Opera Çinlilere satıldıktan sonra ve internette kötü haberler çıktıktan sonra gizlilik açısından güvenilmeyecek olduğunu kanıtladı diyebiliriz. Ben de Opera GX kullanıyorum. En güvenli tarayıcılar konusunda araştırma yapıyordum son zamanlarda ve
1. Tor 2. Brave ile Firefox(ayarları kurcalanmış) üzerinde karar kıldım. Bu ikisinden hangisi daha güvenli bir türlü netleştiremedim maalesef.
Ama en güvenli tarayıcıda bile tam anlamıyla gizli olmak için şunu yapmamız gerekiyor: Tüm çerezleri engellemek ve ardından NoScript veya uBlock Origin gibi eklentilerle hangi çerezlerin sitenin çalışması için gerekli olduğunu deneme yanılma yöntemiyle tek tek engellerini kaldırarak bulmak.
E haliyle bu da çok zahmetli, alışkanlık isteyen ve deneme yanılma içerip vakit tüketen bir şey olduğu için bu gizlilik konusundan feragat ettim.
Eğer tamamen gizli, güvenli olmak ve verilerinizin toplanmamasını istiyorsanız Windows bile kullanmamanız lazım. Son bir aydır pc ve internet kullanımında nasıl gizli ve güvenli olabileceğimi öğrenmek için bayağı bir araştırma yaptım.
- VPN
- Proxy
- DNS
- Wi-Fi
- ISS
- Hesaplarınız
- Operations security
- Tarayıcı
- Tarayıcı Ayarları
- Arama motoru
(Operations security: Türkçe karşılığı var mı bilmiyorum ama bu terim sizin internet üzerindeki davranışlarınızın gizliliğiniz ile uyumunu ifade ediyor. Yani tamamen anonim olduğunuz halde gidip kendinizi ifşa edecek bilgileri paylaşırsanız bu op security ilkesini bozuyor.)
Üstteki maddelerden olabilecek en iyi korumayı sağlasanız bile Windows işletim sistemindeki backdoor/arkakapılar yüzünden kolayca tespit edilebiliyorsunuz.
O yüzden tamamen gizli olabilmek için hem Linux kullanmalı hem de Linux kullanırken bilgisayarınızda VirtualBox içerisine başka bir işletim sistemi kurarak Whonix ile birlikte Tor tarayıcı kullanmalısınız. VirtualBox kullanmanın nedeni de eğer VB içerisine bir virüs bulaşırsa bunun o sanal işletim sistemi dışına yani asıl işletim sisteminiz olan Linux'a bulaşamaması. Yaptığınız her şeyi o 2. işletim sisteminden yapmış olacaksınız ve tespit edilemeyeceksiniz
eğer gerekli şeyleri yaparsanız.
VirtualBox'ı Windows üzerinden kullanabilirsiniz ama eğer birisi Windows işletim sistemine bir şekilde sızarsa siz VB kullanıyorken bile tüm yaptıklarınızı görebilir.
Daha teferruatı var da hem akılda tutmak zor hem de kısaca anlatmak istedim.
Yanlış bilgi vermiş olabilirim. Bu konu uzmanlık alanım değil sadece araştırma yaptım ve bunlar aklımda kalan şeyler.