Orucun Anlamını Kavrayamayan Müslümanlar

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
18
Arkadaşlar ben oruç tutmuyorum. Başkası tutar tutmaz beni ilgilendirmez. Kimseyi de ilgilendirmez bence. Bugün öğlen arası sınıfta bir arkadaşımla yemek yiyorduk. Birkaç kişi geldi herkes oruç burada 30 kişi mecbur mu senin yemek kokunu çekmeye falan dediler. Ben şaşırdım tabi. Oruç islam dinine göre fakirlerin halinden anlamak için tutulmuyor mu? Parası olmayan fakir insanlar sadece Ramazan'da fakir değil ki. Adam belki her gün açlıktan sürünüyor sen sokakta dondurma yiyorsun, döner yiyorsun, kokoreç yiyorsun adam bir kere gelip kardeşim karnım aç ne yemek yiyorsun diyor mu? E bu sitem niye peki. Dayanamıyorsanız tutmayın kardeşim bu kadar basit.

Son düzenleyen: Moderatör:
Onların daha neden oruç tuttuklarını bile bilmediklerinden eminim. Böyle bir şey olamaz. Zaten oruç tutarken bir amaç da, nefsini terbiye etmektir. Oruç tutacaksan bunu göze alacaksın. Onlar oruç tutuyor diye kimse de oruç tutmak zorunda değil. Bunu arkadaşlarına nasıl anlatabileceğin ise ayrı mesele.

Sen de tutanlara saygılı olmak zorundasın bu arada. Kasıtlı önünde yemek falan yiyorsan sitem etmede haklıdırlar. Ben de olsam sinirlenirdim.

Son düzenleme:
Oruç islam dinine göre fakirlerin halinden anlamak için tutulmuyor mu?

Hayır, farz olduğu için tutuluyor.

Bir insan 1 gün bile aç kalmadan fakirin veya aç insanın halinden anlayamaz. Ben şahsen oruç tutarken fakirlerle empati kuramıyorum, çünkü onların yaşadığını yaşamıyorum.

Oruçlu bir insan yanında yiyip içenlerden rahatsız oluyorsa evinde oturabilir. Ya da rahatsız olacağı ortamlardan uzak durabilir.

Tutana da tutmayana da kimsenin karışmaya hakkı yok.

İbadetlerin, zahiri ve batıni olmak üzere iki tür sebebi vardır. Yani görünürdeki sebepler ve görünürde olmayan sebepler. Orucun zahiri sebeplerinden biri, yoksulların halini anlamak ve sonrasında bu yoksulluğun ortadan kalkması için uğraşmaktır -sadaka vermek gibi- "Tamam ben anladım yoksulun halini" demek yetmiyor yani. Ve sadaka türü yardımları yaparken de havaya girmemek gerekir. Zira Kuran "Onların mallarında, isteyen ve isteyemeyenler için bir pay vardır" der. Yani zaten, sadaka verdiğiniz insana hakkı olan bir şeyi vermiş oluyorsunuz. Bir başka zahiri sebep, bütün azalara oruç tutturarak kişiyi günahtan uzak tutmaktır. Bizim en eksik yaptığımız da budur. Oruçlu kişinin öfkelenmesi, orucunu zedeler. Oruçlu kişinin göz zinasında bulunması, orucunu zedeler. Oruçlu kişinin gıybet dinlemesi, orucunu zedeler. Bir başka zahiri sebep, iftar sofrasına bir yoksul çağırıp, iftarı onunla yapmak ve nefse paylaşmayı öğretmektir. Tabii günümüzde bu da umursanmayan bir detay. Yani, oruç sadece aç kalmak değildir. Hatta aç kalmak, orucun çok küçük bir kısmıdır. Yani anlattığınız olayda, öfkelenen kişilerin orucu zedelenmiştir. Öfkelenmemeleri, sabır göstermeleri daha güzel olurdu.

Lakin olayın bir başka yönü daha var. Ben 25 yaşındayım, yaklaşık 10 yıldır, hiç sokakta yemek yemedim. Hiç demeyeyim, yemek zorunda kaldığım durumlar olmuştur, onda da bir yerlere yardım ederek, o hatamı telafi etmeye çalıştım. Çünkü benim, o yemeği evde yeme şansım var ama insanlara "ben yemek yiyeceğim, siz sokağa çıkmayın" deme hakkım yok. Sizin de yemeği, okulun kantin bölümünde yeme şansınız vardı. O olmadı, insan sayısının az olduğu bir yerde yeme şansınız vardı. Sizin de yemeğinizi sınıf yerine, böyle bir bölümde yemeniz daha güzel olurdu. Ha buna mecbur musunuz, tabii ki hayır. Ancak toplumsal hayat böyle bir şey. Saygı duyduğumuz kadar saygı görürüz.

Sende ona "Ben senin oruçlu ağız kokunu çekmek zorunda mıyım?" deseydin ya. Oruç tutanlar gece yemek yiyip sabah ve gün boyu sıvı tuketmedikleri için ağızları leş gibi kokuyor.

Kendisi oruç tutuyor diye dışarıda yemek yemeni yasaklar.
Yarın bir gün de göz zinasına sebep olduğun için dışarıda başörtüsüz dolaşmanı yasaklamaya kadar gider. Demedi demeyin. E bu da toplumsal ahlak değil mi?

Toplumsal ahlak, empati adı altında insanları, kendi dogmatik kurallarına göre şekillendirmektir bu.

Orucun da fakirin halini anlamakla zerre alakası olduğunu düşünmüyorum. Evde klima altında serinle, bütün gün bilgisayarda vaktini öldür, yemek yiyen olursa git hesap sor, sahurda ve iftarda patlayana kadar ye, sonra biz fakirin halinden anladık. Hadi ya ordan :D

Saygı duyduğun kadar saygı görürsün. Biri benim karşımda yemek yese umurunda olmaz. Ben oruç tutuyorum, git başka yerde ye demem çünkü dayanabilecek kapasitedeyim. Herkes bu kapasiteye sahip değil tabii ki. Hoşlanan var hoşlanmayan var. Simdi mantiken oruç tutan biri kantine gitmez. Kantinde yemeniz daha hoş karşılanırdı ama böyle bir sorumlulukta yok. Simdi çıkıp da millete göre mekan mi seçeceğim demesin kimse.

Ayrıca şu fakirin halinden anlama olayını bırakın bence. Fakir değilsen fakirin halinden anlamazsın. Zengin değilsen de zenginin halinden anlamazsin. 30 gün oruç tutmakla kimse bunu amaçlamıyor zaten. Yine de bazı topraklarda çamurlu şu için kilometrelerce yürüyen insanlar olduğunu bilin. Su gelecekte en büyük problem olacak. Her gün israf edilen tonlarca su, evet.

Henüz mantıklı düşünme kabiliyetine erişebilecek yaşa erişemediklerinden ötürü ahlaksız bir davranışta bulunmuşlar sana karşı. Türk halkı ne yazık ki; neyi ne için yaptığını bilmiyor. Network uzmanlığı eğitimi aldığım sınıfta çoğu arkadaşımız tutuyor, aramızda bir tane ateist dostumuz var. İlk günden - bizden ötürü asla rahatsız olmaması gerektiğini belirttik.

Tokun açın halinden anlamasının aç olana ne gibi faydası oldugunu 1600 yildir kimse sormamis. İnanışı ile ilgili saygı talebinde bulunmak da ayrıca saçma. Sen inanıyor ben inanmıyorum, niye ya da neyine saygı duyayım. Duyacaksam da müsade edersen kendi insiyatifimde olsun. İnanisima saygı duymak zorundasin, hayır değilim, sen benim saygı duyuyor olmama saygı duyuyor olmalisin, duymuyorsam susup oturmalisin.

• Beğen
İfadeler: acv
Mesele açlık tokluk meselesi değil. İbadet edene saygı gösterilir. Sizin sınıfta yaptığınız saygısızlığın ağababası'dır. Bunun hiçbir suretle savunulacak yanı yoktur.

Oruç tutmanın birden fazla amacı var. En birincisi ibadet etmek, siz olayı sadece fakirleri anlamak noktasına indirgeyerek yapılan ibadeti küçük gösteriyor haliyle de "ne olacak yeaaaa" demeyi kendinize hak görüyorsunuz. Nasıl ki namaz kılan birinin önünden geçmek saygısızlıksa, buda aynı derecede bir saygısızlıktır.

Bunun adı özgürlük değil arkadaşlar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı