Overclock ileride problem çıkarır mı?

Hızaşırtmada çok yüksek voltaj elektron göçüne sebep olur. Normal değerlerde hiçbir şey olmaz.
Teşekkürler sağolun
@KüçükKaktüs Tekrar soruyorum, Prime95 Small FFT testini yaptığına emin misin? Sıcaklık çok düşük görünüyor. Blend veya farklı bir seçenek olmadığına emin misin? Alttaki gibi olmalı:

Eki Görüntüle 449400

Eğer bu şekilde 72 dereceyi geçmediyse çok iyi gerçekten. Test esnasında ne kadar güç tükettiğini de paylaşabilirsen sevinirim.
Evet 2.seçenek işaretliydi doğruymuş
Sıvı soğutma var ondan olabilir mi?

@KüçükKaktüs Tekrar soruyorum, Prime95 Small FFT testini yaptığına emin misin? Sıcaklık çok düşük görünüyor. Blend veya farklı bir seçenek olmadığına emin misin? Alttaki gibi olmalı:

Eki Görüntüle 449400

Eğer bu şekilde 72 dereceyi geçmediyse çok iyi gerçekten. Test esnasında ne kadar güç tükettiğini de paylaşabilirsen sevinirim.
Blend en iyisi değil mi?

Nedense OC'ye biraz karşıyım ben:) UEFI üzerinden otomatik profillerle yapılanlarda sorun yok ama voltaj artırma ile yapılanlar elbet cihaza zarar veriyordur az bile olsa.
Bende buradaki konulardan okuya okuya başarabildim.
Dediğinizde illa ki haklılık payı vardır.
Teşekkürler 😊
Kimse zarar gelmeyeceğinin garantisini vermez, elektronik parçaya ne zaman ne olacağı bilinmez. Çok zorunda olmadıkça OC işine yanaşmayın.
Teşekkürler cevap için 😊

@painkiller O zaman AMD işlemcilerde PBO ile 1.55V görünce küçük çaplı kalp krizi geçirirsin herhalde 😁. AMD bunun bile herhangi bir zararının olmadığını söylüyor. Ben manuel OC'yi daha mantıklı buluyorum. Bu voltaja ihtiyaç duymadan tüm çekirdekleri aynı frekansta çalıştırmak daha iyi. 3900X hariç elbette. Çünkü tüm çekirdeklerde 1.45V'un üzerine çıkmadan 4.7 GHz'e ulaşmak imkansız gibi.

@Lemi Galip İşlemci stabilitesini ölçmek için Small FFT veya AIDA64 FPU en iyisi. AVX komut setini kullanıyorlar ve işlemcinin stok kapasitesinin çok üzerinde güç çekiyorlar bu testler. Sıcaklıklar 90'ın altında olduğu sürece herhangi bir problem yok. Yüksek sıcaklık da stabiliteyi bozabilir. Bu sebeple ben genellikle 85'in üzerine çıkarmamaya çalışıyorum. Tabii bu benim kişisel görüşüm. Yoksa 90'a kadar herhangi bir problem yok. Aslında üzerisi için de problem yok ancak throttle sınırına ne kadar yaklaştıkça ya sistem restart atar ya da işlemci frekans düşürür. Dikkat etmek gerekiyor bu sebeple.

@painkiller O zaman AMD işlemcilerde PBO ile 1.55V görünce küçük çaplı kalp krizi geçirirsin herhalde 😁. AMD bunun bile herhangi bir zararının olmadığını söylüyor. Ben manuel OC'yi daha mantıklı buluyorum. Bu voltaja ihtiyaç duymadan tüm çekirdekleri aynı frekansta çalıştırmak daha iyi. 3900X hariç elbette. Çünkü tüm çekirdeklerde 1.45V'un üzerine çıkmadan 4.7 GHz'e ulaşmak imkansız gibi.

@Lemi Galip İşlemci stabilitesini ölçmek için Small FFT veya AIDA64 FPU en iyisi. AVX komut setini kullanıyorlar ve işlemcinin stok kapasitesinin çok üzerinde güç çekiyorlar bu testler. Sıcaklıklar 90'ın altında olduğu sürece herhangi bir problem yok. Yüksek sıcaklık da stabiliteyi bozabilir. Bu sebeple ben genellikle 85'in üzerine çıkarmamaya çalışıyorum. Tabii bu benim kişisel görüşüm. Yoksa 90'a kadar herhangi bir problem yok. Aslında üzerisi için de problem yok ancak throttle sınırına ne kadar yaklaştıkça ya sistem restart atar ya da işlemci frekans düşürür. Dikkat etmek gerekiyor bu sebeple.
Ben ikisinde de test yaparken hepsini seçiyordum.

@Tolga Samet zaten OC konusunda hem ilgili hem bilgili biri değilim:) O yüzden XMP'yi devreye sokarım, MSI anakartta da OC Genie'yi devreye sokar yeniden başlatırım PC'yi🤣 OC Master seviyesi bu benim için😎🤣

Sadece çok donanım yakan insan görüp sadece 0.2-0.3 GHz artış yakalayanları görünce hiç gerek duymadım açıkçası:)

PBO'nun bir faydası var mı? Benim gözlemlerime göre işlemci 50 dereceye kadar 3.7 GHz de çalışıyor 50 dereceyi geçtikten sonra 3.6 GHz'de çalışıyor sanırım bu PBO denen şey tam olarak bu gibi.

@painkiller Donanım yakmak da zor aslında. Anakart bile işareti veriyor şu sınırı aşma diye. Yine de üzerinde çalıştırmak kullanıcıya kalmış. Avexir olan RAM'imde XMP profili olmayınca el ile overclock yapmak zorunda kaldım. Aslında zorunluluk değil ancak aradaki performans yeni ekran kartı kadar fark ettiriyor Ryzen sistemimde. Intel tarafında çok ufak farklılıklar olmuştu. Çok önemsememiştim bu sebeple.

@Lemi Galip Intel işlemcin varsa AVX'i 1 düşürüp daha düşük voltajda stabilite yakalayabilirsin. Mesela 4.9 GHz'de 1.27V ile stabilite yakaladığını varsayalım. CPU çarpanını 50 yapıp AVX'i 1 düşürürsen aynı voltajda bile stabiliteyi yakalayabilirsin. Bunu test etmek için de Prime95'in AVX komut setini devre dışı bırakmalısın. Yoksa işlemciyi bir nevi 4.9 GHz'de test etmiş gibi olursun. Ayrıca test esnasında güç tüketimi daha düşük olur. AVX komut setini kullanmayan oyunlarda performans artışı sağlarsın ve herhangi bir dezavantajı yok bunun.

@FalconPolat Sıcaklığın önemi var elbette. Tek çekirdek performansı olarak farkı var manuel overclocktan. Mesela 4.3 GHz'e maksimum çıkabilirken PBO ile 4.4 GHz görebiliyor işlemcim. Değer mi dersen kesinlikle değmez. Puanlar neredeyse oynamadı bile. Hatta bellekleri overclock etmenin daha çok faydası oldu. Ayrıca PBO ile auto OC farklı olaylar.

@Lemi Galip Yardımcı olurum elbette. Yeni konu açmanız yeterli. Genel olarak düz 2600'lerden silikon kalitesi daha yüksek oluyor sonunda X ibaresi bulunan işlemcilerin. 4 GHz'i çok rahat aşacağını, hatta şansın varsa 4.2'yi bile vurabileceğini düşünüyorum. Stok soğutucu mu kullanacaksın bu arada?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı