Overclock Yapmak Gerçekten Gerekli Mi?

Değer mi?

• Evet

Oy: 22 48,9%
  • Hayır

Oy: 23 51,1%

• Oy verenlerin toplamı
    45
Makaleler
17
Daha fazla  
Merhabalar herkese. Sorum başlıkta belirttiğim gibi. Amacım daha çok fikrinizi öğrenmek. Aklınızda fikir oluşması adına bunu birkaç test ile destekleyeceğim. Elimde 8700K olduğundan testleri bu işlemciyle gerçekleştirdim. Sistemim imzamda yazıyor ancak yine de yazayım. Ayrıca önceden belirteyim. Kaza ile soğutucunun üzerindeki termal macunun çoğunu aldım ve elimde termal macun olmadığından tekrar süremedim. 5.1 GHz'de haliyle sıcaklıklar çıldırdı. Pek takılmayın oraya.

Anakart: MSI Z370-A PRO
İşlemci: i7 8700K
Soğutucu: Scythe Ninja 4
RAM: Avexir Budget Series DDR4 8 GB (3333 MHz, 16-20-20-36 2T, 1.35V)
Ekran Kartı: Sapphire RX 580 NITRO + 4 GB (1400 MHz 1.03V, 7500 MHz 0.90V)
SSD: Reeinno SSD 960 GB
PSU: Zalman ZM600-LE
Kasa: Cooler Master MasterBox K500L

Aşağıda işlemcinin stok ve overclock yapılmış haldeki maksimum güç tüketimini, Cinebench R20 esnasındaki güç tüketimini ve benchmark skorlarını görebilirsiniz. (Tüm testlerde cache frekansını 4200MHz olarak ayarladım.)

8700K 4.3GHz, 1.04V - Prime95 (Max 100W)

4.3.png

Cinebench R20

cine.png

Skor

4.3 cine.png

Ardından tüm çekirdekleri turbo frekansına çıkarıp tekrar test ettim.

8700K 4.7GHz, 1.2V - Prime95 (Max 140W)

4.7.png

Cinebench R20

cine.png

Skor

4.7 cine.png

Aradaki 0.4GHz'lik farkı devam ettireyim dedim ve işlemciyi 5.1GHz'ye çıkarıp tekrar test ettim.

8700K 5.1GHz, 1.36V - Prime95 (Max 175W)

5.1.png

Cinebench R20

cine.png

Skor

5.1 cine.png

Testlerin hepsini birer kez gerçekleştirdim. Skorlar düşük çıkmış olabilir. Yine de aradaki fark anlaşılır seviyede. Oyunlarda test etme imkanım olmadı ancak GPU tabanlı oyunlarda farkın çok az olduğunu gördüm. Kesin test etmelisin dediğiniz oyunları lütfen yorum olarak yazın. Buradaki amacım ilk cümlelerimde belirttiğim gibi işlemciyi hız aşırtmanın sizin için önem farz edip etmediğini öğrenmek istemem. Okuyan herkese teşekkürler.

Son düzenleme:
İşlemci gücünü test etmelik oyun arıyorsan 1024x768 Low ayarlar CSGO dene :) 6700K Stock hızda 300-350 FPS alırken 4.8GHz'de 400-600 alıyorum çok fark ediyor.
Aklımdan geçen ilk oyun o oldu aslında. Zaten oynadığım ayarlar o şekilde. Yarın test edip sonuçları atmayı planlıyorum. Konu başlığını değiştiren moderatörün amacını anladıktan sonra tabi.

Z170 anakart ve K serisi işlemcin var. Soğutucunda fena değil. Bas OC'yi n'olcak? Bu parçalar o kadar narin değil. Doğru yaptığın sürece OC zarar vermez.
Kimisine göre birkaç FPS için işlemciye gereksiz yük bindirmek saçma. Genel olarak forumun fikrini merak ediyorum. Yoksa ben de severim tam performans çalıştırmayı 😁. Zaten 5 GHz'de kullanmam buna kanıt.
*Z370

OC yapmayacaksan o sisteme neden o kadar para verdin. Z serisi anakart almak K serisi işlemci almak üstüne ayrıca soğutucu masrafı yapmak flan akıl karı işler değil yoksa. Sistemi riske sokmayacak derecede performanslı kullanmak gerek bence.

Yoksa alırdın i5 8400 yanına B360 anakart soğutucu masrafında yok ekran kartı olarak Rx 580 4 GB alacağına zorlayıp GTX 1070 Tİ alırdın.

OC yapmayacaksan o sisteme neden o kadar para verdin. Z serisi anakart almak K serisi işlemci almak üstüne ayrıca soğutucu masrafı yapmak flan akıl karı işler değil yoksa. Sistemi riske sokmayacak derecede performanslı kullanmak gerek bence.

Yoksa alırdın i5 8400 yanına B360 anakart soğutucu masrafında yok ekran kartı olarak Rx 580 4 GB alacağına zorlayıp GTX 1070 Tİ alırdın.
Ryzen 5 2600 ve B450 anakart alıp yapılabilir overclock. Masrafa takılmayın. RX 580'i şimdilik ekran kartına fazla ihtiyacım olmadığı için aldım. Sadece Intel olarak düşünmeyin. Zaten sorduğum soru farklıydı ancak başlığı değiştirmiş moderatörlerden biri.
Çarpan kilitsiz bir işlemci almak için ekstra ücret ödüyorsunuz. Hız aşırtma yapıp en yüksek perfomansı almanızda hiçbir sakınca yok.
Katılıyorum ancak sorum bu değil tam olarak. Sadece Intel tarafını düşünmemek gerek. İkinici cümlenizi cevap olarak görebilirim.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı