Overclock yapmak ne kadar mantıklı?

Aslında video olsa süper olur belki bende denerim

OC için video çekmek çok riskli olur. Birebir aynı parçalara sahip iki farklı bilgisayarda birinin işlemcisinin silikon yapısı ile diğerinin arasında fark olabilir. Biri diğerinden daha az voltajla daha yüksek hıza bu sayede çıkabilir. Bunu göz ardı edip birebir aynı değerleri her iki bilgisayarda kullanırsak, bir bilgisayar stabil iken diğerinde stabilite sorunları olabilir.

Ama atladığınız bir nokta var, GHz yüksek olması demek, o kadar da önemli değil sanki ya, benim fikrim, mimarinin çok çok çok daha önemli ve belirleyici role sahip olmasıdır, çünkü yakın zamanda 12. nesil Intel 1.7 GHz bir PC aldım, alırken 1.7GHz ne diyerek bakmıştım, ama benim eski 3.6GHz'lik işlemcimden kat kat hızlı işlem yapabiliyor hatta arada dağlar kadar fark var
Yani demem o ki, eski sisteme OC denemek yerine, satıp yeni güncel mimarili bir işlemci ve yonga seti almak çok daha mantıklı gibi
Bence bu iş hobidir bana göre, fiyat ve performans açısından, işlemciden ve anakarttan da olma gerçekliğini göz önüne alırsak mantıklı gelmiyor

Son düzenleme:
Çekirdek sayısından ve ssd den kaynaklanıyor olabilir 3.6 GHz çift çekirdek yerine 1.7 GHz 12 çekirdekli PC daha performanslı olur tabi hdd ve ssd de çok farkediyor

Bahsettiğiniz konuya kesinlikle katılıyorum. Anakartım ve işlemcim neredeyse 15 yıllık. LoL ve Diablo Immortal oynuyorum sadece. İki oyunda da ortalama 150 FPS veriyor. Bana her türlü yetiyor zaten. Güncel oyunları oynamayan birisi için yeterli bence.

Doğrudur. Şöyle hayal edin: Eskiden tek yönlü yol vardı. Bu yolda giden-gelen araçların hızı 3.6GHz hızında iken, bu araçlar birbirine takılıp yol vermek durumunda kaldığı için bu hızı maalesef tam anlamıyla kullanamıyordunuz. Araçlar sürekli dur-kalk yaptığı için hepsinin ortalama hızı 0.6GHz oluyordu. Yeni nesil 4 şeritli yolda ise çok daha az takılma yaşanıyor ve 1.7GHz hızın büyük kısmı kullanılabiliyor. Ortalama hız 1.7GHz oluyor. Hatta yol tıkanıklığı olmadığı durumda taşıtların çok daha hızlı gidebilmesine kısa süreli izin verilerek hızları 2.4GHz'e çıkıyor.

Yeni işlemcilerin güzel yanı yapay zeka destekli olması , yapay zeka gerçekten mükemmel çalışıyor , hatta kusursuz.
Örneğin: ben şuan bu yazıyı yazarken işlemci 0.4Ghz saat hızında çalışıyor , yani ne yaptığımı biliyor anlıyor ve öğreniyor , eski OC yapılmış bir işlemci olsa orantısız güç mantığıyla hep aynı frekansta çalışıyor , hem kendini yoruyor hem de ısısını arttırıyor , yani OC bence bu devirde , hele ki teknolojinin gerçekten ucuzladığı bu devirde bana mantıklı gelmiyor , OC severler kusura bakmasın

Bu konu kesinlikle haklı! oc zevk için yapılabilir fakat insan ölümsüz bir canlı olmadığı için zevk için yapması gereken daha doğal şeyler olduğunu net olarak görüyorum. insan denilen canlı o kadar abuk -subuk şeylere para veriyor ki! yani 2-3k daha ver zaten yaptığın oc nin kat kat daha fazla performansını 2-3k daha fazla verdiğin işlemciden alırsın (bu ekran kartıda olabilir) ayrıca zaman harcamak , ugraşmak, çıkacak problemlerle uğraşmak vs. tamamen akıl dışı birşey... hı tamam işlemci alırsın aşırı ısınıyordur soğutucu alır takarsın işi bitirirsin bu başka.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…