Otellerde nasıl çalışabilirim?

Tip derken bahşişi kastediyorum. Servis bölümü hiç restoranda çalışmamış biri için uygundur. Mutfakta birine bilmiyorum demekle servis bölümünde bilmiyorum demek arasında çok fark var.
Servis bölümünde tip olur yanında çalıştığınız garsona bağlı olarak dediniz ya.
Biraz daha açar mısınız?
Garson kendisi alıp paylaştırıyor mu yoksa?
Birde sizce garson olmak mı daha mantıklı yoksa komi mi?
Garsonlukta tecrübe isteniyor mu yoksa komi gibi mi o da?

Servis bölümünde tip olur yanında çalıştığınız garsona bağlı olarak dediniz ya.
Biraz daha açar mısınız?
Garson kendisi alıp paylaştırıyor mu yoksa?
Birde sizce garson olmak mı daha mantıklı yoksa komi mi?
Garsonlukta tecrübe isteniyor mu yoksa komi gibi mi o da?
Garsonluk küçümsenecek bir meslek değil özelliklede büyük yerlerde.
Evet bazı garsonlar aldıkları tipleri paylaşıyorlar komilerle.

Garsonluk küçümsenecek bir meslek değil özelliklede büyük yerlerde.
Evet bazı garsonlar aldıkları tipleri paylaşıyorlar komilerle.
Küçümsemiyorum hocam.
Sadece hangisinin ne avantajı/dezavantajı var diye soruyorum.
Değerlendirip yazın ona göre çalışmayı düşünüyorum.
Siz hangisini ne sebeple tercih edersiniz?
Hnagisi daha çok kazanır? İş yoğunluğu hangisinin daha fazla?

Küçümsemiyorum hocam.
Sadece hangisinin ne avantajı/dezavantajı var diye soruyorum.
Değerlendirip yazın ona göre çalışmayı düşünüyorum.
Siz hangisini ne sebeple tercih edersiniz?
Hnagisi daha çok kazanır? İş yoğunluğu hangisinin daha fazla?
Komi, garsonun altında çalışan kişidir.

Her ikisininde iş yoğunluğu yüksektir. Biri çalışırken diğeri oturmamakta.

Ve bu iki bölümünde iyi çalışması müşteri memnuniyeti için önemlidir.

Komi, garsonun altında çalışan kişidir.

Her ikisininde iş yoğunluğu yüksektir. Biri çalışırken diğeri oturmamakta.

Ve bu iki bölümünde iyi çalışması müşteri memnuniyeti için önemlidir.
Hocam garsonluk için tecrübe falan istiyorlar mı peki?
İstiyorlar diyelim.
Kaliteli bir yerde komi olarak çalışsam. Tecrübe edinsem. Daha sonra garsonluğa geçebilir miyim?
Malum öğrenciye para lazım. Ailemin durumu da iyi değil. 18'e de bastım. Artık bir şekilde ayrılmam gerekiyor. Gerekirse eşek gibi de çalışırım.

Hocam garsonluk için tecrübe falan istiyorlar mı peki?
İstiyorlar diyelim.
Kaliteli bir yerde komi olarak çalışsam. Tecrübe edinsem. Daha sonra garsonluğa geçebilir miyim?
Malum öğrenciye para lazım. Ailemin durumu da iyi değil. 18'e de bastım. Artık bir şekilde ayrılmam gerekiyor. Gerekirse eşek gibi de çalışırım.
Evet geçebilirsin. Benim çalıştığım otel garsonluk için üniversite mezunu, 3 dil bilme şartı vs. istemekteydi ama ben 16 yaşımda 2 ay garson olarak çalışmayı başardım nasıl olduysa. İş performansınıza göre kesinlikle farklı davranırlar her şey kağıtta yazdığı gibi olmuyor robot gibi.

Ama şöyle bir şeyde var ki garson olarak çalıştığım hiçbir gün mutlu değildim. İşi sevip sevmeyeceğinize siz karar vermelisiniz. Şahsen o şekilde onca insana hizmet edeceğime madende tırnaklarımla taş kazarım daha iyi. Şöyle bir şey de var, bu işi cidden sevip yükselmiş insanların dünyanın dört bir yanında tanıdıkları var her işini hallettiriyorlar bir kere garsonluğunu yaptı diye...

Evet geçebilirsin. Benim çalıştığım otel garsonluk için üniversite mezunu, 3 dil bilme şartı vs. istemekteydi ama ben 16 yaşımda 2 ay garson olarak çalışmayı başardım nasıl olduysa. İş performansınıza göre kesinlikle farklı davranırlar her şey kağıtta yazdığı gibi olmuyor robot gibi.

Ama şöyle bir şeyde var ki garson olarak çalıştığım hiçbir gün mutlu değildim. İşi sevip sevmeyeceğinize siz karar vermelisiniz. Şahsen o şekilde onca insana hizmet edeceğime madende tırnaklarımla taş kazarım daha iyi. Şöyle bir şey de var, bu işi cidden sevip yükselmiş insanların dünyanın dört bir yanında tanıdıkları var her işini hallettiriyorlar bir kere garsonluğunu yaptı diye...
Ben yaparım hocam. Neden gocunayım? Ama bazı insanlara ağır geliyor herhalde. Hizmet etmek falan...
Hocam çalıştığınız yer çok lüks bir yer olmalı. 3 dil, üni mezunluğu falan bayağı ekstrim şeyler. Çok sağlam maaş vermeli yoksa öyle bir adam durmaz ki ülkede bir nedeni yoksa.
Bir de çalıştığınız yer Muğla mı acaba?
O dediğiniz gibi network elde etmek isterim vallahi.

Ben yaparım hocam. Neden gocunayım? Ama bazı insanlara ağır geliyor herhalde. Hizmet etmek falan...
Hocam çalıştığınız yer çok lüks bir yer olmalı. 3 dil, üni mezunluğu falan bayağı ekstrim şeyler. Çok sağlam maaş vermeli yoksa öyle bir adam durmaz ki ülkede bir nedeni yoksa.
Bir de çalıştığınız yer Muğla mı acaba?
O dediğiniz gibi network elde etmek isterim vallahi.
Antalyada 5 yıldızlı bir otelde çalışmıştım. İstedikleri şeyleri aslında o yaşımda biraz karşılıyordum. İyi bir ingilizcem ve biraz rusçam vardı.

Gocunmak değilde, tahmin edemeyeceğiniz insanlar mevcut bu "hizmet alanlar" kısmında. Bir örnek vereyim:
Bir görmemiş rus kadın tek başına 6 kişilik masaya oturdu ve kaldırmak istediğimizde daha gelecek arkadaşlarım var diyerek reddetti.
Masayı afrika görmemişleri gibi donattı, en sonunda büfeden aldığı şeyleri masaya koyamıyor, 4 tabağın üstüne ortasına yeni tabak koyuyordu.
Hiçbir şeye dokunmadan kalktı gitti.
Ne aldıysa çöpe döküldü. Kadın tek başına çöp poşedini doldurdu.
Aldıklarına müdehale etmemiz yasak...
Farklı bir örnek daha vereyim aklıma gelmişken; birçok kişi istediği bir şey olmadığında sanki otelden bir başkası "bu kişi bizim üstümüz birisiymiş gibi" bize olduğunu söyledi, yapmazsanız şikayet ederiz şeklinde atıp tutmakta. Bir keresinde bir kadının poposunu sıkmışım bu şekilde tutanak geldi ofise... Sabır zorlanmakta. Ama buna diğer arkadaşlarınız ile gülüp geçerim diyorsanız eğlenceli bir ortam.

Bu ağa sahip kişiler 30-40 yaşında ve mesleğe 15-18 yaşlarında başlamış kişiler ama bana bile çoğu konuda yardımcı oldular beraber çalıştığımız 8 ay içerisinde (6 ay komi - 2 ay garson). Ortama alışırsanız network oluşturmanız zor olmayacaktır.

Garsonların kademesi var, çalışanlar söylemekten çekiniyorlar kıskanılmasın ve iş motivasyonunu etkilemesin diye. Yanlış hatırlamıyorsam ben kademe 1 dim ve 3000 liradan biraz fazla kazanıyordum. Daha üst kademeler daha fazla kazanıyordu tabiki ama benim o yaşta o pozisyona girmem bile mucize zaten.

Antalyada 5 yıldızlı bir otelde çalışmıştım. İstedikleri şeyleri aslında o yaşımda biraz karşılıyordum. İyi bir ingilizcem ve biraz rusçam vardı.

Gocunmak değilde, tahmin edemeyeceğiniz insanlar mevcut bu "hizmet alanlar" kısmında. Bir örnek vereyim:
Bir görmemiş rus kadın tek başına 6 kişilik masaya oturdu ve kaldırmak istediğimizde daha gelecek arkadaşlarım var diyerek reddetti.
Masayı afrika görmemişleri gibi donattı, en sonunda büfeden aldığı şeyleri masaya koyamıyor, 4 tabağın üstüne ortasına yeni tabak koyuyordu.
Hiçbir şeye dokunmadan kalktı gitti.
Ne aldıysa çöpe döküldü. Kadın tek başına çöp poşedini doldurdu.
Aldıklarına müdehale etmemiz yasak...
Farklı bir örnek daha vereyim aklıma gelmişken; birçok kişi istediği bir şey olmadığında sanki otelden bir başkası "bu kişi bizim üstümüz birisiymiş gibi" bize olduğunu söyledi, yapmazsanız şikayet ederiz şeklinde atıp tutmakta. Bir keresinde bir kadının poposunu sıkmışım bu şekilde tutanak geldi ofise... Sabır zorlanmakta. Ama buna diğer arkadaşlarınız ile gülüp geçerim diyorsanız eğlenceli bir ortam.

Bu ağa sahip kişiler 30-40 yaşında ve mesleğe 15-18 yaşlarında başlamış kişiler ama bana bile çoğu konuda yardımcı oldular beraber çalıştığımız 8 ay içerisinde (6 ay komi - 2 ay garson). Ortama alışırsanız network oluşturmanız zor olmayacaktır.

Garsonların kademesi var, çalışanlar söylemekten çekiniyorlar kıskanılmasın ve iş motivasyonunu etkilemesin diye. Yanlış hatırlamıyorsam ben kademe 1 dim ve 3000 liradan biraz fazla kazanıyordum. Daha üst kademeler daha fazla kazanıyordu tabiki ama benim o yaşta o pozisyona girmem bile mucize zaten.
Uğraşabilirim hocam ama biraz düşündürdü.
Günde ne kadar çalışıyordunuz hocam?

Uğraşabilirim hocam ama biraz düşündürdü.
Günde ne kadar çalışıyordunuz hocam?
Çalışma saatleri konusunda en laf söylemeyeceğim yerdir büyük oteller. 4 Otelde çalıştım ve hepsinde 8 saatlik vardiya içerisinde mola saatlerinizi de kullanıyordunuz.
Hatta mesaiye kalmaya korkarak bakmayın. Mesaiye kalındığında %90 molanız şu şekilde oluyor: Saat 12 de öğlen molanızı yapıyorsunuz, 4 den sonra mesaiye kalırsanız saat 5 e kadar sizi arayıp soran olmuyor saat 5 de çalışmaya gidip eğer mesainiz uzunsa yine o kişilerin yemek molasında tekrar çıkıyorsunuz. Toplam 2 saatlik bir mola yani en az.

Özelliklede çalışmama rağmen para alamadığım, 14 saat çalışıp asgari ücretin altında kazandığım yerleride düşünürsek. Neyse, kine gerek yok...

Bu arada ekleme yapayım, bu büyük oteller kıyafet ve ayakkabıyı personele kendi temin ediyor, her personelin en az 2 adet kıyafeti var numaralı. Otelde kişisel kilitli dolabınız oluyor. Her gün çamaşırhaneden temiz kıyafetlerinizi alıyorsunuz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı