Overclock ve modlama

nickname

Hectopat
Merhabalar, 4 tane sorum olacaktı bu konu hakkında. Overclock ve modlama aynı şeyler midir acaba? Eğer değillerse modlama yapmak overclock gibi riskli bir iş midir? Ve karta modlama yaptığımızda bu ayarları geri alıp kartı eski haline çevirebilmemiz mümkün müdür? Son olarak kartı eski haline geri çevirebilmemiz mümkün ise bunu çok sık yapmak (haftada 2 kere falan) karta bir zarar verir mi?

Aynı şeyler değiller. Sanırım ekran kartından bahsediyorsun, onun örneğini vereyim.

Overclock ekran kartının çekirdek frekansını ve bellek frekansını arttırarak kartın performansını arttırma işlemidir. MSI Afterburner gibi Windows'da çalışan programlarla 5 saniyede yapıp tek tuşla sıfırlayabilirsin.

Modlama hard mod ve soft mod olarak ikiye ayrılır. Soft mod yazılımsaldır, kartın BIOS'unu değiştirmektir. Hard mod ise karta fiziksel olarak müdahale etmektir. PCB'deki pinlere direnç ekleme, pinleri birbirine lehimleme gibi işlerdir.

Soft mod işlemi esnasında BIOS'u değiştirirken overclock da yapabilirsin.

Modlamadan kastınız overclock galiba yada mining için özel sürücü yüklemek ise dediğiniz modlama olarak bir sorun çıkartmaz, doğru yapıldığı taktirde overclock bir sorun çıkartmaz.

Merhabalar, 4 tane sorum olacaktı bu konu hakkında. Overclock ve modlama aynı şeyler midir acaba? Eğer değillerse modlama yapmak overclock gibi riskli bir iş midir? Ve karta modlama yaptığımızda bu ayarları geri alıp kartı eski haline çevirebilmemiz mümkün müdür? Son olarak kartı eski haline geri çevirebilmemiz mümkün ise bunu çok sık yapmak (haftada 2 kere falan) karta bir zarar verir mi?

Overclock ve modlama farklıdır, overclock ekran kartının veya işlemcinin frekansını artırmaktır modlama ise bir anakarta desteklemediği bir işlemciyi takabilmek için yapılan işlemdir (böyle hatırlıyorum).

Hayır ikisi tamamen farklı şeylerdir.

Öncelikle modlama daha çok Xeon işlemcilerde gördüğümüz bir uygulamadır. Burada yapılan uygulama ise 775 pin için işlemci üzerinde çektik yuvası oyulması veya direk anakartın çentiklerinin maket bıçağı ile pinleri yamultmadan kesilmesi ve ardından ise 775 pin anakartlar ile çalışabilmesi için iki bayağı kısa devre eden veya pin ekleyen bir sticker yapıştırma işle midir? Benim gördüğüme göre daha çok kısa devre ediliyor gibi geldi.

Modlamanın bir değer kısmı ise yazılımsal modlama yani modlanmış BIOS'un kendisidir. Bunu kullanıcılar bazı ayarları değiştirerek olası sorunların önüne geçilmesi ve format işleminde takılma gibi olayların olmasını engellemek için yaptıkları ve bize sundukları bir işlemdir.

Ich7 çipsete sahip ve üzeri tüm LGA 775 anakartlar için modlanmış BIOS bulmak mümkündür.

Overclock ise işlemcinin çekiceği gücü arttırarak işlemcinin frekans hızı ile oynama işle midir? Ancak riskli bir işlemdir. İyi bir soğutucunuz yoksa yakma ihtimaliniz aşırı yüksektir.

Bu modlama işlemi ise 771 to 775 harici bir başka uygulamasını görmedim. Varsa da ben bilmiyorum.

Ben işlemci olarak anladım işlemci olarak anlattım.

Aynı şeyler değiller. Sanırım ekran kartından bahsediyorsun, onun örneğini vereyim.

Overclock ekran kartının çekirdek frekansını ve bellek frekansını arttırarak kartın performansını arttırma işle midir? MSI Afterburner gibi Windows'da çalışan programlarla 5 saniyede yapıp tek tuşla sıfırlayabilirsin.

Modlama hard mod ve soft mod olarak ikiye ayrılır. Soft mod yazılımsaldır, kartın BIOS'unu değiştirmektir. Hard mod ise karta fiziksel olarak müdahale etmektir. PCB'deki pinlere direnç ekleme, pinleri birbirine lehimleme gibi işlerdir.

Bir şey soracağım hep aklıma takıldı bir ekran kartına reballing ile farklı çip takılırsa ne olur OC olaylarına hakimim sorun yok orada.

Evet kastettiğim Ekran kartı içindi ve evet mining olayı için yapılan modlamayı sormuştum, ayrıca benim merak ettiğim sanırım soft mod oluyor yani yazılımsal olan cevaplarınız için teşekkür ederim

Peki bu soft mod yapmakta herhangi bir risk var mıdır overclock kadar hani şunlara dikkat etmeniz lazım falan dediğiniz

Bir şey soracağım hep aklıma takıldı bir ekran kartına reballing ile farklı çip takılırsa ne olur OC olaylarına hakimim sorun yok orada.
Yeni bir ekran kartın olur, hard modun dibine vurmak olur 🙂 Çalışır mı çalışmaz mı bilmem.
Peki bu soft mod yapmakta herhangi bir risk var mıdır? Overclock kadar hani şunlara dikkat etmeniz lazım falan dediğiniz?
Overclock'tan çok daha riskli bir iş. Sonuçta direkt kartın BIOS'unu değiştiriyorsun. Her şeye dikkat etmen lazım. Tıkladığın her butona, değiştirdiğin her değere dikkat etmen lazım. Yanlış bir şey yaparsan geri döndürmek zor olur genelde.

Yeni bir ekran kartın olur, hard modun dibine vurmak olur 🙂 çalışır mı çalışmaz mı bilmem.

Overclock'tan çok daha riskli bir iş. Sonuçta direkt kartın BIOS'unu değiştiriyorsun. Her şeye dikkat etmen lazım. Tıkladığın her butona, değiştirdiğin her değere dikkat etmen lazım. Yanlış bir şey yaparsan geri döndürmek zor olur genelde.

İşte bende onu merak ettim sadece onla bitermi bellek değiştirmek ekstra besleme eklemek falan gerekirmi diye bayağı karışık bir işlem ileride çok imkanım olursa denemek gerçekten istiyorum driver BIOS olayları falanda bayağı karışık cevap için teşekkürler bu arada. Bumu yapan ya da bilen biri var mıdır acaba dünyada.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı