldıramıyorsun. Milyon tane tasarım da ölçü hatası sayabilirim. Böyle olunca ve senin update vermen gereken zibilyon tane cihazın olunca bunda sorunsuz olan diğerinde cortladı. S25 satış taktiği de cabası. 3 seri yapıp diğer tüm cihazları kaldırması lazım. S A ve Fold serileri yeterli.

Tek albenisi yeni cihaz almış hissi yaratacak olması ve animasyon tepkisi. Animasyon tepkisi de zaten Samsung un başarısı değil android 15 in nimeti. Xiaomi One Plus hatta Honor da aynı tepkiselliğe sahip.

Ben çıktıktan 3 ay içinde güncelleme yapmayacağım çünkü ciddi anlamda işe yarayan küçük yararlı şeyleri kaldırdıklarını okudum. Pil performansı benim için en önemlisi. Bu kötü ise zaten hiç yapmam 8i beklerim.

Arkadaşlar selam yazıyı aynı İngilizce kaynaktan alıp yapay zekaya anlaşılır bir şekilde çeviri yaptırdım. İyi okumalar.

One UI 7’nin Tümünü Çözdüm.

Planlamasından Beta sürecine, yaşanan gecikmelere, iletişim sorunlarına, hatalara, kararsızlığa ve hatta Galaxy S25 serisinin yapısına kadar her şeyi.

Bütün bunları özetleyen tek bir cümle var:
“Boyundan büyük işe kalkışmak.”

Aralık ayından bu yana yaşanan her şeyin açıklaması bu.

---

Galaxy S25’in One UI 7 Sürümü, Samsung’un söz verdiği şeyleri ucu ucuna sunabildi.

Animasyonlar bunun kanıtı. Galaxy S24 serisi yeni UI/UX (kullanıcı arayüzü) tasarımını alırken (İkinci Video), Galaxy S25 uzun bir süre boyunca eski animasyon tarzıyla devam etti (İlk Video), hem de Beta sürümdeyken bile.

Galaxy S22 - S25 serilerinin ne kadar benzer olduğunu düşünürsek, bu kadar temel şeylerin neden bu kadar uzun sürdüğünü sormak mantıklı.

Mantıken şunu varsayabiliriz: Galaxy S25 için One UI 7 hedefi, yalnızca yeni özelliklerin ve yapay zekâ özelliklerinin teslim edilmesiydi. O kadar.

---

Bu da beni bir sonraki noktaya götürüyor...
Samsung, “boyundan çok daha büyük” bir işe girişti.

One UI 7, Samsung’un altından kalkamayacağı kadar büyük bir güncellemeydi.

Daha önce de bahsettiğim gibi, One UI 7'nin vizyonu 3 yıllık bir planlamanın ürünüydü. Ancak bu süreçte çok sayıda eski kod (örneğin TouchWiz mirası) sistemden çıkarıldı. Bunun ne kadar zaman aldığını bir düşünün.

Bununla da kalmadı; Android'in kendisinin bile henüz uygulamadığı bazı özellikler eklendi.
Örneğin: Live Notification (Canlı Bildirimler) – bu özellik resmî olarak Android 16 ile geliyor.

Yeni Yapay Zekâ özellikleri, yeni kamera algoritmaları, yeni kamera modları, “Now Bar” ve “Live Notification” gibi tamamen yeni işlevler eklendi.

One UI 7; işletim sistemi seviyesinde değişiklikler içeriyor, aynı zamanda bu yeni özellikleri eski modellere de uyarlamaya çalışıyor. Üstelik bunu sayısız cihaz için yapıyorlar. Bu öyle basit bir iş değil. Samsung, OnePlus gibi sadece birkaç özelleştirme ve iOS benzeri özellik ekleyen bir firma değil.

Bu sıradan bir güncelleme değil, geleceğin temelini atıyorlar. Ve bu devasa bir yük.

---

Zaman çizelgesine gelirsek...
Samsung’un en büyük hatası: her şeyi aynı anda sunmaya çalışmak.

Google’ın “Feature Drop” yaklaşımını benimsemeleri şart.
Yani her özelliği bir takvimle belirli cihazlara kademeli olarak sunmalılar.

Örneğin şöyle bir dağıtım yapılsaydı ne kadar fark ederdi:

Ocak – One UI 7 Kararlı Sürüm (eski modeller)
Now Bar, Live Notification, UI/UX değişiklikleri, Android 15 uyumu.

Şubat – One UI 7 Güncellemesi
Hata düzeltmeleri, Log Video, kullanıcı arayüzü iyileştirmeleri.

Nisan – One UI 7 Güncellemesi
Yapay Zekâ özellikleri, daha fazla hata düzeltmesi, animasyon ve UX optimizasyonları.

Böyle bir yaklaşım olsaydı her şey çok daha net olurdu.

Bugün “One UI 7 Kararlı Sürümü” demek hiçbir şey ifade etmiyor.
Çünkü One UI 7 tamamlanmış değil. Aslında One UI 8, bu tablonun son rötuşu olacak.

“Güçlü işlemci gerektiriyor” denilen yapay zekâ özellikleri (örneğin Now Brief) bunun kanıtı.

Sızdırılan One UI 8 sürümünde, Galaxy Z Flip 6 modelinde hem Log Video hem de Now Brief var.
Eğer Z Flip 6 bu özelliklere sahipse, Galaxy S23/S24 serisinin de alması çok büyük ihtimal.

---

Samsung’un temel sorunu hâlâ aynı: Parçalanmışlık (Fragmentation).

Şimdi en büyük hatalarından birine geçelim: İletişim eksikliği.

Samsung’un iletişim konusundaki eksikliği, One UI 7’nin uzun sürecinden bile daha fazla sorun yarattı.

Hepimiz bu hesapları gördük: “Sunucuya yeni güncelleme yüklendi!” deyip sonra da “Samsung geç kaldı!” diye ağlayanlar...

Ama bir tanesi hariç.

O hesaplar Beta 6 ve Nisan/Mayıs güncelleme zaman çizelgesini nasıl bu kadar doğru tahmin etti?
Bu sadece sunucuya bakarak bilinebilecek bir şey değil.

İçeriden bilgi aldıkları kesin.
Bu da şu soruyu getiriyor: Madem bu hep plandaydı, neden tüketiciyi, hayranlarını ve topluluğu karanlıkta bırakıyorsun Samsung?

Basit bir zaman çizelgesi, kısa bir yazılı açıklama, net bir iletişim... bu kadar zor olmamalıydı.

Şu an One UI 7 hakkında bilgi edinmek tam anlamıyla bir angarya.
Hangi bölge, hangi güncellemeyi alıyor? %95’ini bilmiyoruz.

Samsung’un resmi Newsroom yazıları bile kopyala-yapıştır gibi geliyor artık.

Samsung, yanlış bilgi yayan kişilere kendin malzeme verdin.
İletişimi reddettin, sadece söylentileri yalanlamak için konuştun – ki o söylentiler de doğru çıktı.

---

Gerçek bir yazılım tanıtımı yapın.
Zaman çizelgesi yayınlayın.
Tüketicilere dürüst olun.

---

Bir diğer konuya gelirsek...

Samsung çalışanlarının bir kısmı da ayrı bir sorun.
Özellikle Hindistan’daki bazı moderatörler çok fazla yanlış bilgi yaydı.

Bu güncellemeler Beta 3 döneminden kalma.
Elimde Exynos bilgilerini paylaşan güvenilir bir sızıntıcıdan doğrulama var. Ana sızıntıcıların Çin ve Hindistan kökenli olduğunu biliyorum.

Kısa süre önce, kamera detayları, yonga seti maliyetleri ve daha fazlası gibi bilgileri de doğruladılar.
Yani bu kaynakların kim olduğunu ve ne kadar doğru olduklarını biliyorum.

---

Ufak bir not daha ekleyeyim:

Samsung, Google servislerine alternatif üretme konusunda çok ısrarcı:

Galaxy Store

Samsung Wallet / Pass

Samsung Find

Samsung Auto

Google ile bu kadar içli dışlı bir ortaklığın varsa, oturup anlaşma yap.
Kullanıcıya ikisinden birini seçme hakkı ver.

Mesela ben Samsung Internet’i Chrome’dan daha çok seviyorum. Ama Chrome varsayılan olarak geliyor.

---

Bu konuyu başka bir gün detaylı ele alacağım ama son olarak şunu diyeyim:
Samsung’un sadece Çin’de sunduğu bazı hizmetler burada da olmalı.

Bu da parçalanmışlık sorununa katkı sağlıyor.

Google ve Samsung arasındaki ilişkiyi düşününce, umarım Google uygulamalarının zorunlu olarak yüklü gelme şartı ortadan kalkar.

Optimizasyonda, sorunsuzlukta iPhone ile yarışma iddiası olan bir yazılımı birçok yeni özellikle, üstelik 7 yıl güncelleme sözü sebebiyle hem yeni hem eski cihazlara ulaştırmak kolay değil.
Sorun da aslında "7 Yıl Güncelleme Desteği" vaadiyle S24 ve üstü cihazlarda ortaya çıkıyor. Tabi bu arkaplanda nelerin döndüğü tartışmasız zor bir durumdur. Samsung gibi geniş çaplı firma planlanan tarihe kadar ne gibi işlemler yaptı ya da yaptı mı?

Bana göre en büyük hatası ertelemeyi son günler söylemesiydi, Yani hatta ertelemeleri bile Leak kaynaklardan öğrendik. Yani demek istediğim şu ki Firma Muhattap bile olamıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı