Osmanlı neden Sanayi Devrimini gerçekleştiremedi?

Ben tembellik diyorum biraz. Osmanlı artık ulaşacağı en son noktalara ulaşmış. Yöneticilere rehavet gelmiş olabilir. Dışa bağımlılıktan ziyade gelenekselliğin devam etmeside en büyük etkenlerden.
 
Temelde birçok sebebi var ama genelde sağda solda duydukların neyse aşağı yukarı geçerli. Osmanlı'nın geç ayak uydurması, isyanlar, uzun süren savaşlar, iç işlerinde sorunlar vs. liste uzatılabilir. 18. yüzyılın ikinci çeyreğinden sonra uğraşılmış bir takım işler var mühendis getirtmek olsun, Avrupa'yı örnek almak olsun ama yeterli gelmemiş demek ki.
 
Çok fazla borç, iş bilmez yöneticiler, din tüccarları, bir savaşta karşı tarafta sürekli 2-3 devletin olması, iç karışıklık gibi sorunlar yüzünden bir türlü gelişemedi Osmanlı. Eğer bu sorunlar zamanında düzeltilebilmiş olsaydı şu anda belki de Osmanlı İmparatorluğunun sınırları içindeydik.

Öte yandan kafir ve din taciri ülkeleri de sömürebilsek (süper güç olduğumuz zaman) güzel olurdu.
 
Sanayi devrimi başladığında, Osmanlı çökmekte olan bir İmparatorluktu. Burada Osmanlı'ya bakmaktan çok, Sanayi Devrimi'ni patlatan detaylara bakmalıyız.

Sanayi Devrimi'nin temeli sömürgecilikten ve üretimi kolaylaştırıp, fazlaca mal üretip, pazarları ele geçirmekten geliyor. Maalesef Osmanlı ne politika olarak sömürgeci bir devletti, ne de Sanayi Devrimi'nin cereyan ettiği vakitlerde, değişen pazar koşullarına cevap verebilecek düzeyde bir yönetim otoritesine.

Her devletin bir doğuşu, güçlü zamanları ve batışı vardır. Bu, kaçınılmaz bir sondur. Osmanlı Devleti'nin sonu getiren etmenlerden birisi de, Sanayi Devrimi oldu.

Devlet zaten belirli bir yıkılma ivmesi kazanmıştı, sadece bu ivme zaman zaman düşüp yükseliyordu. Ama istikamet değişmedi. Düşmekte olan bir uçakta yapacağın herhangi bir ahreket işe yaramaz, Sanayi Devrimi de öyle işte.
 
Biz coğrafi keşifleri yapmadık ki.
yanlış yazmışım kusura bakmayın
Biz coğrafi keşifleri yapmadık ki.

Hemen düzelttim.
Çok fazla borç, iş bilmez yöneticiler, din tüccarları, bir savaşta karşı tarafta sürekli 2-3 devletin olması, iç karışıklık gibi sorunlar yüzünden bir türlü gelişemedi osmanlı. Eğer bu sorunlar zamanında düzeltilebilmiş olsaydı şu anda belki de osmanlı imparatorluğunun sınırları içindeydik.

Öte yandan kafir ve din taciri ülkeleri de sömürebilsek (süper güç olduğumuz zaman) güzel olurdu.

Olsun hocam sömürgecilik her zaman kötüdür ama şöyle bir vergiye bağlasak iyi olurdu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı