Overclock ileride problem çıkarır mı?

@judgmennt Bana kalırsa tüm çekirdekleri 4.3/4.325 GHz'de çalıştırmak daha mantıklı. Zaten 4.4 olsa da fazla fark olamayacak. Yine de 4.3 GHz'de CS:GO'da oyun esnasında konsolda binlerce hata görüyorum ancak 4.325 veya 4.275 yapınca herhangi bir problem olmuyor. Neden kaynaklı olduğunu hala çözemedim. Bu arada Ryzen Master yerine direkt BIOS üzerinden ayarlasan daha mantıklı değil mi?
Tabi sürekli overclocklu kullanılacaksa BIOS üzerinden yapılmalı. Benim amacım sürekli overclocklu şekilde kullanmak değil. Oyunlarda işlemciden maksimum performansı alıp, çıktığımda bilgisayarı kapat-aç ile uğraşmadan Ryzen Master'dan defaulta döndürmek. Zaten 1.375V 7/24 kullanım için 3000 serisi işlemcilere önerilmiyor. 1.2875V 4.1 GHz'de kullanılabilir ama dediğim gibi bu sefer boşta da 1.2875V veriyor yükte de. Auto ayarlarda boştayken 1- 1.05V'a kadar düşürüyor kendini. Tasarruf açısından ve önerilen ayarlar daha iyidir diyerek böyle kullanmaya karar verdim. Sürekli bir işlem yapıyor olsam 1.2875V 4.1 GHz'de manual overclocklu şekilde kullanırdım.

@judgmennt Bu işlemciler voltaja daha hassas diyorlar. Yine de 1.45V'un altındaki voltajların herhangi bir zararı yok. En azından bu şekilde biliyorum. PBO açıkken voltaj 0.2V'lara kadar geriliyordu bende. Son güncellemeden sonra 1'in altına pek inmiyor.

@judgmennt Bu işlemciler voltaja daha hassas diyorlar. Yine de 1.45V'un altındaki voltajların herhangi bir zararı yok. En azından bu şekilde biliyorum. PBO açıkken voltaj 0.2V'lara kadar geriliyordu bende. Son güncellemeden sonra 1'in altına pek inmiyor.
Benim anladığım düşük yüklerde yani işte Chrome açıyorsun ne bileyim bilgisayara oyun, program yüklüyorsun bu durumlarda 1.45V zaten auto ayarlarda kendisi verebiliyor. Ama Prime95'e soktun veya sürekli render alıyorsun gibi durumlarda 1.325V'u geçmemek gerekiyor diye anladım. Auto ayarlar da bunu uyguluyor.
AMD Cool 'N' Quiet diye bir ayar var BIOS'da. Onu açınca boşta voltajı iyice düşürüyor işlemci. Bende de 'abba' BIOS'undan önce auto ayarlarda en düşük 1.19V ile çalışıyordu. Ben de o yüzden 1.2875V 4.1 GHz'de kullanmayı daha uygun buluyordum. Ama son BIOS ile ve bu ayarı açınca 1.05V gibi değerlere anında düşebiliyor. O ayarın bir de PState diye ayarlaması var. PState 0-1-2 diye gidiyor. Sanırsam 2'ye alınca daha fazla tasarruf sağlıyor, boştayken voltajı iyice düşürüyor ama hiç denemedim.

Kaç GHz de kullanıyorsunuz? Ve soğutucunuz stok mu kule tipi mi?
BIOS üzerinden 1.392V ile 4GHz stabil kullanmaktayım. CPU Z'de voltaj 1.376 görünmekte. İşlemciyi delidledim ve Nic C4 soğutucu kullanıyorum (kendi ayarlayıcısı ile en düşük RPM ayarında 900-1000 civarı dönüyor) stres testi ve oyunlarda 70 derece görmüyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı