Overclock yapmak ne kadar mantıklı?

Hobi icin yapanida var zevk icin yapanida. Elimde mevcut her sistemim daima oc potansiyeli yuksek sistemdir. Cogu kisi hala daha islemci kaçıncı nesil der. Cahilce bir soru. Nesilden daha cok potansiyel onemli. Daha iyisini almak tabiki daha mantikli. Lakin alıyorken kalkipta oc potansiyeli yuksek en ust düzey cpu alınacaksa pekte makul olmuyor. Birde platformun kazandirdiklari var yaninda. İyi analiz edip 8/16 - 10/20 cpu da intel ayağı icin %50 oc basmak hem tatmin eder hem zevk verir hemde butun ihtiyaclarinizi giderir. 4 pci yolunun ikisini x16 kalan ikisini x8 kullanabilecegim bir anakart bulabilsem neden x79-x99 takilayim. Yeni evet cok guzel ama her yenide birşeyler kırpıyor malesef. :(

Merhaba. Söylediğiniz şey donanımdan donanıma çok değişiyor. Ben ryzen 5 3600 işlemci ile rtx 3060 kullanıyorum. Özellikle işlemciye yüklenen oyunlarda 1080p çözünürlükte darboğaz sıkıntısı yaşıyorum. Bunu bir nebze de olsa aşabilmek için 4.5 ghz 1.18** voltaj ile kullanıyorum işlemciyi. Devasa bir fark olmuyor elbette ama örneğin Cyberpunk oynarken yüksek ayarlarda kalabalık yerlerde işlemci çok zorlanıyor. Bu tarz senaryolarda örneğin 52 fpsten 56-57'ye yükselince akıcılık gerçekten değişiyor. Bir de güvenlik meselesi var tabii 6 borulu çift fanlı kule tipi bir soğutucu kullanıyorum 70 derece sıcaklığı hiç görmedim. Kasa da iyi hava alıyor önü ızgaralı ve 3 önde 1 arkada toplam 4 fan var. Hal böyle olunca 4.2 ghz yerine 4.5 ghzde kullanmak mantıklı geliyor.

Overclock'un mantıksız gelme sebebi yeni teknolojiler. DLSS sayesinde OC ile alabileceğin değerlerin çok üstünde FPS alınca OC boş geliyor artık. İşlemcide de eskisi gibi büyük oranlarda hız artışı yakalanamıyor. Bellek zaten gereksiz. Ne kaldı? Monitör vs. hobi...

İşlemci 11700k anakart z490 gaming edge wifi overclockla alakalı bilgim yok ama biostan gaming moda aldığımda 5 ghzde çalışıyor ve fanlar jeneratör gibi çalışmaya başlıyor bu beni rahatsız ediyor işlemci ihtiyaç duyduğunda zaten 5 ghzde kendisi otomatik çıkıyor yani overclock espirisini hiç anlamadım arabayı son devirde kullanmak gibi bence rahatsız edici bişey

İşlemci 11700K anakart Z490 Gaming Edge Wi-Fi overclockla alakalı bilgim yok ama BIOS'tan Gaming moda aldığımda 5 GHz'de çalışıyor ve fanlar jeneratör gibi çalışmaya başlıyor bu beni rahatsız ediyor işlemci ihtiyaç duyduğunda zaten 5 GHz'de kendisi otomatik çıkıyor yani overclock espirisini hiç anlamadım arabayı son devirde kullanmak gibi bence rahatsız edici bir şey.

YouTube'da bir video atardım bunun için ama klasik "reklam yaptınız!" uyarısı alacağım için yapamadım.

Videodaki şahıs hem hızı artırıp hem voltajı düşürüyor. Soğuyan işlemci çok daha uzun süre daha yüksek hızlarda çalışabiliyor. İşte OC bunun için var 🤙

Technopat Haberler

Geri
Yukarı