Ben yaparım hocam. Neden gocunayım? Ama bazı insanlara ağır geliyor herhalde. Hizmet etmek falan...
Hocam çalıştığınız yer çok lüks bir yer olmalı. 3 dil, üni mezunluğu falan bayağı ekstrim şeyler. Çok sağlam maaş vermeli yoksa öyle bir adam durmaz ki ülkede bir nedeni yoksa.
Bir de çalıştığınız yer Muğla mı acaba?
O dediğiniz gibi network elde etmek isterim vallahi.
Antalyada 5 yıldızlı bir otelde çalışmıştım. İstedikleri şeyleri aslında o yaşımda biraz karşılıyordum. İyi bir ingilizcem ve biraz rusçam vardı.
Gocunmak değilde, tahmin edemeyeceğiniz insanlar mevcut bu "hizmet alanlar" kısmında. Bir örnek vereyim:
Bir görmemiş rus kadın tek başına 6 kişilik masaya oturdu ve kaldırmak istediğimizde daha gelecek arkadaşlarım var diyerek reddetti.
Masayı afrika görmemişleri gibi donattı, en sonunda büfeden aldığı şeyleri masaya koyamıyor, 4 tabağın üstüne ortasına yeni tabak koyuyordu.
Hiçbir şeye dokunmadan kalktı gitti.
Ne aldıysa çöpe döküldü. Kadın tek başına çöp poşedini doldurdu.
Aldıklarına müdehale etmemiz yasak...
Farklı bir örnek daha vereyim aklıma gelmişken; birçok kişi istediği bir şey olmadığında sanki otelden bir başkası "bu kişi bizim üstümüz birisiymiş gibi" bize olduğunu söyledi, yapmazsanız şikayet ederiz şeklinde atıp tutmakta. Bir keresinde bir kadının poposunu sıkmışım bu şekilde tutanak geldi ofise... Sabır zorlanmakta. Ama buna diğer arkadaşlarınız ile gülüp geçerim diyorsanız eğlenceli bir ortam.
Bu ağa sahip kişiler 30-40 yaşında ve mesleğe 15-18 yaşlarında başlamış kişiler ama bana bile çoğu konuda yardımcı oldular beraber çalıştığımız 8 ay içerisinde (6 ay komi - 2 ay garson). Ortama alışırsanız network oluşturmanız zor olmayacaktır.
Garsonların kademesi var, çalışanlar söylemekten çekiniyorlar kıskanılmasın ve iş motivasyonunu etkilemesin diye. Yanlış hatırlamıyorsam ben kademe 1 dim ve 3000 liradan biraz fazla kazanıyordum. Daha üst kademeler daha fazla kazanıyordu tabiki ama benim o yaşta o pozisyona girmem bile mucize zaten.