Overclock sonrası işlemcinin stabil olduğunu anlama

Makaleler
2
R5 2600 işlemcimi son olarak 3.9 GHz 1.15 voltaj ile çalıştırdım. Core Performance Boost kapattım. Başka hiçbir ayara ellemedim. Bunun stabil olduğunu ve işlemcime bir zararı olmayacağından nasıl emin olabilirim. CPU-Z stress testinde bir kapanma olmadı. Oyunlarda da aynı şekilde. Yine de yanlış overclock uzun vadede işlemciyi öldürür diyorlar. Sizce bu OC yanlış mı yoksa böyle iyi mi?

@FIREBREAKER anakart gitmese bile işlemci gidici söyleyeyim. LLC falan açıyor musun bari? Switch frequency ayarı falan yok mu? Daha önce hiç Intel'e OC yapmadım.
Hayır yok ayarı intel tamamı ile sana bırakmış bende fx 8350'de vardı zamanında onuda böyle o.cledim 990fxa ile o baya zorlamıştı beni.

Mesajlarınızınn bildirimi gelmemiş bugün gördüm kusura bakmayın.

Prime 95 kullanıyordum ama işlemciye ek voltaj veriyor dedikleri için artık kullanmıyorum. Cinebench testini denerim. CPU-Z testi açıkken Chrome açtım bilgisayarı kullandım birşey olmadı. Büyük ihtimalle stabil. Peki bu işlemcime ilerde zarar verir mi ? Ek bir ayar yapmam gerekiyor muydu yoksa Çarpan ve voltajla oynamam yeterli mi ?

Bu arada asıl amacım 4.2 GHz 1.35 voltaj vermek ama stok soğutucum 4.1 GHz hızda bile 2 dakika geçmeden ısıdan kapanıyor.

Bir de önceden 1.1 voltajla 3.8 GHz denemiştim. Onun için de bir konum vardı ama mesaj gelmedi. Resimi sildiğim için direk konuyu paylaşıyorum. Konudaki resimdeki o sıcaklık değeri neyden kaynaklanabilir.

Son düzenleme:
Prime95 herhangi bir şekilde voltaj ayarına dokunmaz. Senin ayarladığın voltajı geçiyorsa sistem yüke, BIOS'dan overvoltage protection ayarını aktifleştirmeyi dene.

1.35V'un zararı olmaması lazım teknik olarak. Robert amca (AMD'de mühendis miydi neydi tam hatırlamıyorum ama AMD çalışanıydı) 1.425V'un üstü işlemci ömrünü etkileyebilir demişti. İnternette 1.45V'a kadar sorun olmayacağını yazanlar da var. Kesin bir şey kimse söyleyemez.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı